Sukryžiuotos ietys

Dar prieš dvejus metus į Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigą kreipėsi Lietuvos akušerių ginekologų draugijos Kauno krašto akušerių ir ginekologų draugijos valdybos pirmininkas Eimantas Švedas. Jis teigė, kad Šeimos planavimo ir seksualinio švietimo asociacijos parengtos ir platinamos brošiūros „Skubioji kontracepcija” pažeidžia vaistinių preparatų reklamos reikalavimus bei profesinės etikos principus.

Skubios kontracepcijos preparatai, anot mediko, kaip ir visi hormoniniai preparatai, turi pašalinį poveikį. O turint omenyje, kad brošiūra parengta platinimui mokyklose tarp mergaičių, tai ypač pavojinga.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba įpareigojo asociaciją nedelsiant nutraukti brošiūros platinimą, nes joje nustatyti Vaistų reklamos taisyklių pažeidimai. Nepadėjo nė asociacijos direktorės Esmeraldos Kuliešytės tikinimai, kad brošiūra parengta remiantis JAV sveikatos technologijų programa (PATH), Skubios kontracepcijos konsorciumo, Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis bei kita moksline literatūra, todėl tai nėra vaistų reklama, bet sveikatinimo leidinys apie vieną iš būdų išvengti neplanuoto nėštumo ir aborto.

Asociacija E. Kuliešytė dėl brošiūros kreipėsi į JAV Reprodukcinio teisių centrą, kuris taip pat atsakė, kad brošiūra neskatina vaistų vartojimo, bet atskleidžia informaciją, kas tai per vaistas, kaip jis veikia ir kaip naudojamas.

Į Vaiko teisių apsaugos įstaigą taip pat kreipėsi Lietuvos kontraceptologijos draugijos tarybos prezidentė med. dr. V. Vanagienė bei tarybos narys med. dr. V. Klimas. Pasak kreipimosi autorių, E. Švedo pareiškimas neatitinka daugumos Lietuvos akušerių ginekologų nuomonės, todėl turėtų būti laikomas asmenine jo nuomone, kuri neatitinka moksliniais įrodymais pagrįstos medicinos pozicijos.

Mokytojai sekso temos gėdijasi

„Kadangi brošiūros platinimas vis tiek buvo nutrauktas, nusprendėme į šią problemą pažvelgti plačiau“, - teigė DELFI vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė. Kadangi Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencijoje nurodyta, kad Komitetas rekomenduoja šaliai stiprinti lytinio švietimo programą paaugliams bei užtikrinti lytinės ir reprodukcinės sveikatos paslaugų prieinamumą, buvo užklausta, ką apie šią problemą mąsto Švietimo ir mokslo ministerija.

Anot švietimo ir mokslo ministrės Romos Žakaitienės, tokią funkciją ir atlieka nuo šių metų įsigaliosianti „Rengimo šeimai ir lytiškumo ugdymo programa”, kurios paskirtis yra rengti jaunus žmones santuokai ir gyvenimui. Programoje teigiama, kad žinios apie kontraceptines priemones neturi būti pateikiamos kaip priimtina alternatyva susilaikymui nuo ankstyvų lytinių santykių. Taip pat nurodoma, kad lytiškumo ugdymas turėtų būti patikimas tik mokytojams.

„Kaip vertinu šią programą? Nesu specialistė, todėl man labai sunku vertinti, ar šis darbas geras, ar tobulintinas. Galiausiai niekada nevėlu jos pildyti ir keisti“, - kontrolierė nesiryžo nei peikti, nei girti programos.

Vis dėlto informaciją apie kontracepciją paaugliai, anot jos, turėtų gauti iš gydytojų. „Juk jaunimas neretai žino daugiau už savo mokytojus. Todėl turi būti specialistas, kuris galėtų atsakyti ir į klausimus, - svarstė R. Šalaševičiūtė. – Kartą šia tema teko diskutuoti su paaugliais. Vienas jaunuolis išdėstė savo nuomonę taip: net kompiuteriu mokytojas dirbti nemoka, nežino, kaip ieškoti informacijos, o jeigu jau reikia kalbėti apie lytinį auklėjimą, ties žodžiu „seksas“ net mikčioti pradeda. Ko pedagogai gali išmokyti, jei jų gėdos jausmas pernelyg didelis?“

Per metus pagimdo viena mokykla

V. Klimas, paklaustas apie požiūrį į šią istoriją, buvo griežtas. „Šiuo metu praktiškai vienintelis Lietuvos jaunimo naudojamas apsisaugojimo būdas – prezervatyvas. Statistika rodo, kad juos naudojant apie 15-20 proc. atvejų pastojama. Prezervatyvas plyšta, nusimauna, ar tuo metu jo apskritai nėra po ranka. Tokiais atvejais visame pasaulyje vartojama ekstrinė kontracepcija“, - teigė medikas.

Nors pas mus vaistininkai, regis, nežino, ar galima ją parduoti be recepto, anot pašnekovo, svetur ją moterys gali įsigyti laisvai. Mat ji veiksminga tik 72 val. po galimo pastojimo. Per pirmą parą jos efektyvumas siekia 95 proc., antrą parą – 75, vėliau – apie 57, todėl stengiamasi neapsunkinti jos įsigijimo.

„Yra nustatyta, kad ji visiškai saugi. Jei kontraceptinės tabletės dar turi tam tikrų rizikos veiksnių, pavyzdžiui, susijusių su tromboze, ekstrinė kontracepcija šių pašalinių poveikių neturi, kadangi ji vartojama retai – vieną ar du kartus per mėnesį“, - aiškino ginekologas.

Beje, Lietuvos demografijos metraščio duomenimis, 2005 m. 15-metės ir jaunesnės merginos pagimdė 43 kūdikius, 2006 m. – 56, 16-metės – atitinkamai 144 ir 161, 17-metės – 404 ir 409, 18-metės – 762 ir 786.

„Jeigu prie tų 50-ties penkiolikmečių ir jaunesnių mamų pridėsime dar to paties amžiaus šių kūdikių mamas, kurios taip pat dažnai gimdė jaunos, galima teigti, kad apie 100 13-15 m. amžiaus moksleivių kasmet susilaukia vaikų. Tai keturios klasės. Jei sudėtume visas jaunas mamas, kurios pastojo nepilnametės, jų pagimdytų kūdikių skaičius siektų per 1000. Tai daugiau nei viena mokykla.

Suprantama, kad visi šie nėštumai buvo neplanuoti, - teigė medikas. – Taigi susilaikymas – labai geras dalykas, bet skaičiai rodo akivaizdų kontracepcijos poreikį. Tuo tarpu Švietimo ir mokslo ministerijai ši statistika neįdomi. Ji greičiausiai net žinoti jų nenorėtų, nes prie jų niekaip nepriderinsi dabartinės ruošimo šeimai programos“.

Pasaka apie Trojos arklį

Anot V. Klimo, Pasaulinės sveikatos organizacija seksualumą yra apibrėžusi kaip teigiamą asmenybės energiją. Bet tai labai stipri energija. Ir jeigu žmogus nemokės su ja elgtis, gali ir nudegti. Tuo tarpu Lietuvoje nemaža jaunimo dalis gyvena lytiškai aktyvų gyvenimą, bet neturi jokio supratimo apie apsisaugojimą, o minėtoje programoje apie kontracepciją, anot mediko, sudėti tik sapnai bei kliedesiai.

Moksliškai įrodyta, kad neretai sėkmingas būna tik kas trečias ar penktas apvaisinimas. Taigi gali būti, kad kol mes gimėme, keletas apvaisintų gemalų žuvo, o mūsų motinos apie tai net nesužinojo. Tačiau, anot mediko, vis dar yra žmonių, kurie įsitikinę, kad kontracepcija ir beveik viskas, kas yra susiję su seksualumu, yra mirties kultūra.

„Jie skaito pranešimus, kurie skamba taip: „Trojos arklys prie pedagoginių vertybių tvirtovės vartų“. Trojos arkliu vadinamas lytinis švietimas, „besibraunantis į švietimo institucijas“. Ir taip kalbėjo vienas edukologijos profesorius habilituotas daktaras Vytauto Didžiojo universiteto organizuotoje konferencijoje. Keista, kad edukologijos profesoriai nėra girdėję, kad išsivysčiusiose Vakarų šalyse lytinio auklėjimo tikslas – ne lytinių santykių pozų mokymas, o siekimas mažinti rizikingo seksualinio elgesio žalą bei jo keitimas mažiau rizikingu.

Nieko nepadarysi – kai kurie įsitikinę, kad taip tarnauja Dievui. Esu skaitęs, kad kažkur JAV įsisteigusi plokščios Žemės draugija, turinti apie 3 tūkst. narių. Jie kasmet rengia savo konferencijas, skaito pranešimus apie tai, kad Žemė ne rutulio formos, o plokščia kaip stalas. Niekas tam netrukdo, bet ir niekas jų neskiria geografijos profesoriais universitetuose“, - šmaikštavo ginekologas.

Taigi medikas įsitikinęs, kad jaunimui šiandien reikia kalbėti ne apie esą gyvybes žudančios kontracepcijos žalą , o steigti specializuotus jaunimo sveikatos centrus, kaip yra visame civilizuotame pasaulyje. Mat jaunos merginos neis prašyti kontracepcijos ten, kur gali susitikti savo mamą, tetą ar kaimynę. Tuo tarpu užsienyje tokiuose centruose dirbančios specialistės – geriausios paauglių patarėjos šiais klausimais. Be to, daugelyje šalių kontracepcija iki 18 metų yra netgi nemokama.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją