Sifilis buvo vadinamas XIX a. rykšte – šios lytiniu būdu plintančios ligos aukomis tapo nemažai garsių poetų, muzikų, dailininkų. Atradus peniciliną sifilis tapo pagydomas, o jo grėsmė jau nebebuvo tokia baisi ir keletą dešimtmečių liga laikėsi nuošalyje.

Tačiau medikų nuostabai sifilis vėl ima siautėti. Didžiojoje Britanijoje per pastaruosius 10 metų naujų ligos atvejų padaugėjo dešimtadaliu, Vokietijoje patrigubėjo. Prancūzijoje per trejus metus ligos atvejų užregistruota net 16 kartų daugiau. Panašūs procesai konstatuojami ir JAV. Sifilis sugrįžo taip netikėtai, kad daug gydytojų ne iškart atpažino ligos simptomus. Dauguma pacientų – vyrai.

Specialistai mano, kad su ligos sugrįžimu susijusi ir pažanga, pasiekta gydant infekuotus ŽIV. Porą dešimtmečių žmonės, bijodami susirgti AIDS, naudojo prezervatyvus ir vengė turėti daug lytinių partnerių, o dabar medikai konstatuoja „saugaus sekso nuovargį“. Prezervatyvai apsaugo ne tik nuo ŽIV, bet ir nuo sifilio sukėlėjų. Beje, pastaruoju metu liga vis dažniau diagnozuojama ir heteroseksualams.