Sutrikus inkstams, pamažu ima merdėti visas organizmas - neišvengiamai pakenkiama kraujagyslėms, širdžiai, visam kūnui. Inkstų nepakankamumas prieš beveik tris dešimtmečius buvo kankinančios ir neišvengiamos mirtis nuosprendis. Dializė, transplantacija šiandien vien Lietuvoje išgelbsti gyvybes beveik 2000 žmonių – tiek šiuo metu šalyje gyvena dializuojamų ir su persodintais inkstais.

Profesorius gydytojas nefrologas Balys Dainys sako, kad šiandien šalyje vien nuo inkstų nepakankamumo žmonės nemiršta- jiems pagelbėti pasiruošę 52 dializių centrai, dešimtys specialistų, kai kurie ligoniai net specialiai vežami dializuoti tiek, kiek reikia.

Pasaulinei inkstų dienai skirtoje konferencijos, surengtoje Šiaulių apskrities ligoninėje, daug kalbėta ir apie pigiausius apsisaugojimą nuo inkstų ligų būdus - profilaktiką, ligų prevenciją, savalaikę diagnostiką, sveiko maisto, saikingo jo vartojimo įtaką inkstų sveikatai.

Medicinos mokslo šviesulys profesorius Balys Dainys sako, kad kiekvienas žmogus sugebės pasinaudoti patarimais, kaip nuo sunkių susirgimų apsaugoti inkstus. O patarimai tikrai paprasti, profesorius sako, kad po kiekvieno gripo ar anginos, net slogos, būtina atkreipti dėmesį, ar nesuskaudo inkstai, ar nepakito šlapimas.

B. Dainys sako, kad pastebėjus net menkutį negalavimą nevertėtų gydytis arbatėle ir tikėtis, kad viskas praeis. Tokiu atveju būtina tuoj pat eiti pas gydytoją. Budriems reikia būti ir žinantiems, jog paveldėjo vienokį ar kitokį inkstų sutrikimą ar polinkį sirgti inkstų ligomis. Inkstams kenkia ir lytiniu keliu plintančios ligos, būtina pasitikrinti po kiekvienos šlapimo sistemos ligos ir įsitikinti, ar inkstai sveiki.

Pasak medikų, nors sunkiomis inkstų ligomis serga maždaug 1 iš 1000 gyventojų, tačiau išlaidos šių ligų gydymui ir ypač dializėms yra milžiniškos, vieno žmogaus gyvybei palaikyti dializuojant per metus reikia maždaug 70 tūkstančių litų.

Paprastai žmogus ilgam lieka nedarbingas ar net neįgalus, nes sutrikus inkstams puola ir kitos sunkios ligos, kamuoja kraujo spaudimas. Medikai sako, kad tai įrodo, jog inkstų ligų prevencija yra ypač svarbi.

Tai nuolat primenama ir ministerijos vadovams. Šioje Pasaulinei insktų dienai skirtoje konferencijoje taip pat buvo kreiptasi į ministerijos atstovą su prašymu, papildyti šeimos gydytojų tyrimų krepšelį, mat jame dabar nėra numatytas vienas svarbiausių inkstų tyrimų finansavimas, tenka gaišti brangų gydymo laiką ir ligonį sodinti į eilę prie konsultanto kabineto dėl nė 4 litų nekainuojančio tyrimo.

Pasak nefrologų, tirtis, gydytis, dializuotis inkstų ligomis sergantys ligoniai gali bet kurioje, reikiamą įrangą turinčioje šalies ligoninėje. Pasaulinė inkstų diena Lietuvoje minima tik trečią kartą.

Nefrologų, šeimos gydytojų bei pacientų konferencija, surengta Šiauliuose, pabaigė teminių renginių ciklą, skirtą inkstų sveikatai.

Šaltinis
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją