Panevėžio medikų rankoms aparato savininko medicinos centrų tinklo „Medea“ perduotą HDX SIGNA Panevėžio krašto gyventojai išbandyti galės jau kitos savaitės pradžioje. Anot Radiologijos skyriaus vedėjos gydytojos radiologės Sandrutės Latožienės, diagnostikos galimybes išplečiantį MR tomografą galima taikyti ne tik labai svarbiai ankstyvai ligos diagnostikai, bet ir ligos eigos stebėjimui, norint įvertinti gydymo efektyvumą.

„Prieš trejus metus ligoninėje buvo pastatytas 0,2 teslos galingumo MR aparatas. Naujuoju, kaip ir senuoju, galima bus tirti tas pačias sritis ir taikyti naujose – metodas tinka pilvo organų, urologinių, ginekologinių, krūtų onkologinių susirgimų ankstyvajai diagnostikai“, – teigė radiologė.

Kenksmingo rentgeno ar kitokios jonizuojamosios spinduliuotės poveikio neturintis aparatas sudarytas iš didelio magneto ir specialaus stalo: ant jo paguldytas pacientas veikiamas magnetiniu lauku, kūnas tarsi „supjaustomas“ plonais pjūvjais, o pastebėti pokyčiai bei jų išplitimas fiksuojamas kompiuteryje.

Kitaip nei kitais taikomais metodais, tyrimas ypač tikslus tiriant raumenų, sąnarių, sausgyslių, raiščių, nugaros smegenų, kaulių čiulpų būklę, taikomas navikinių procesų nustatymams, išplitimams, galvos, stuburo, krūtų, vidaus organų patologijų nustatymui. MR tomografas padeda diagnozuoti difuzinį kraujotakos pasiskirstymą galvos smegenyse, kokybiškai ištiria kraujagysles – kraujotakos sutrikimas gali būti nustatomas ankstyvoje sutrikimo stadijoje.

S.Latožienė perspėja, kad išsitirti moderniu aparatu gali ne visi pacientai. Tyrimo negalima taikyti, jeigu ligonis turi metalinių implantų – širdies stimuliatorių, poodinį širdies defibriliatorių, insulino ar kitų vaistų pompas, pooperacines metalines kabutes, gimdos spirales ar kitus implantus. Aparatas netinka ir pirmojo nėštumo trimestrą, jei ligonis serga uždarų patalpų baime – tokiu atveju rekomenduojamas atviras 0,2 teslos galingumo SIGNA PROFILE. Jis parankesnis ir vaikams ar jautresniems asmenims.

Anot gydytojos, tyrimas gali trukti nuo 15 iki 60 minučių, todėl problemų gali kilti tiems žmonėms, kuriems sunku ramiai išgulėti ant nugaros arba jei vargina traukuliai. Tyrimas yra kompensuojamas valstybės – už jį mokėti privalo tik profilaktiškai ar privačiai norintys išsitirti asmenys. 0,2T SIGNA PROFILE nustatytas įkainis – 270 litų, 1,5T HDX SIGNA - 351 litas.