Penktadienį Nacionalinio kraujo centro Panevėžio filialo darbuotojai lankėsi „Ąžuolo“ vidurinėje mokykloje. Gausiai į salę susirinkusiems moksleiviams, mokytojams donorų organizatorė Dijana Sereikienė ir gydytoja Danutė Juodzevičienė priminė - tapdamas kraujo donoru žmogus atlieka svarbią ir kilnią misiją, gelbsti kito žmogaus gyvybę, sveikatą.

Akcijos metu donorais pasiryžo tapti kelios dešimtys mokyklos mokinių, mokytojų. Vienas pirmųjų kraujo davė mokymo įstaigos direktorius Remigijus Glinskis. „Tai nauja patirtis, - sakė PB direktorius. - Iki šiol donoru nebuvau, bet manau, geriau vėliau negu niekada. Džiaugiuosi, kad medikų kvietimui neliko abejingi ir kiti mokyklos bendruomenės nariai - mokiniai, mokytojai, darbuotojai.“

Kraujo stinga

Kaip sakė donorų organizatorė D.Sereikienė, kraujo atsargos šiuo metu gana ribotos. „Nelaimių iš anksto negalima numatyti, kartais tą pačią dieną pagalbos prireikia net keliolikai sužalotų ar sunkiai sergančių žmonių. Gelbstint ligonį delsti negalima nė akimirkos, gali būti per vėlu ieškoti donorų“, - sako D.Sereikienė.

Kraujo pakaktų, jeigu kiekvieną mėnesį Kraujo centre būtų sulaukiama per 800 donorų. Deja, jų būna daug mažiau. Tad dažnai rengiamos akcijos, žmonėms primenama apie galimybę nieko neprarandant atlikti kilnų ir prasmingą darbą. „Artimiesiems ar mums patiems donorų kraujo gali prireikti bet kada“, - tikina donorų organizatorė.

Mokiniai aktyvūs

„Ąžuolo“ vidurinėje mokykloje Kraujo centro darbuotojai lankėsi pirmą kartą. Pasak direktoriaus, ateityje jie bus taip pat laukiami.

Neseniai kraujo donorais tapo ir apie keturiasdešimt J.Balčikonio gimnazijos moksleivių ir mokytojų. Kraujo centro darbuotojai lankėsi J.Miltinio, A.Lipniūno mokyklose. Ne kartą kviesti ir bendruomenės dėmesio sulaukė „Minties“ vidurinėje mokykloje - kiekvieno apsilankymo metu donorais tampa daugiau kaip trisdešimt žmonių.

Kraujo centro darbuotojai rengia akcijas įvairiose miesto įmonėse, bendrovėse. Taip pat rengiamos išvykos į rajono gyvenvietes, apskrities miestus. Išgirdę pagalbos prašymą gyventojai nelieka abejingi, sutinka tapti donorais.