„Šiandien pirmąkart pajutome, kad gripas puola“, – vakar dienraščiui sakė Jūrininkų sveikatos priežiūros centro II Šeimos gydytojų skyriaus vedėja Dalia Šalkauskienė. Pasak jos, prasidėjo pats darbymetis, truksiantis dar porą mėnesių.

Suaugusiuosius ir vaikus, sergančius gripu, vargina smarkus karščiavimas, raumenų, gerklės skausmai, bendras silpnumas.

„Ligoniai guli iškritę kaip lapai, tokį vaizdą pamato mūsų gydytojai, nuvykę pas pacientus į namus“, – situaciją apibūdino D.Šalkauskienė.

Padaugėjo iškvietimų, todėl medikams tenka dirbti kiek ilgiau nei įprasta, kad spėtų apžiūrėti visus ligonius.

Baigiasi komplikacijomis

Į medikus kreipiasi vis daugiau klaipėdiečių, kenčiančių dėl gripo sukeltų komplikacijų. Dažniausios iš jų – plaučių, ausų uždegimas, sinusitas, bronchitas.

„Jeigu ligonis sveiko ir staiga jam vėl pakilo temperatūra, jis ėmė dusti, vemti ir jausti silpnumą, galima įtarti plaučių uždegimą. Nereikėtų manyti, kad liga praeis savaime, o gultis į lovą ir gydytis“, – patarė Klaipėdos vaikų ligoninės II Pediatrijos skyriaus vedėja Danė Pečkienė.

Šiemet gripas plaučių uždegimu baigiasi itin dažnai.

Skiepytis – tik sveikiems

Medikai įspėja, kad nuo gripo ar kitų virusinių ligų ypač reikėtų saugoti vaikus. Šiuo metu tėvai neturėtų vestis mažamečių į prekybos centrus, masinius renginius, kad šie “nepasigautų” ligos.

Jei šiuo klausimu medikai vieningi, tai dėl kito – ar skiepytis nuo gripo dar nevėlu – nuomonės išsiskiria. Imunitetas susiformuoja ne anksčiau kaip po 10 dienų. Vieni medikai tikina, kad aplink pradėjus siausti ligai, skiepytis – nebe laikas. Tai labai pavojinga.

Tačiau pasak D.Pečkienės, net ir padidėjus sergamumui gripu, skiepytis galima, tačiau tik sveikiems žmonėms. Jau pradėjusiems negaluoti vakcina gali pabloginti savijautą.

Klaipėdos pirminės sveikatos priežiūros centruose pasiskiepyti nemokamai dar gali rizikos grupėms priklausantys žmonės, sergantys lėtinėmis ligomis ir vyresni nei 65 metų amžiaus klaipėdiečiai.

Epidemija – kituose miestuose Per praėjusią savaitę Klaipėdos sveikatos priežiūros centruose gripas diagnozuotas 280 žmonių, iš jų – 111 vaikų. Bendras sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis siekia 89 atvejus 10 tūkst. gyventojų.

Praėjusią savaitę gripo epidemija paskelbta Kaune ir Šiauliuose. Šiomis dienomis tai turėtų padaryti ir Panevėžio savivaldybė, nes šiame mieste 10 tūkst. gyventojų teko 201 sergantis peršalimo ligomis.

Gripo epidemija skelbiama, kai 10 tūkstančių gyventojų tenka 100 sergančiųjų gripu.