Didžioji Britanija: didžiosios eilės

Britams jau seniai atsibodo laukti savo eilės pas gydytoją, todėl dalis jų nė nedvejodami važiuoja gydytis į svečias šalis. Regis, vyriausybė tam net nemėgina prieštarauti: ji dar 2001 metais paskelbė, kad pacientai, susiduriantys su "pernelyg dideliu vilkinimu", gali važiuoti gydytis į užsienį.

Vis dėlto pastaruoju metu britai ėmė teikti pirmenybę Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos sistemai. Tai iš dalies susiję su griežtesne pacientų sąrašų kontrole. Be to, ne visiems pacientams kompensuojamos užsienyje gautų sveikatos priežiūros paslaugų išlaidos.

Britams primenamas Yvonne Watts atvejis. Moteris esą išvažiavo operuotis į Prancūziją, pati sumokėjo už šlaunies operaciją, o paskui kreipėsi į teismą, kad jai kompensuotų išlaidas.

Pastebimas ir kitas reiškinys - vis daugiau pacientų iš kitų ES šalių kreipiasi į britų specialistus. Žinoma, už kepenų persodinimo ir panašias operacijas Didžiosios Britanijos sveikatos apsaugos tarnybai (NHS) ligonis moka iš savo valstybės kišenės.

Kritikų teigimu, NHS neturėtų švaistyti laiko užsienio pacientams, kai Jungtinės Karalystės mokesčių mokėtojai laukia savo eilės pas gydytoją.

Didžiojoje Britanijoje gyvenantys lietuviai pripažįsta, kad šalies sveikatos apsaugos sistema - brangi ir neefektyvi. Anaiptol ne visi migrantai sulaukia medicinos pagalbos. Štai kodėl dalis jų parskrenda gydytis į gimtąją Lietuvą.

Vokietija: viskas praktiška

Vokietijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, mažiau nei 1 proc. vokiečių pacientų kiekvienais metais važiuoja gydytis į užsienį. Tačiau yra ir išimčių. Pavyzdžiui, pasienio zonose gyvenantys Vokietijos pacientai gali laisvai gydytis kitoje šalyje - Prancūzijoje ar Austrijoje. Jiems netgi patariama tai daryti, ypač jei "užsienio" specialistų kliniką galima pasiekti greičiau nei panašią Vokietijos gydymo įstaigą.

Vokiečiai, atrodo, labai patenkinti aukštos kokybės šalies sveikatos apsaugos sistema. Laukiančių pacientų sąrašas Vokietijoje yra negirdėtas reiškinys. Užtat odontologų paslaugos kainuoja brangiai, todėl praktiški vokiečiai dantis taisosi ten, kur pigiau, pavyzdžiui, Vengrijoje.

Vokietijos sveikatos apsaugos tarnyba gydo pacientus ir iš kitų ES šalių, skatina Vokietijos ir kaimyninių šalių ligoninių bendradarbiavimą.

Čekija: draudimas (ne)būtinas

Kaip ir vokiečiai, čekai nelinkę gydytis kitose ES šalyse. Tačiau jei tam tikrų specialistų paslaugos Čekijoje neprieinamos, kai kurie pacientai renkasi užsienio specialistus.

ES piliečiai, dirbantys ar laikinai gyvenantys Čekijoje, turi mokėti įmokas valstybės sveikatos draudimo bendrovei VZP.

Pasak Čekijos sveikatos apsaugos ministerijos atstovo spaudai, šalis beveik nesulaukė vadinamųjų sveikatos turistų iš kitų ES šalių dėl to, kad čekų gydytojai patys "nereklamuoja savo paslaugų".

Išimtis - plastinė chirurgija. Čekijos plastikos chirurgai labai vertinami, o operacijos čia daug pigesnės nei Vakarų Europoje. Tačiau šis gydymas yra privatus - už jį moka patys klientai.

Kur kas didesnė Čekijos medikų problema - darbuotojai ne iš ES šalių. Net neturėdami sveikatos draudimo jie reikalauja aukštos kokybės sveikatos priežiūros paslaugų.

"Jei darbininkas iš Ukrainos nukrenta nuo pastolių, mes jį gydome net netikrindami, ar jo sveikatos draudimas yra galiojantis", - sakė sveikatos apsaugos ministerijos atstovas. Daug tokių darbuotojų neapsidraudę, o Čekijos sveikatos apsaugos sistemai reikia už juos mokėti.

Ispanija: verslas klesti?

Dar prieš dešimtmetį ispanai mielai gydėsi užsienyje, tačiau dabar jiems prieinama daugiau paslaugų, todėl niekur nebevažiuoja. Šalyje klesti sveikatos turizmo verslas.

Pacientai iš visos Europos plūsta į Ispaniją, kad pasinaudotų "universalia" šalies sveikatos apsaugos sistema. Nuolatinius lankytojus iš Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Olandijos labiausiai džiugina, kad už kai kurias specialistų paslaugas visiškai nereikia mokėti.

Užsieniečiai mano, kad kelio ar šlaunies persodinimas, širdies ir akių chirurgų paslaugos, nevaisingumo gydymas Ispanijoje atliekami nepriekaištingai.

Vis dėlto didžiulis pacientų iš ES šalių srautas tik dar labiau žlugdo sveikatos apsaugos sistemą. Medicinos seserų sąjunga "SATSE" jau ne kartą skundėsi, kad jei užsienio pacientų skaičius nebus kontroliuojamas, Ispanijos sveikatos apsaugos sistema subyrės.

Specialistus neramina ir didelis Ispanijoje gyvenančių ES pensininkų (ypač britų) skaičius. Už jų gerovę Ispanijos valstybė moka milijonus eurų ir negauna jokios naudos.

Ispanijos valdžios atstovai siekia kompensacijos Briuselyje, bet kol kas Ispanija atgavo tik mažą dalį lėšų, išleistų ES piliečiams gydyti.

Italija: transplantacijos lyderė Kaip rodo statistika, norinčių gydytis užsienyje italų skaičius mažėja. 1995 metais net 20 tūkst. italų siekė gydytojų iš kaimyninių šalių pagalbos, o 2005-aisiais - tik 5 tūkstančiai.

Kaip ir britai, kai kurie italai važiuoja gydytis į Prancūziją ar Vokietiją, kad išvengtų didelių eilių pas chirurgus ir gautų kokybiškesnių sveikatos priežiūros paslaugų.

Naujausios apklausos duomenimis, 68 proc. italų svarstytų apie gydymąsi užsienyje, jei specialisto paslaugos jų šalyje nebūtų prieinamos. 70 proc. apklaustųjų neprieštarautų, kad užsienio pacientai gydytųsi Italijoje - tik su sąlyga, jei užsieniečiai patys mokėtų už gydymą.

Privačiose italų klinikose mielai gydomi užsienio pacientai, ypač nevaisingumo gydymo ir kosmetinės chirurgijos srityse. Užsieniečių dėmesį traukia ir Europos transplantacijos centras Palermo mieste. Jis žinomas kaip organų transplantacijos lyderis Europoje.

Airija: pasenusi sistema

Airijos sveikatos apsaugos sistema dažnai vadinama pasenusia ir nesugebančia prisitaikyti prie sparčiai didėjančio gyventojų skaičiaus. Tokia sistema esą negali pritraukti ES piliečių, siekiančių aukštos kokybės sveikatos priežiūros paslaugų.

Tačiau yra ir pliusų. Jei laikinai gyvenantys Airijoje ES piliečiai turi Europos sveikatos draudimo pažymėjimą, apsilankymas pas gydytoją ir vėlesnė specialisto konsultacija, jei gydytojas ją laiko būtina, yra nemokami.

Kiekvienais metais apie 100 Airijos pacientų siunčiami gydytis į specializuotas užsienio klinikas. Jie paprastai gydomi nuo vėžio ar širdies ligų Prancūzijoje, Belgijoje, Švedijoje ar Didžiojoje Britanijoje.

Kaip ir vokiečiai, daugelis airių ieško nebrangių odontologų paslaugų Vengrijoje, o nemažai Airijos lietuvių dantis taisosi Lietuvoje.