Silantai apsaugo dantį nuo ėduonies. Tokia paslauga 5-7 ir 11-13 metų vaikams nieko nekainuoja. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, vaikų dantų dengimo silantais programa šiemet vykdoma vangokai. Per pirmąjį šių metų pusmetį šalyje suteikta paslaugų beveik 30-čiai tūkstančių vaikų, panaudota tik apie 800 tūkst. litų. Iš viso tam yra skirta 3 mln. litų. Pernai Klaipėdos stomatologinės poliklinikos gydytojai silantais padengė maždaug 3000 vaikučių dantis. Nežinia, kiek šių paslaugų suteikta kituose odontologijos kabinetuose. Klaipėdos teritorinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotojos Vilmos Mitrulevičiūtės duomenimis, šiemet uostamiestyje per pirmąjį pusmetį tokia paslauga pasinaudojo per 1300 vaikų.

"Klaipėdos mokyklose sveikatos specialistai aiškino apie tokią paslaugą. Kai kurie tėvai teigė girdėję, kad silantai kenkia dantims. Tačiau plačiau sužinoję kai kurie dėkojo", - pasakojo J.Grubliauskienė.

Klaipėdos miesto stomatologijos poliklinikos Vaikų skyriaus vedėja Violeta Stupakovienė patvirtino, kad iš tiesų į polikliniką specialiai dėl silantų vaikus atvedančių tėvelių yra labai nedaug. Tačiau dėl kitų bėdų čia užsukusiems vaikams suteikiama ir ši itin naudinga paslauga.

Vedėja teigė, kad daugeliui vaikų ši paslauga buvo suteikta mokyklų odontologijos kabinetuose. Vedėja paminėjo "Varpų", "Smeltės", "Verdenės", "Versmės" ir Maksimo Gorkio mokyklas, kurios vienintelės išlaikė odontologijos kabinetus. "Tarp šių mokyklų vaikų karieso paplitimas mažesnis. Daugumos vaikų dantimis jau pasirūpinta. Ekspertai iš Kauno šios programos įgyvendinimą Klaipėdoje įvertino labai gerai. Esu dėkinga ir Liudviko Stulpino, "Vitės", Simono Dacho mokyklų vadovams, kurie atvedė vaikus į kitose mokyklose dirbančius kabinetus", - džiaugėsi V.Stupakovienė. Vedėja apgailestavo, kad kai kurie tėvai nedavė sutikimo padengti vaikų dantis saugančia medžiaga. Jie teisinosi atžalą vešiantys pas privatų gydytoją. Vaikų odontologė teigė, kad, deja, po metų apžiūrėjus to paties vaiko dantis situacija būna tik pablogėjusi.

"Geriausia silantais padengti dantuką kol šis dar nėra visiškai išdygęs, o tik išlindęs paviršius. Tuomet dantukai dar nesusiformavę, jų gerai nevalant atsiranda kariesas. O silantai padaro danties paviršių lygų, vaikas geriau gali išsivalyti dantis. Be to, iš silanto išsiskiria fluoras, tad nesusidaro sąlygos ėduonies atsiradimui", - aiškino vaikų odontologė. Pasak V.Stupakovienės, silantai laikosi vienerius, dvejus metus ir po to patys pasišalina. Tokia paslauga vaikams yra visiškai neskausminga ir vaikai jos nebijo. Specialiu šepetuku ir pasta nuvalomi dantys, padengiami rūgštele, nusausinami ir uždedamas silantas.

Ši procedūra kur kas paprastesnė ir pigesnė nei dantų plombavimas. Nors vaikams valstybinėje poliklinikoje dantys taisomi nemokamai, privačiame kabinete už taisymą tenka mokėti. Tad specialistų nuomone, dantukų "sargai" padeda sutaupyti, juolab kad tai nieko nekainuoja. Vieno danties padengimas šia medžiaga valstybei atsieina 17 litų.