Užvakar moteris lankėsi pas nėštumą prižiūrėjusią akušerę-ginekologę Neringą Radziminskienę. Medikė apžiūrėjo pacientę, tačiau nematė reikalo ją paguldyti į ligoninę.

Ji įtikino pacientę savaitgalį pabūti namuose, Bandužių gatvės daugiabutyje. Jeigu iki pirmadienio nebūtų prasidėjęs gimdymas, savaitės pradžioje planuota R.Moonson paguldyti į ligoninę.

Parėjusi iš vizito pas gydytoją moteris tai spėjo pasakyti sutuoktiniui Askoldui.

„Buvau virtuvėje, kai išgirdau Rasą šaukiant, kad jai svaigsta galva. Vos pasakiusi šiuos žodžius, ji griuvo į fotelį ir pradėjo mėlti, – sunkiai tramdydamas susijaudinimą pasakojo 46 metų A.Moonson.

Greitoji – po 10 minučių

Vyras suskubo skambinti greitajai pagalbai.

Jis įsitikinęs, kad medikus kvietė triskart, ir pyksta, kad, jo manymu, gydytojai neskubėjo.

„Kai paskambinau bene antrą kartą, man buvo pasakyta, kad tai tik paprastas gimdymas, o man pasiūlyta išgerti valerijono lašų. Kai paskambinau trečią kartą ir prašiau, kad paskubėtų, išgirdau, kad greitoji jau išvyko. Tiesa, dispečerė papriekaištavo, kad toli gyvename ir taip greitai atvažiuoti, kaip mes norėtume, negali“, – pasakojo našliu tapęs A.Moonson.

Pasak greitosios pagalbos įrašų, greitajai skambinta tik dukart.

Kai greitoji privažiavo prie Bandužių gatvės 6-ojo namo, nuo iškvietimo buvo praėję vos dešimt minučių.

Nėščiosios gelbėti atskubėjo reanimacijos brigada.

Tą vakarą dirbusi gydytoja Irina Kuzmauskienė pasakojo, kad 36 savaites nėščia moteris buvo ištikta klinikinės mirties. Vaisiaus vandenys buvo nubėgę.

Reta diagnozė

Atlikus ekspertizę šeštadienio pavakarę paaiškėjo, kad mirtį sukėlė aortos aneurizmos plyšimas, skelbia LNK „Žinios“. Kad seniems žmonėms būdinga patologija būtų diagnozuota 36 metų moteriai – gana retas atvejis.

Prieš ekspertizę medikai iš išorinių požymių medikė spėjo, kad nėščiajai buvo tromboembolija, tai yra – kraujotaką sutrikdė kraujo krešuliai arba nubėgusių vaisiaus vandenų turinys.

Medikės teigimu, jei krešulys labai stambus, išgelbėti ligonio neįmanoma.

„Apie valandą gaivinome, darėme viską, kas buvo įmanoma, tačiau atkurti gyvybinių funkcijų nepavyko nė akimirkai. Manau, nėščiosios priaugtas didelis svoris galėjo tapti patologijos priežastimi. Gelbėjome moterį, o išsaugoti vaiko gyvybę, nekreipiant dėmesio į mirštančios motinos būklę, nebuvo galimybės“, – penktadienį tvirtino I.Kuzmauskienė.

Gaivinant moterį naudotas defibriliatorius, leisti vaistai. Kai moterį gelbėję medikai pamatė pirmuosius tikrosios mirties požymius – lavondėmes, reanimavimas nutrauktas.

Į sutuoktinių Moonson namus atvyko policininkai.

Daugiau nei du dešimtmečius greitosios medicininės pagalbos stotyje dirbantis jos vadovas Rimvydas Juodviršis tikino panašaus atvejo neprisimenąs.

Bute – svetimi žmonės

Vakare parėjusi penkiolikmetė R.Moonson dukra išvydo pilną butą svetimų žmonių ir sužinojo nebeturinti mamos.

Mergaitę ištiko nervinis priepuolis. Pagyvenęs policininkas sudraudė paauglę: „Netriukšmauk. Mes dirbame.“

Gimdymo labai bijojo

Prieš ekspertizę kalbintas Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis sakė, kad iki skrodimo negalima spręsti apie tai, kas kaltas dėl moters mirties.

V.Janušonis bendravo su jau 30 metų gydytoja dirbančia N.Radziminskiene.

Medikė įsitikinusi, kad nerimauti dėl pacientės sveikatos nebuvę reikalo.

Nėščioji ketvirtadienį buvo apžiūrėta. Jokių blogų požymių gydytoja nepastebėjusi.

Tačiau velionės sutuoktinis įsitikinęs, kad kalta žmonos nėštumą stebėjusi gydytoja.

Vyras pasakojo, kad laukdama kūdikio R.Moonson priaugo 27 kilogramus. Pastaruoju laiku jai buvo sunku judėti.

R.Moonson stebėjosi, kodėl gydytoja neguldė vaisių pernešiojusios moters į ligoninę, kur ji būtų buvusi stebima specialistų.

„Jei kas būtų bent prasitaręs, jog reikia pinigų, būtume atidavę paskutinius, juolab kad neskurstame, – tvirtino vyras. – Labai laukėme gimstant sūnelio. Viską buvome susipirkę. Rasa stebėtinai gerai jautėsi, tik paskutinėmis dienomis ji nerimavo dėl vis neprasidedančio gimdymo.“

Savo brolio žmonai Aidai Zaveckienei R.Moonson prasitarė labai bijanti gimdymo. Mat prieš 15 metų gimdydama dukrą ji patyrė komplikacijų.

Planavo gražų gyvenimą

Rasai ir Askoldui ši santuoka buvo antroji.

Drauge gyveno R.Moonson dukra iš pirmosios santuokos.

Pora pradėjo bendrą gyvenimą prieš dešimtmetį, o susituokė prieš penketą metų.

R.Moonson buvo siuvėja. Siūdavo pagal užsakymus, turėjo savo siuvyklą. Jos vyras dirba pagal verslo liudijimą.

Šeima puikiai sugyveno ir labai laukė gimstant bendro vaiko.

„Jau daug artimųjų esu palaidojęs, bet negalėjau net susapnuoti, kad neteksiu žmonos ir vaiko. Va, dabar likau vienas, – savo nelaime negalėjo patikėti A.Moonson.