Salvia Divinorum, arba kitaip - kvaitulinis šalavijas uždraustas Amerikoje (vienuolikoje valstijų) ir devyniose Europos šalyse.

Lietuviškuose interneto, jau nekalbant apie užsienio, tinklapiuose pilna informacijos apie tai, kur nusipirkti Salvia Divinorum, arba kitaip - kvaitulinį šalaviją. Pasirodo, tai yra legalus narkotikas, sukeliantis haliucinacijas, netgi transą, girdimi balsai, patiriamas kūno palikimo pojūtis, prarandamas gebėjimas vaikščioti ar kalbėti... Yra nuoroda, kaip susisiekti su žmogumi, parduodančiu šį augalą. L.S. anonimiškai susisiekė ir gavo štai tokį trumpą atsakymą:

“Taip parduodam lapus, kainos surašytos puslapyje. Didesnio kieko šiuo metu neturiu, liko tik dešimt g. Kitą savaitę turiu gauti papildymą”. Penki gramai kainuoja dvidešimt litų. Ir netgi siūloma iš to užsidirbti: “Turite daug draugų kuriems patinka Salvia? Kodėl neužsidirbus iš to? Susisiekite su mumis ir mes jums pasiūlysime dar patrauklesnes didmenines kainas, kurių jūs nerasite niekur kitur”.

Žinomas fitoterapeutas Juozas Ruolia, paklaustas apie šį augalą pripažino nieko apie jį negirdėjęs. Jo kolegė, docentė Janina Vaičiūnienė, ilgametė Botanikos instituto darbuotoja L.S tvirtino tą patį: “Neteko girdėti. Kadangi, kaip jūs sakote, atvežamas iš Meksikos, nežinia ar kas iš mūsų specialistų kažką žinos. Dabar Lietuvoje atsiranda daugybė naujų augalų, kurie plačiai naudojami, pavyzdžiui, homeopatinių preparatų gamyboje.“

O štai internete pateikiama nemažai informacijos. „Salvia“ kilo iš lotyniško žodžio „salvare“, kuris reikštų „gydyti arba saugoti“. Salvia Divinorum - tai kvaitulinis šalavijas. Šamanai, gyvenę dabartinės Meksikos teritorijoje, jį naudojo gydymui. Tikėta, kad Salvia gydo sielą, taigi visas ligas netiesiogiai. Kita vertus, Salvia naudota ir tiesiogiai skausmui malšinti. Šamanai žinojo du būdus: tiesiog sukramtydavo šviežius lapus ir nurydavo arba išspausdavo sultis ir užsigerdavo vandeniu. Bet šiandien išradingas jaunimas atranda begalę kitų būdų.

Augalas turi haliucinogeninių savybių, tačiau poveikis gali būti labai įvairus. Erowid.org pateikia virš 800 poveikio aprašymų ir praktiškai nėra vienodų. Emocinės pasekmės būna skirtingos: vienus nudžiugina, kitiems įvaro siaubą. Vienoje tinklapyje nurodoma, kad vartojusieji salvia apibūdina jos poveikį kaip panašų į kitas haliucinogenines medžiagas, pavyzdžiui, LSD.

Interneto tinklapiuose apie žmonių pojūčius pavartojus vieną ar kita narkotiką, patarimus, kas geriau “veža” ir pan. informacijos kiek tik nori. Tarp jų daugybės žmonių jau išbandžiusių arba norinčių išbandyti kvaitulinį šalaviją, klausiančių, kur jo įsigyti. Informacija tikrai ne vakar paskleista. Daugiausiai atsiliepimų apie Salvia Divinorum - nuo praėjusių metų vidurio.

Narkotikų kontrolės departamento direktorė Audronė Astrauskienė:

- Tai haliucinogeninis augalas, kurį Meksikoje naudoja šamanai. Bet šiuo metu šis augalas yra platinamas Europoje internetu. Kai kurios šalys reglamentuoja jo naudojimą, t.y., įvedė jo kontrolę. Bet kadangi jis nėra pripažintas kaip toksinė ar priklausomybę sukelianti medžiaga, kol kas apie jo kontrolę nebuvo diskutuojama Europos Sąjungos lygmenyje.

Kadangi labai suaktyvėjo šio augalo platinimas internete, mes pirmadienį kreipėmės į Valstybinę vaistų kontrolės tarnybą, nes buvome gavę interneto nuorodą, kur prekiaujama šios medžiagos, kad būtų apsvarstytas jos rizikos laipsnis. Ligi šiol nei Ūmių apsinuodijimų informacijos ir kontrolės biuras, nei Policijos departamentas, nei Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba tokių duomenų, kad šis augalas vartojamas Lietuvoje neturėjo. Todėl nebuvo reikalo tvarkyti ir jo kontrolės mechanizmo.

Internetu šiandien galima įsigyti visko, netgi uždraustų narkotinių medžiagų. Prekybą internetu sunku sukontroliuoti. Tačiau, jeigu bus įrodyta, kad ši medžiaga yra narkotinė ir, kad ją draudžiama platinti Lietuvoje, šis tinklapis, kuriame šiuo metu siūloma pirkti Salvia Divinorum, bus draudžiamas. Jeigu jis registruotas Lietuvoje, nebus sunku jį uždaryti. Bet jeigu ne Lietuvoje, tai padaryti bus sudėtinga.

Parlamentarai kreipėsi į ministrą

Seimo pirmininko pavaduotojas Alfredas Pekeliūnas bei Šeimos ir vaiko reikalų komisijos pirmininkė Rima Baškienė kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą, prašydami ypatingos skubos tvarka keisti teisės aktus, kurie nustatytų svaiginantį poveikį turinčio kvaitulinio šalavijo vartojimo reglamentavimą ir kontrolę.

"Šiandien regime paradoksalią situaciją, kai Lietuvoje legaliai platinamas preparatas, sukeliantis haliucinacijas, kartais net transą, motorikos sutrikimus ar net visišką orientacijos praradimą, gebėjimą kalbėti. Kuo skubiau privalome imtis visų priemonių, kad šio augalo prekyba Lietuvoje būtų uždrausta", - sako A. Pekeliūnas.