Vilnietė Dalia, po nesaugaus lytinio akto nubėgusi į vaistinę greito veikimo kontraceptinių tablečių „Postinor“, buvo šokiruota.

„Vaistininkė pasakė, kad be recepto tablečių neparduos, ir pasiūlė eiti pas gydytoją recepto. Anksčiau draugės šių vaistų yra įsigijusios be recepto“, - DELFI skundėsi Dalia (pavardė redakcijai žinoma).

Ji įsitikinusi, kad taip pažeidžiamos moterų teisės. Be to, pasak merginos, minėta tvarka naudinga privatiems ginekologams, už vizitą imantiems nuo kelių dešimčių litų. „Juk naktį ar savaitgalį į polikliniką nepateksi, čia vizito pas ginekologą įprastai reikia laukti kelias savaites. O ką daryti kaime gyvenančiai merginai“, - retoriškai klausė pašnekovė.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) atstovė Jolanta Normantienė patikino, kad prekyba be recepto „Postinor“, kaip ir kitais hormoniniais kontraceptikais, draudžiama.

Vis dėlto taisyklių, draudžiančių be recepto pardavinėti hormoninius kontraceptikus, laikosi ne visos vaistinės. Be recepto „Postinor“ DELFI žurnalistui buvo leista įsigyti „Eurovaistinėse“ Vilniaus centrinėje universalinėje parduotuvėje ir prekybos centre „Maxima“ Gedimino prospekte.

„Vadinasi, vaistininkės nepaisė reikalavimų“, - situaciją komentavo bendrovės „Eurovaistinė“ komunikacijos vadybininkė Lina Liepytė. Ji teigė mananti, kad minėti atvejai – atsitiktiniai.

Atėjus be recepto, vaistininkai į kalbas nesileido „Gedimino vaistinėje“ Gedimino prospekte, taip pat „Šeimos vaistinėje“ Žirmūnuose.

Pastojai – tekėk ir gimdyk

Gydytoja ginekologė Vaiva Eringytė, išgirdusi Dalios atvejį, sakė, kad tokiu atveju reikėjo eiti pas gydytoją recepto. „Tiems vaistams visą laiką reikėjo recepto, tačiau juos pardavinėjo, nes buvo betvarkė. Tačiau ir į šiuos reikalus atėjo tvarka“, - apie „Postinor“ pardavimo tvarką sakė medikė. Nuo rudens, pasak gydytojos, viskas stojo į savo vietas.

Ji aiškino, kad Dalios atveju būtina eiti pas ginekologą. Jei nesaugus lytinis aktas įvyko naktį, mieste yra budinčių ginekologų, arba reikia sulaukti ryto. Tokius vaistus gali išrašyti ir gydytojai ne ginekologai. Tačiau atvykus be siuntimo poliklinikų ne darbo metu greičiausiai būtų suteikta mokama konsultacija.

„Dauguma merginų turi tokių vaistų iš anksto pasiruošusios“, - sakė gydytoja.

V. Eringytė paaiškino, kad vaistai sutrikdo mėnesinių ciklą, mat juose – didelė hormonų dozė. „Postinor“ reikia vartoti per 72 valandas - kuo greičiau, tuo geriau. Vaistas ne tik sutrikdo apvaisinimo procesą, tačiau gali sukelti apvaisinto kiaušinėlio žuvimą, o tai, pasak gydytojos, jau yra gyvybė.

V. Eringytė pabrėžė, kad nuo rudens padaugėjo moterų, ateinančių recepto kontraceptikams. Kad moterys galėtų naudoti vaistus ilgiau, gydytojai dažniausiai išrašo keletą receptų. Dėl to medikams padaugėjo darbo. Be to, pacientas, įsigydamas su vienu receptu keletą pakuočių vaistų, išleidžia daugiau pinigų.

Gydytoja svarstė, kad kontraceptikų įsigijimo sugriežtinimas gali būti šalies politika skatinant gimstamumą.

„Kai žmogus pastoja, jis pagalvoja. O čia pastos nepastos, jau prisigėrė vaistų. O jeigu pastojai, tai ištekėk ir gimdyk, juk dažniausiai merginos su kažkuo draugauja“, - patarė V. Eringytė.

„Postinor“ su receptu – nelogiška

Kauno Medicinos Universiteto Akušerijos ir Ginekologijos Klinikos gydytoja profesorė Rūta Nadišauskienė taip pat sakė, kad hormoniniai kontraceptikai visada buvo receptiniai vaistai. „Jeigu vaistinės į tai žiūrėjo lengviau, pardavinėdavo ir be receptų, ta sistema yra sugriežtinta. Visiems receptiniams vaistams reikia receptų“, - sakė R. Nadišauskienė.

Ji teigė nežinanti, kodėl sujudimas dėl to kilo rugpjūtį. „Ir anksčiau mes rašydavome receptus, kartais moterys eidavo ir kažkaip nusipirkdavo, mes receptus kaip rašėme, taip rašome, tiesiog moterys negauna vaistų be recepto, tad apsilanko pas gydytoją“, - kalbėjo gydytoja.

Tačiau ji sakė, kad „Postinor“ – nereceptiniai vaistai, tad galbūt Dalios atveju vaistinėje įvyko nesusipratimas. Medikė įsitikinusi, kad „Postinor“ turėtų būti parduodamas be recepto, antraip būtų nelogiška. „Jeigu penktadienį įvyko nesaugūs santykiai, o pirmadienį patekti pas daktarą“, - stebėjosi gydytoja.

Ji priminė, kad jaunos merginos turėtų pasirodyti pas ginekologą bent kartą per metus ir, jei reikia, gauti receptą kontraceptikui. Prieš tai kontraceptiko tinkamumas turi būti aptartas su gydytoju.

„Moteris turi teisę, kuria, matyt, nepasinaudoja – ateiti pas akušerį-ginekologą, būti ištirta, tuo labiau, kad mūsų moterų sveikata nėra labai jau gera – tai rodo rodikliai ir beveik didžiausias mirštamumas bei sergamumas gimdos kaklelio vėžiu. Atėjimas pas gydytoją ginekologą joms turėtų būti labai naudingas“, - sakė R. Nadišauskienė.

Tvarka nesikeitė

VVKT viršininkės pavaduotoja Jolanta Kulberkienė aiškino, kad taisyklės dėl prekybos hormoniniais kontraceptiniais vaistais nesikeitė – jiems reikalingas receptas.

„Čia nėra nieko naujo, tvarka nesikeitė. Manau, nebuvo tokio didelio akcento, gal dabar žiniasklaida pasigavo šį akcentą ir jis dėliojamas“, - svarstė specialistė, paklausta, dėl kokių priežasčių rudeniop apie būtinybę išrašinėti receptus kontraceptikams prabilo gydytojai. Ji turi ir kitą versiją.

„Aš manau, kad galbūt kažkur VVKT inspektorei tikrinant buvo atkreiptas kažkokio darbuotojo dėmesys, kad jūs neteisingai darote ir paaiškinta, kad čia negerai. Kadangi dabar daug taip vadinamų tinklinių vaistinių, gal ta žinia nuėjo taip. Galimai taip galėjo būti...“, - svarstė VVKT viršininkės pavaduotoja.

J. Kulberkienė pridūrė, kad tarnyba šiuo klausimu jau tris mėnesius dalija interviu ir aiškina, kad tvarka nesikeitė. Priminus, kad apie nuo rudens įsigyjant kontraceptinius vaistus laukiančias naujoves DELFI yra pasakoję patys gydytojai, specialistė įtarė juos anksčiau nesilaikius nustatytos tvarkos.

„Jos deklaruoja, kad anksčiau tvarkos nesilaikė, o dabar, nuo rugsėjo 1 d., pradėjo laikytis. Aš taip interpretuočiau“, - teigė pašnekovė. Pasak jos, jei taip būdavo, įstatymus pažeisdavo ir gydytojai, nerašydami receptų, ir galimai vaistininkai, leisdami įsigyti hormoninių kontraceptikų be recepto.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)