Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko Antano Matulo vadovaujama Tėvynės sąjungos ir Demokratinės politikos instituto darbo grupė parengė Kovos su alkoholizmu programą. Trečiadienį spaudos konferencijoje konservatoriai pristatė jos metmenis.

Motyvuodami savo siūlymus, konservatoriai pateikė įvairios bauginančios statistikos.

1998 m. Seimo patvirtintoje Lietuvos sveikatos programoje buvo numatytas tikslas iki 2010 m. sumažinti alkoholinių gėrimų vartojimą 25 proc. Tačiau, anot konservatorių, per tą laiką alkoholio suvartojimas padidėjo maždaug ketvirtadaliu – nuo 9,5 iki 11 litrų absoliutaus alkoholio vienam gyventojui.

Pernai sausio-spalio mėnesiais Lietuvoje pagamintų alkoholinių gėrimų (be alaus) pardavimas padidėjo 22 proc., lyginant su tuo pačiu 2006-ųjų laikotarpiu. Alkoholinių kokteilių pardavimas esą padidėjo 72 proc., vyno – 4 proc., kitų fermentuotų gėrimų (įskaitant sidrą) – 20 proc.

Alaus pardavimas sumažėjo 4,8 proc., tačiau tai esą įvyko dėl gamybos perorientavimo. Mat tradiciškai alų gaminančios įmonės pradėjo gaminti alkoholinius kokteilius ir sidrą.

Valstybinio psichikos sveikatos centro duomenimis, beveik du kartus išaugo alkoholinių psichozių skaičius 100 tūkst. gyventojų: nuo 61 atvejo 2000-aisiais iki 101 atvejo 2006-aisiais. „Drįstu tvirtinti, kad alkoholinės psichozės plitimo tempai aplenkia Lietuvos BVP augimo tempus“, - kalbėjo Tėvynės sąjungos vadovas Andrius Kubilius.

A. Matulo teigimu, po minėtos Sveikatos programos patvirtinimo gerokai išaugo vietų, kur galima įsigyti alkoholio. 2001 m. buvo išduota per 12 tūkst. licencijų verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais ir 36 – didmenine, o pernai – atitinkamai 16 tūkst. ir 82. Suomijoje esą tėra 200-300 tokių parduotuvių.

Pasak A. Kubiliaus, jei skelbiamas karas karui keliuose, būtina skelbti ir karą alkoholizmui. Todėl esą reikalingi ilgalaikiai ir nuoseklūs veiksmai, ne vien Vyriausybės leidžiamos spalvinimo knygutės.

Konservatoriai nurodė keletą tyrimų, kuriuose buvo analizuojami efektyviausi kovos su alkoholio vartojimu būdai. Pavyzdžiui, Tomo Baboro vadovaujama JAV ir Europos mokslininkų grupė nurodė, kad efektyviausiai kontroliuoti šį procesą galima nustačius minimalų alkoholio įsigijimo amžių ir mažesnį leidžiamą alkoholio kiekį vairuotojo kraujyje, valstybei suteikus alkoholio pardavimo monopolį, apribojus prekybos gėrimais laiką ir sumažinus prekybos vietų skaičių, padidinus mokesčius, atsitiktinai tikrinant vairuotojus dėl girtumo, bausmėmis girtiems vairuotojams ir pan.

Europos Komisijos užsakymu atlikta studija esą parodė, kad į švietimą, komunikaciją, mokymą ir visuomenės sąmoningumą orientuotos priemonės yra neefektyvios.

Konservatorių teigimu, efektyviausiai mažinti alkoholio vartojimą padėtų rinkos reguliavimo priemonės, prieinamumo mažinimas, visiškas reklamos ir gamintojų skiriamos paramos draudimas, vairavimo išgėrus kontrolės stiprinimas ir visuomenės švietimas.

„Remdamiesi tarptautine tabako kontrolės praktika sieksime uždrausti reklamą, kad alkoholio gamintojams būtų atimta galimybė manipuliuoti vykdoma labdaringa veikla, prisidengiant valdžios atstovais“, - pažymėjo Tėvynės sąjungos vadovas.

Savo ruožtu A. Matulas nurodė, kad reikėtų uždrausti pardavinėti alkoholį naktį, bent jau nepatyrusiems vairuotojams ir profesionalams, sėdintiems už autobusų, sunkvežimių bei taksi vairo, leisti tik „nulinį“ alkoholio lygį kraujyje. Be to, jis pasiūlė įvesti papildomą pamoką, kurios metu moksleiviams būtų aiškinama apie rūkymo ir alkoholio žalą, sveikos mitybos įgūdžius, higieną, pasirengimą gyventi šeimoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją