Santariškių klinikas ji pasiekė per pusvalandį. Šešias su puse valandos trukusios operacijos, kuriai vadovavo profesorius Vytautas Sirvydis, metu širdis transplantuota sunkiam ligoniui su didžiausia tikimybe išgelbėti jo gyvybę.

Kauno klinikose mirusio 47 metų vyro, neturėjusio donoro kortelės, širdis ir kiti organai jo artimųjų valia paaukoti kitiems sergantiesiems. Vakar pavakare KMUK gydytojų konsiliume dar buvo svarstoma, kam geriausiai iš šešių ligonių tiks du donoriniai inkstai.

Kodėl širdis išgabenta į Vilnių, kai ir Kaune sėkmingai atliekamos organų persodinimo operacijos? KMUK organų transplantacijos koordinatorė gydytoja Sondra Kybartienė paaiškino, kad, esant donoro sutikimui ar artimiesiems paaukojus mirusiojo širdį, ji skiriama pirmajam šio donorinio organo eilėje laukiančiam ligoniui. Jų sąrašas sudarytas visos šalies mastu.

Transplantuojant donorinę širdį turi atitikti ligonio, vadinamo recipientu, ir donoro kraujo grupė, ūgis ir svoris. Tai mažesni reikalavimai nei persodinant inkstus.

Sraigtasparniai pasitelkiami donoro organų pervežimo laikui sutrumpinti. „Jei nors dešimčia minučių sutrumpėja širdies pervežimo laikas, visuomet renkamės sraigtasparnį“, - sakė gydytoja S.Kybartienė.

Karinės oro pajėgos donorų organus transportuoja pagal prieš šešerius metus pasirašytą Krašto apsaugos ministerijos ir Nacionalinio transplantacijos biuro bendradarbiavimo sutartį. Tokia pat sutartis pasirašyta ir su Respublikiniu rekonstrukcijos ir mikrochirurgijos centru.

Dėl mirštančių žmonių artimųjų pasiaukojimo organų persodinimo operacijos mūsų šalyje atliekamos vis dažniau, donorystė populiarėja - išgelbėjama vis daugiau kitais metodais nebeišgydomų ligonių. Kauno klinikose sparčiai sveiksta 44 metų vyras, kuriam visai neseniai šioje ligoninėje kardiochirurgų brigada, vadovaujama profesoriaus Rimanto Benečio, sėkmingai persodino mirusio penkiolikamečio vaikino širdį, paaukotą jo artimųjų.

Šios neįkainojamos aukos, per pastarąją savaitę pašvęstos, kad gyventų kiti, – ne tik dvi plakančios širdys. Keturi recipientai iš 268 ligonių sąrašo per savaitę sulaukė donorinių inkstų.

Lietuvoje širdies transplantacijos pradėtos 1987 m. Vilniaus universiteto Širdies chirurgijos klinikoje. KMUK atlikta 15 širdies transplantacijų, o Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klinikose – 51. Šiemet KMUK atliktos jau keturios, Santariškių klinikose - šešios širdies persodinimo operacijos.