Šiuo metu interneto tinklais jau galima per kelias minutes persiųsti ne tik tekstinę informaciją, bet ir radiologinius vaizdus – rentgenogramas, kompiuterinės tomografijos vaizdus, magnetinio rezonanso tomografijos bei tyrimo ultragarsu vaizdus. Tai vadinama telemedicina.

Rajono gydytojai pasiųs į Kauną ar Vilnių savo paciento tiriamos kūno dalies rentgeno nuotrauką, kompiuteriniu tomografu ar magnetinio rezonanso aparatu užfiksuotą vaizdą ir lauks kolegos įvertinimo, kuo ligonis serga, ir patarimo, kaip jį gydyti.

„Ši pagalba itin pravers toms gydymo įstaigoms, kuriose nėra visų sričių specialistų. Be to, ji prilygs gydytojų konsiliumui“, – komentavo Kauno medicinos universiteto Radiologijos klinikos administratorė Lilija Indrašienė.

Lietuvoje tokiu ryšiu pirmiausia buvo sujungtos Kauno medicinos universiteto klinikos ir Zarasų rajono ligoninė. Taip pat jis apima kaimynės Latvijos Rygos universitetinę ligoninę bei šios šalies Lūdzos ir Preilės ligoninių pacientus.

„Konsultacijas per atstumą galės teikti specialistai net ir tuomet, kai jie bus namie. Tereikia interneto ir papildomos programos“, – pridūrė Radiologijos klinikos gydytojas Vytenis Punys.

Siųsdavo elektroniniu paštu

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų medikai jau kuris laikas teikia konsultacijas danams. Tai jie daro net neišeidami iš savo kabinetų.

Paspaudę keletą klavišų radiologai patenka į ligoninės Danijoje archyvą, suranda reikalingas ligonių tyrimų nuotraukas bei trumpus ligų aprašus ir visa tai įvertinę siunčia atsakymus internetu. Kolegoms iš užsienio konsultacijos neretai prireikia todėl, kad rentgeno nuotrauką turi įvertinti mažiausiai du specialistai.

Pavyzdžiui, Danijoje žmogus susitrenkė galvą. Jam padaroma kompiuterinė tomografija ir jos nuotraukos atsiunčiama į Lietuvą. Čia gydytojas ją įvertina ir tuoj pat išsiunčia atsakymą kolegai Danijoje.

„Iki šiol išsiųsti rentgeno nuotraukas ir kitus tyrimų vaizdus kolegoms būdavo labai sudėtinga. Tai bandydavome daryti paprasčiausiu elektroniniu paštu. Tačiau kartais tai būdavo tiesiog neįmanoma. Informacinių technologijų plėtra labai pakeitė gydytojų radiologų darbą. Telemedicina – tai radiologijos ateitis“, – aiškino naujo telemedicinos projekto R-Bay koordinatorė gydytoja radiologė Nomeda Valevičienė. Gydytoja paaiškino, kad dabar svarbiausia sukurti bendrą vertinimo sistemą ir įvesti vienodus standartus, kuriais galėtų naudotis tiek Lietuvos medikai, tiek užsieniečiai.

Stabdys gydytojų emigraciją

Modernus telemedicinos tinklas, kuris jau vienija Danijos, Švedijos, Norvegijos ir Estijos ligonines, turėtų sujungti visas Lietuvos ligonines. Kompiuterizuoti centrai, kurie medikams leis gauti ir siųsti vaizdus, bus kuriami ne tik universitetinėse, bet ir šalies rajonų ligoninėse.

Vilniaus universiteto Santariškių klinikų vadovas Aleksandras Laucevičius tikino, kad moderni techninė ir programinė įranga leis rajonų ligoninėse dirbantiems chirurgams, kardiologams, neurologams peržiūrėti vaizdus bei gauti tikslų atsakymą iš konsultuojančio radiologo Vilniuje ar Kaune.

Telemedicinos tinklas Lietuvai padės ne tik įsilieti į bendrą Europos radiologų rengimo ir darbo sistemą. Viliamasi, kad tai padės sustabdyti gydytojų radiologų emigraciją.

Konsultuodami ligonius Lietuvoje, savo darbo vietoje, jie galės papildomai užsidirbti. Taip pat šį darbą galės dirbti ir namuose vaikus auginančios radiologės.