Rašytoja, radijo laidų vedėja, dviejų dukrų – 11 metų Julijos ir 3 metukų Jonės – mama Ugnė Barauskaitė prisipažino nemėgstanti didelių kolektyvų, vaikų darželių – taip pat. Tad ir mažosios atžalos neplanuoja ten leisti. Be darželio Ugnė užaugino ir vyresniąją dukrą. Išsivers, sako, ir su mažąja.

„Blogio simbolis“

„Kol galiu, tikrai nevesiu. Apskritai esu ne draugijos žmogus, kolektyvas man nepatinka. Kol vaikai gyvena pagal mano įsivaizdavimą, nenoriu į tą kolektyvą jos atiduoti. Man darželis yra kaip blogio simbolis, – kalbėjo griežtai prieš darželius nusiteikusi rašytoja. – Iš tikrųjų darželiuose būna įvairių kompanijų, visokių vaikų ir auklėtojų. Visko prisižiūrėjau, kai dirbau televizijoje ir juose filmuodavome.“

Radijo stotyje M-1 laidų vedėja dirbanti U.Barauskaitė namo grįžta apie 10 valandą ryto, tad toks darbo grafikas jai leidžia vaikus auginti ir namie. Bet tai ne vienintelė priežastis, dėl ko darželius ji iš tolo lenkia.

Įvairios infekcinės ligos, siautėjančios darželiuose, Ugnei ne mažiau atgrasios nei ten vyraujanti tarybinė aplinka.

Paklausta, ar pasinaudotų darželio paslaugomis, jei pasikeistų darbo grafikas, rašytoja minutėlę susimąstė: „Nesakau „ne“. Tiesiog nenorėčiau, kad taip aplinkybės susiklostytų. Man smagiau, jog vaikas, kol mažas, daugiau būtų su savais žmonėmis. Pavyzdžiui, Julija, net nelankiusi darželio, nuėjo septynerių metų į mokyklą ir puikiai socializavosi. Tad nemanau, kad darželinukai gauna daugiau nei namie augantys vaikai.“

Slaugė pasikeisdami

Aktorius ir TV laidų vedėjas Leonardas Pobedonoscevas nėra taip kategoriškai nusiteikęs prieš darželius. Beveik dvejų metukų dukrą Emiliją į darželį jis nuvedė prieš gerą pusmetį ir iki šiol nesiskundžia. Nors, tikina, ligų neišvengė.

„Iš pradžių Emilytė sirgo, vos pradėjo lankyti darželį. Gal tai sutapimas. Apskritai tą pavasarį daug kas sirgo. Ją kamavo sloga, bronchitas, įvairūs kvėpavimo takų uždegimai. Bet nieko, pasikeisdami su Emilės mama slaugėme ir išsivertėme“, – pasakojo aktorius, draugų vadinamas Leo.

Slaugydamas dukrą, prisipažino, daug ir pats ko išmokęs. Aktorius juokavo išėjęs „programą sos“ – jei dukrą užkluptų liga, tikino, nesutriktų ir žinotų, kaip gydyti.

„Mūsų Emilytė lanko vyresnėlių grupę. Didesni ją globoja. Dukra greitai priprato prie darželio ir visko išmoko. Nesigailime, jog vedėme ją į darželį, nors ir puola ligos, – pasakojo L.Pobedonoscevas ir prisipažino psichologiškai besiruošiantis rudenį prasidėsiančioms ligoms: – Bet visi serga ir nieko nepadarysi. Geriau tegul dukra perserga visomis vaikų ligomis, kad paauglystėje nereikėtų kankintis.“

Atsisakė dėl ligų

Buvusi LNK žinių, dabar laidos „Tarp miesto ir kaimo“ vedėja Vilma Čereškienė neseniai nusprendė savo 4,5 metų sūnaus Povilo į darželį neleisti. Dažnai vaiką kamavusios ligos privertė ieškoti alternatyvų.

„Nuo trejų metų sūnus darželyje. Pabūna ten vos keturias dienas ir suserga. Tos ligos nebaisios: kosti, sloguoja, bet vis tiek į darželį tokio vaiko nevesi. Tad apsisprendėme Poviliuką auginti namuose. Nors ilgai jis čia nebus – po metų keliaus į parengiamąją klasę“, – buvusius darželio vargus pasakojo TV laidų vedėja ir pasidžiaugė dabar turinti laisvesnį darbo grafiką ir galimybę prižiūrėti sūnų.

„Pamanėme, kad neverta kamuotis su darželiais. Turime savo režimą namie. Kai nori, sūnus išlekia į kiemą, kur pilna draugų. Jis ir be darželio jau pažįsta raides, moka iki dešimties skaičiuoti. Vienas dalykas – grupinis mokymas, visai kitas – individualus“, – svarstė V.Čereškienė ir pridūrė beveik neabejojanti, kad būdamas namie sūnus mažiau sirgs. Ji pastebėjo, jog Povilas ir valgyti geriau pradėjo bei vitaminus nesispyriodamas geria.

Ligoms – žalia šviesa

Kūdikių imuninė sistema nėra visiškai susiformavusi, todėl, pasak medikų, vaikų darželiuose sąlygos susirgti kvėpavimo takų infekciniais susirgimais ypač palankios. Vaikai kontaktuoja su bendraamžiais, dalijasi žaislais, jiems sunkiau apsisaugoti nuo bakterijų.

Rizika užsikrėsti kvėpavimo takų infekcijomis vaikų darželius lankantiems mažyliams yra beveik dukart didesnė nei namuose augantiems. Virškinimo sistemos infekcijų tikimybė – net tris kartus didesnė.

Gydytoja pediatrė Aurima Dilienė nepataria vaikų prie darželio pratinti šaltuoju metų laiku, kai prasideda epidemijos protrūkiai. Šis metas pavojingesnis ūmių ligų atžvilgiu ir vaikams, ir suaugusiesiems. Į darželį gydytoja rekomenduoja vaiką leisti, kai jam sukanka treji.

„Kiek kartų per metus gali sirgti darželinukas ir tai laikoma normalu?“ – paklausė dienraštis L.T. „Jei vaikas, lankantis darželį, serga daugiau nei septynis kartus, tai nenormalu. Bet vaiko imunitetas vis tiek turi susiformuoti. Jei būdamas namuose vaikas beveik nesirgo, tai atėjęs į darželį, kurį lanko ir sergančių vaikų, tikrai susirgs. Tad nereikėtų atžalos namuose auginti šiltnamio sąlygomis“, – patarė A.Dilienė.

Stiprinkite imunitetą

Kitaip nei prieš kelerius metus, pasak pediatrės, dabar vaikai skiepijami beveik nuo visų vaikų ligų: „Net ir nuo vėjaraupių skiepijama, tačiau šie skiepai nėra privalomi. Be to, jie yra mokami. Tad daugelis tėvų jų atsisako. Patarčiau nuo vėjaraupių paskiepyti. Šių skiepų nereikia kartoti, tad vaikai nesikankins ir tėveliams bus ramiau.“

Paklausta, ar leisti sloguojančią atžalą į darželį, kai jis neturi temperatūros, gydytoja patarė atsižvelgti į situaciją. „Tėvai dažnai leidžia sloguojančius vaikus. Suprantu, juk dirbantys žmonės. Sloga kartais gali tęstis ištisus metus, tad nesėdėsi su vaiku namie“, – svarstė medikė ir patarė visais būdais stiprinti vaiko imunitetą: grūdinti, gerai maitinti, duoti vaikiškų vitaminų su mikroelementais.

Tačiau įvairiais imunostimuliatoriais pediatrė patarė nepiktnaudžiauti: „Juos patartina vartoti dažnai sergantiems vaikams, bet sveikam mažyliui profilaktiškai nereikia vartoti. Žinome net onkologinių susirgimų, kai vaikams buvo per daug duodama gerti preparatų imunitetui stiprinti.“