Nenori lankyti už dyką

„Kiek galime dirbti už dyką?! Važinėdami pas ligonius į namus, mes teikiame socialinę paslaugą, už kurią gydytojams nėra jokio užmokesčio. Nuo sovietinių laikų jau taip įpratome, kad gydytojas turi atvykti į namus. Tačiau už tai mums Ligonių kasa nemoka“, – VL tvirtino Lietuvos gydytojų sąjungos tarybos narė, Panevėžio Smėlynės šeimos ambulatorijos direktorė Birutė Paškevičienė.

Su tokia padėtimi taikstytis nebenorintys gydytojai ketina kreiptis į Seimo Sveikatos reikalų komitetą, Vyriausybę, Sveikatos apsaugos ministeriją. Lietuvos gydytojų sąjungos valdyba rengia rezoliuciją, kurioje bus išdėstyti siūlymai gydytojų vizitus į namus įteisinti kaip gydymo paslaugą ir ją apmokestinti arba iš viso panaikinti pacientų lankymą namuose.

„Nors valdininkai sako, jog pacientų lankymas namuose įeina į gydytojo pareigas, vizitai į namus niekur nėra apibrėžti. Todėl mes siekiame, kad ligonių lankymas namuose būtų įvardytas kaip paslauga ir nustatytas jos įkainis. Tuomet galima bus nuspręsti, kas šią paslaugą apmokės: Ligonių kasa, pats pacientas, o galbūt savivaldybė“, – VL aiškino Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas.

L.Labanausko tvirtinimu, gydytojai, ragindami apmokestinti sunegalavusių žmonių lankymą namuose arba atsisakyti tokių vizitų, remiasi Vakarų šalių patirtimi ir nieko naujo nesiūlo. Pasak jo, gydytojų vizitų į namus daugelyje ES šalių nėra. Kai kuriose Skandinavijos šalyse tokias paslaugas reguliuoti patikėta savivaldybėms.

„Štai Latvijoje ir Estijoje gyventojai moka ne tik už gydytojų vizitus į namus, bet ir už kiekvieną apsilankymą poliklinikoje, taip pat ir simbolinį mokestį už vaistų recepto išrašymą. Tai akivaizdžiai paskatina žmogų pagalvoti, ar tikrai jam reikalinga gydytojo paslauga ir vaistai“, – gydymo paslaugų apmokestinimo naudą akcentavo L.Labanauskas.

Įžvelgia piktnaudžiavimą iškvietimais

Kai kurie bendrosios praktikos gydytojai svarsto, jog vizitas pas sunegalavusį žmogų į namus galėtų kainuoti iki 50 litų. „Jeigu valstybė tam lėšų neskiria, užsimokėti turėtų pats pacientas“, – pastebėjo gydytoja B.Paškevičienė.

Gydytojai tvirtina suprantantys, jog žmonėms būtų priimtiniausias variantas, kad pacientų lankymą namuose apmokėtų Ligonių kasos. Tačiau įvertina, jog tai būtų didelė našta valstybei. Dabar kaip paslauga įvardyti gydytojų vizitai tik pas naujagimius ir negalią turinčius žmones.

Kita vertus, bendrosios praktikos gydytojai pabrėžia, jog ligonių lankymas namuose nesuteikia naudos ir patiems sunegalavusiems žmonėms. „Nustatyti tikslią diagnozę namuose yra ribotos galimybės. Tai galima padaryti atlikus tyrimus. O tokiu atveju ligoniui reikia atvykti į gydymo įstaigą. Tad kokia nauda gydytojui vykti į namus? Per tą laiką jis apžiūrėtų daugiau pacientų“, – sakė Gydytojų sąjungos vadovas L.Labanauskas.

Vizitų į namus apmokestinimo reikalaujantys gydytojai taip pat tikisi, jog įvestas mokestis galėtų sutramdyti iškvietimų į namus piktnaudžiautojus. Jie pastebi, jog nemažai sirguliuojančių žmonių nenori laukti poliklinikoje ilgoje eilėje ir, vos pakilus temperatūrai, eina lengviausiu keliu – kviečiasi gydytoją į namus vaistų receptui išrašyti ar nedarbingumo pažymai gauti.

„O kiek mums būna rūpesčių ieškant paciento namų. Ne visada į daugiabučius gali įeiti, reikia skambinti ir klausti kodo, ne visada duris atidaro, ir dar daug visokių kliūčių tenka įveikti. Tai kainuoja daug laiko, nuosavų išlaidų transportui, ir už tai – jokio atlygio“, – skundžiasi bendrosios praktikos gydytojai.

Neišgalėtų susimokėti

Gydytojų siūlymai keisti nusistovėjusią praktiką kelia gyventojų pasipiktinimą. „Nors viešai skelbiama, kaip didėja atlyginimai ir pensijos, daugumos mūsų žmonių piniginės dar per plonos, kad galėtų susimokėti už gydymo paslaugas. Baisu pagalvoti, kad vyresnio amžiaus žmogus susirgęs negalėtų išsikviesti gydytojo į namus. Aš pati visą gyvenimą sunkiai dirbau, mokėjau mokesčius, mažai sirgau, o dabar, sulaukusi senatvės, pasirodo, negalėsiu išsikviesti gydytojo. Mano pensija maža, vos galą su galu suduriu. Belieka tik greičiau numirti, kad nebūtume našta gydytojams ir visai visuomenei“, – VL savo nuogąstavimus ir nusivylimą išsakė pagyvenusi panevėžietė Emilija.

Gydytojų siūlomos naujovės dar labiau baugina mažus vaikus auginančius tėvus. „Juk gydytojai puikiai žino, kad vaikai dažnai serga. Jeigu kaskart teks už gydytojo iškvietimą mokėti pinigus, manau, gimstamumas Lietuvoje dar labiau sumažės. Ką daryti tėvams, jeigu vaikui tris dienas laikosi aukšta temperatūra? Keistai skamba gydytojų patarimas temperatūros turinčius vaikus vežti į polikliniką. Tokiu atveju komplikacijų neišvengsi“, – dėl galimų pokyčių sunerimusios jaunos mamos.

Žmonės svarstė, jog galima būtų rasti būdų, kaip sutramdyti gydytojų iškvietimais į namus piktnaudžiaujančius asmenis, o tikriems ligoniams, mokantiems mokesčius, teikti tokią paslaugą be papildomo užmokesčio, nes tai, jų įsitikinimu, – šeimos gydytojų pareiga. Kai kurie gyventojai tvirtino, jog už gydytojų vizitą į namus sutiktų mokėti simbolinį mokestį. Tai, jų manymu, taip pat galėtų sumažinti žmonių norą bet kada kviestis gydytoją.

Nedidelių miestelių ambulatorijose dirbantys specialistai linkę palaikyti poziciją, jog sunegalavę gyventojai turėtų turėti galimybę išsikviesti gydytoją į namus.

„Kaimo žmonės dažniausiai be reikalo nekviečia daktaro. Gal jie kantresni ir ištvermingesni. Gydytojų iškvietimų apmokestinimas tik supriešintų gydytojus ir gyventojus. Be to, kažin ar visi sodiečiai išgalėtų susimokėti“, – VL sakė kolegų kritikos išvengti norėjusi ir pavardės neviešinusi miestelio ambulatorijos gydytoja.

Ligonių lankymą perleistų socialiniams darbuotojams

Be pasiūlymų pacientams patiems susimokėti už vizitus ar juos apmokėti iš Ligonių kasų, Lietuvos gydytojų sąjunga siūlo svarstyti dar vieną variantą – dėl šių paslaugų apmokėjimo tartis su savivaldybėmis.

Gydytojai atkreipia dėmesį į tai, jog jiems gana dažnai tenka ne tik gydyti ligonius, bet ir spręsti socialines problemas. Todėl, anot jų, dabar nemažai bendrosios praktikos gydytojų atliekamų funkcijų galima būtų deleguoti slaugytojams arba tiesiog socialiniams darbuotojams. Tokia praktika yra kai kuriose užsienio šalyse.

„Pavyzdžiui, Norvegijoje 5 neįgaliems žmonėms yra priskirtas vienas socialinis darbuotojas. Tuomet jis gali juos ir pas gydytoją nuvežti, ir vaistais pasirūpinti. Tai – socialinės paslaugos, kurias reikėtų plėsti ir mūsų šalyje“, – nepainioti socialinių ir gydymo paslaugų siūlo gydytoja B.Paškevičienė.

Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas L.Labanauskas sakė, jog prieš metus apie sunegalavusių žmonių lankymą namuose buvo kalbėta su savivaldybių merais. Anot jo, merai tuomet buvo pasirengę diskutuoti ta tema.