Metodas implantuoti riebalus į trūkstamo audinio vietą prasidėjo operuojant veidą - dėl traumos ar kitokių sutrikimų nusiurbti iš poodžio riebalai būdavo persodinami į veidą. Neseniai tai buvo pradėta taikyti ir krūties atstatymo operacijoms.

“Pati operacija labai paprasta – riebalai nusiurbiami nuo ten, kur jų yra per daug – nuo pilvo sienos, šlaunų, nuo ten, kur pacientė pageidauja – riebalinės ląstelės yra išgryninamos ir į krūties audinį persodinamos tik jos. Vienu metu rekomenduojama persodinti ne daugiau nei 100 ml riebalinių ląstelių”, – sako krūties chirurgijos skyriaus vadovas, prof. Algirdas Boguševičius.

Nors yra aprašytų atvejų, kai persodinama 300 ml ir daugiau riebalinių ląstelių, tačiau kuo persodinamų ląstelių kiekis yra didesnis, tuo didesnė tikimybė, kad dalis jų - neprigis.

Jei krūtis pašalinta tik iš dalies, jos defektus užpildyti galima per vieną ar dvi riebalų implantavimo procedūras. Jei krūtis buvo pašalinta visiškai - atkurti naują krūtį galima maždaug per pusantrų metų – atliekant šešias persodinimo procedūras ir implantuojant apie 600 ml riebalinių ląstelių.

Persodinant riebalus pjūvis nedaromas – riebalai paimami įduriant su adata ir išvirkščiami į krūtį – tokia procedūra daug mažiau traumuojanti nei tokia, kai krūties atstatymui paimamas raumens fragmentas iš nugaros ar pilvo. Ateityje tokios procedūros turėtų pakeisti raumenų lopus, persodinamus į krūtį.

Pasaulyje tokios procedūros pradėtos atlikti Jungtinėse Amerikos valstijose, Italijoje ir Prancūzijoje jos atliekamos nuo 2005 m. Ši KMUK atlikta operacija - pirmoji Baltijos šalyse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją