Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Biruta Zdanevičienė patvirtino, kad po savaitgalio sulaukė keleto susirūpinusių vilniečių skambučių. Jie rado erkių, įsisiurbusių ir į savo, ir į augintinių kūną.

„Užtenka penkių laipsnių šilumos, kad erkės atsibustų ir išlįstų ieškoti maitintojo. Pernai erkių sezonas labai užsitęsė. Gavome pranešimą, kad erkiniu encefalitu vienas vilnietis susirgo sausio mėnesį. Liga išsivysto per mėnesį, vadinasi, erkės dar gruodį buvo aktyvios“, – paaiškino B.Zdanevičienė.

Ji priminė, kad Lietuvoje yra ir erkinio encefalito, ir Laimo ligos židinių. Todėl žmonės raginami stiprinti savo imunitetą ir pasirūpinti skiepais.

„Norint tinkamai apsisaugoti, reikia skiepytis du kartus darant mėnesio pertrauką. Jeigu vilniečiai pasiskiepys dabar, atšilus orui galės drąsiau iškylauti gamtoje. Tačiau visiškas imunitetas įgyjamas tik pasiskiepijus dar kartą po devynių mėnesių“, – priminė B.Zdanevičienė. Gydytoja pridūrė, kad skiepus reikia kartoti kas penkerius metus.

Atšilus orui erkės išlenda iš dirvožemio ir nuo žolės ar krūmokšnių prikimba ant praeinančių žmonių batų ir kelnių. Tada ropoja ieškoti plonesnės odos plotelių, kur būtų lengviau įsisiurbti. Jeigu erkė pastebima ir ištraukiama per parą, galimybių susirgti beveik nėra. Todėl po pasivaikščiojimo gamtoje patariama atidžiai apžiūrėti save ir drabužius.

Erkinio encefalito ir Laimo ligos židiniai Vilniuje:

Vingio parkas

Bukčių miškas

Karoliniškių miškas

Žaliųjų ežerų teritorija

Visorių–Bajorų miško parkas

Pavilnių regioninis parkas

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Po skandalų – naujas įvaizdis

Modernaus lifto gniaužtuose

Po derybų būstas – gerokai pigiau