"Tikrai neskatinu visų pulti gerti klevo lapų arbatos, manau, prieš tai reikėtų pasitarti su medikais", - perspėjo Anykščiuose įsikūrusi Regina. Ji pasakojo, kad klevo lapus eksperimentui pasirinko todėl, kad jai skani klevų sula.

"Pamaniau, o kuo lapai prastesni? Prisirinkau jų ir užsiplikiau. Man šį arbata labai skani ir kvapni. Tinka gerti ir atšaldyta", - pasakojo Regina, besiruošianti iš svarainių sėklų gamintis vaistus nuo kosulio.

"Kol kas kosulį visa šeima gydomės gerdami svogūnų sultis su medumi. Labai padeda", - savo receptais dalijosi Regina.

Žinomos dainininkės Gintarės Karaliūnaitės mamai žolininkei Adelei Karaliūnaitei ruduo - pats darbymetis. Moteris renka įvairiausias rudens gėrybes, kurios suteikia patiekalams geresnį skonį, praturtina patiekalus mineralinėmis medžiagomis ir vitaminais. Negana to, keisčiausi rudens derliaus vaisiai padeda apsisaugoti ir nuo nepageidaujamų ligų.

"Vertingiausios yra gimtojoje aplinkoje augančios žolelės. Taip pat tos, kurios auga ypatingose vietose: pelkėse, žvyrduobėse, ant mėlynojo molio klodų ar vandenyje", - savo paslaptimis dalijosi žolininkė.

Adelė prisipažino, kad firminis jo patiekalas yra blynai su balandų miltais. O "15min" moteris papasakojo apie kone stebuklingas kaštonų savybes. "Veikliosios medžiagos išlieka net nukritusiuose kaštonų lapuose. Kaštonas naudojamas kraujagyslių sienelių stiprinimui. Manau, verta iš jų pasigaminti naminių vaistų", - patarė Adelė.

Anot jos, reikia prisirinkti kaštonų, nulupti jų odelę ir sumalti. Tada sudėti į tuščią butelį, užpilti alkoholiu ir laikyti tamsioje vietoje. Vartoti 10 dienų po 20 lašų. O sumaltą minkštimą sudėti į litrinį stiklainį, užpilti alyvuogių aliejumi ir padėti šiltai. Naudoti išoriškai, jei plečiasi venos, nuvargsta ar patinsta kojos.

"Ryte, dar gulint lovoje ant nugaros, reikia patepti bambą, delnus ir gerai įtrinti padus. Po to pakelti aukštyn rankas ir kojas, o tada purtyti plaštakas ir pėdas 1 min. Tai prilygsta 5 km krosui", - atviravo žolininkė Adelė.

Šilainių poliklinikos gydytoja geriatrė Gyntė Sungailienė taip pat teigiamai atsiliepė apie vaistažolių poveikį. "Žoles galima vartoti tada, kai negalavimai nėra sunkūs, pasirodžius pirmiesiems simptomams. Ypač naudingos atsikosėjimą gerinančios arbatos. Yra daug efektyvių augalų, bet jie turėtų būti naudojami su gydytojo rekomendacijomis. Sunkios ligos dažniausiai pagydomos tik vaistais", - pasakojo ji.

"Į mūsų arbatinę tiekėjai ankščiau atveždavo gilių kavos, ji buvo paklausi. Skonis primindavo tirpią kavą. Kiek žinau, gilių kava labai padeda virškinimui, neturi kofeino, tinka ir seniems, ir mažiems. Bet dabar jos nėra kur gauti", - pasakojo Kaune įsikūrusios "Arbatinės" barmenė Valda.