Tokią Bažnyčios hierarcho reakciją sukėlė kovo 28-ąją įsigaliojusi SAM rengta medicinos norma "Gydytojas akušeris ginekologas", kurioje privalomomis vykdyti liko nėštumo nutraukimo iki 22 savaitės, dirbtinio apvaisinimo, sterilizacijos procedūros.

Praėjusių metų rugpjūtį arkivyskupas atviru laišku kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą, ragindamas tuo metu rengiamoje medicinos normoje išlaikyti pagarbą gydytojo sąžinės laisvei ir mokymo proceso metu neįpareigoti būsimųjų gydytojų mokytis atlikti šių procedūrų. Laiške buvo atkreiptas ministro dėmesys, kad šių procedūrų padarymas privalomomis pavers akušerio ginekologo specialybę neprieinama daliai būsimųjų medikų vien dėl jų religinių ir moralinių įsitikinimų arba mokantis vers juos elgtis prieš sąžinę.

Arkivyskupo teigimu, medicinos normos projekte, tuo metu pateiktame SAM tinklapyje, buvo nurodyti privalomi gydytojo gebėjimai - gydytojas akušeris ginekologas pagal savo kompetenciją turi gebėti atlikti vakuuminę vaisiaus ekstrakciją, vaisių smulkinančias operacijas, nėštumo nutraukimą iki 22 nėštumo savaitės, kiaušintakio perrišimą (sterilizaciją), pagalbinio apvaisinimo procedūras. Netrukus po jo laiško projektas iš tinklapio buvo išimtas, nepaliekant galimybės visuomenei su juo susipažinti.

Prieš kelias dienas įsigaliojusioje normoje, pasak arkivyskupo S. Tamkevičiaus, privalomomis vykdyti liko ir aukščiau išvardintos nuostatos. Jas ministras pasirašė tokias, kokios ir buvo pateiktos nerimą kėlusiame projekte.

LVK pirmininko teigimu, netgi neliko normos projekte priskirtos teisės jau dirbančiam gydytojui akušeriui ginekologui atsisakyti teikti sveikatos priežiūros paslaugas, jei tai prieštarauja gydytojo moralinėms nuostatoms ar religiniams įsitikinimams, religiniai ir moraliniai principai buvo pakeisti nuoroda į profesinės etikos principus, taip visiškai iš medicinos normos ištrinant gydytojo religinių įsitikinimų sąvoką ir pasikėsinant į gydytojų religinius jausmus.

"Nerimą kelia tai, kad abejotinomis aplinkybėmis ir paminant visuotinai pripažįstamas žmogaus teises įtvirtintas įpareigojimas visus būsimus gydytojus akušerius ginekologus privaloma tvarka išmokyti atlikti minėtąsias procedūras yra drastiškas žingsnis, žengtas tuo metu, kai visuomenėje aktyviai diskutuojama apie gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugą, kai medikai jau viešai pripažįsta, jog prieštaringai vertinama aborto procedūra skaldo jų bendruomenę ir verčia elgtis kitaip, nei jie sau ir savo pacientams įsipareigojo prisiekdami Hipokrato priesaika", - teigiama S. Tamkevičiaus pareiškime.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją