Užpuola galvos skausmas

Akių nuovargiu skundžiasi nemažai žmonių, kurių darbas susijęs su žiūrėjimu iš arti. Tai gali būti ne tik skaitymas ar darbas kompiuteriu. Siuvimas ar automobilio vairavimas taip pat vargina, nes būtina žiūrėti labai įtemptai. Vis dėlto, šiuo metu daugiau žmonių kasdien naudojasi kompiuteriu nei siuvimo mašina.

„Žmonės patys pastebi, ar jų darbas vargina akis, ar ne. Turiu nemažai pacientų, kurie stebisi, kaip pagerėja savijauta po atostogų“, – sakė gydytojas oftalmologas Andrius Ruzgys. Jis pridūrė, jog dar labiau kenčia tie, kurių regėjimas ir šiaip prastesnis: jau išsivysčiusi trumparegystė ar toliaregystė. Tokiems būtina kreiptis į specialistą ir jis parinks tinkamus akinius, kuriuos būtina nešioti. Nesiėmus jokių priemonių ir itin nuvarginus akis gali prasidėti galvos skausmai.

Ilsėtis reikia kas valandą

Siekiant išvengti akių pervargimo, dirbant būtina nuolat daryti trumpas pertraukėles. Specialistai rekomenduoja, kad kompiuteriu dirbantis žmogus kas valandą po dešimt minučių užsiimtų kita veikla. Pavyzdžiui, paprasčiausiai pakalbėti su kolega, išgerti kavos ar susitvarkyti darbo vietą. Tačiau nereikėtų skaityti laikraščių ar žiūrėti televizoriaus, nes pagrindinis pertraukos tikslas yra akių atpalaidavimas.

„Esu girdėjęs, kad kai kuriose tarptautinėse kompanijose darbuotojams griežtai liepiama daryti tokias pertraukėles. Lietuvius tai stebina, nes pas mus į tokius dalykus kreipiama mažai dėmesio“, – teigė gydytojas A.Ruzgys.

Tačiau, anot mediko, svarbu ne tik darbo kompiuteriu trukmė, bet ir tinkamai įrengta darbo vieta. Kompiuterio ekranas turi būti tinkamai sureguliuotas, pastatytas akių lygyje arba šiek tiek žemiau. Į ekraną negali kristi tiesioginė šviesa.

„Kai kuriose optikose siūlomi specialūs akiniai dirbantiesiems kompiuteriu. Juose įdėtas paprastas stiklas, padengtas šviesą atspindinčia danga. Bet, tiesą pasakius, aš netikiu jų veiksmingumu“, – sakė A.Ruzgys.

Džiovina ne tik kompiuteris

Akims bus dar geriau, jei per pertraukėles bus atliekami specialūs akių pratimai. Gydytojas pastebėjo, kad atsiranda abejojančių jų efektyvumu, bet suabejoja tie, kurie tuos pratimus atlieka nesąžiningai.

„Akių pratimus rekomenduoju visiems. Tačiau ar jie bus naudingi – priklauso nuo paties žmogaus pastangų“, – tikino A.Ruzgys.

Ilgai dirbant kompiuteriu akys ne tik pavargsta, bet ir išsausėja. Taip nutinka todėl, kad susikaupę ties vaizdu, žmonės rečiau mirksi ir atviras akies paviršiaus plotas nepadengiamas ašarų plėvele. Sausos akys yra skausmingesnės, labiau pažeidžiamos, bijo šviesos, gausiau traiškanoja.

Tačiau akių sausumas yra ne vien darbo kompiuteriu pasekmė. Taip dažnai nutinka žmonėms, nešiojantiems kontaktinius lęšius, vartojantiems antidepresantus, kraujo spaudimą reguliuojančius vaistus, kontraceptines tabletes. Įtakos turi ir kai kurios ligos, tokios kaip reumatas ar skydliaukės sutrikimai.