„Šitos kategorijos vairuotojai liaudyje vadinami potencialiais organų donorais. Siūlymas duoti sutikimą tapti donoru būtų prevencinio pobūdžio. Gal tuomet piliečiai pagalvotų, kad lakstymas, išdygimas prieš nosį kaip iš po žemės nėra sveikintinas dalykas”, - DELFI sakė parlamentarė.

Tokia naujove B. Vėsaitė pasiūlė papildyti Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo projektą.

Jos manymu, į įstatymą galėtų būtų įtraukta nuostata, kad pažymėjimus, patvirtinančius asmens teisę vairuoti motociklus, išduodančiam subjektui rekomenduojama pasiūlyti vairuotojui pareikšti apie sutikimą tapti donoru (kad jų audiniai ir (ar) organai po jų mirties būtų panaudoti transplantacijai).”

Anot Seimo narės, tapti organų donorais būtų galima siūlyti ir visiems vairuotojo pažymėjimą gaunantiems asmenims. „Norėtųsi, kad toks reikalavimas būtų privalomas, bet tai jau būtų žmogaus teisių pažeidimas”, - pripažino B. Vėsaitė.

Ji teigė negirdėjusi, ar panaši nuostata galiotų bent vienoje užsienio valstybėje.

Nacionalinio transplantacijos biuro direktorė Asta Kubilienė siūlymą „Regitroje“ motociklininkams išduoti donoro korteles įvertino palankiai. Ji DELFI teigė, kad donorystė yra rimta problema ir donoro korteles derėtų įsigyti visiems piliečiams.

Atsižvelgiant į faktą, kad donorinių organų per metus laukia apie 1 tūkst. sunkiai ir nepagydomai sergančių pacientų, o efektyvių donorų skaičius per metus siekia tik maždaug 35, dauguma žmonių greičiau yra potencialūs recipientai, o ne potencialūs donorai.

„Drauge su vairuotojo pažymėjimais „Regitrai“ pravartu būtų padalinti ir reklaminę medžiagą apie organų donorystę ir transplantaciją, kuri galbūt priverstų greičio mėgėjus susimąstyti apie savo ir kitų saugumą“,- sako NTB direktorė.

Donoro kortelė yra patvirtinimas, kad jos turėtojas savanoriškai ir neatlygintinai sutinka po savo mirties dovanoti organus ir (ar) audinius transplantacijai. Kortelę gali gauti kiekvienas pilnametis Lietuvos pilietis, užpildęs sutikimą, kad jo audiniai ir (ar) organai po jo mirties būtų panaudoti transplantacijai.

Teisės aktai numato neribotą galimybę pakeisti savo nuomonę – pareiškus sutikimą tapti donoru vėliau galima apsigalvoti ir pareikšti nesutikimą arba atvirkščiai. Atsitikus nelaimei, atsižvelgiama į paskutinį jūsų pareikštą norą.

Nuo 2000 metų Nacionalinis transplantacijos biuras yra išdavęs 7 230 donoro kortelių. Joje nenurodoma jokia asmeninė informacija, kuri padėtų nustatyti ar žmogaus organai tinka transplantacijai. Duomenys apie asmenis, turinčius donoro kortelę, yra saugomi vadovaujantis įstatymais ir teikiami tik registro objektams, reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrių gydytojams apie konkretų mirusį pacientą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)