Gali tapti nuodu

„Kiekvienas vaistas, kad ir koks būtų, yra nuodas, todėl jo vartojimą reikia kontroliuoti. Tai juk ne saldainių dėžutė, o hormonai, - DELFI sakė Vilniaus universiteto akušerijos ir ginekologijos klinikos vedėja doc. dr. Gražina Drąsutienė. - Pirmiausia, kontraceptikų yra įvairių. Kai kurie iš jų konkrečiai moteriai gali turėti ir neigiamą poveikį – dėl jų gali susidaryti krešuliai, vystytis krūties vėžys. Na tai kas, kad dažnai rašoma, esą jie nekenkia. Yra ir kitokių studijų, kurių rezultatai pagrindžia priešingą nuomonę“.

Anot medikų, neretai pirmasis kontraceptinių tablečių poveikis būna teigiamas: oda tampa gražesnė, išnyksta spuogai. Tačiau ilgainiui gali pavargti kepenys, kurioms tabletės – papildomas krūvis. Dėl to, anot medikų, net gali sutrikti kraujotaka, pradėti slinkti plaukai, kartais susergama gelta.

Nors nustojus vartoti kontraceptikus, vaisingumas turėtų atsistatyti savaime, kai kurioms moterims tai nenutinka. Tiesa, įrodyti, kad kalti hormonai, sudėtinga, tačiau medikų bendruomenė apie tai kalba vis garsiau.

Kontraceptinės tabletės ypač pavojingos rūkančioms moterims. Anot tyrimų, esant šiam deriniui, miokardo infarkto rizika padidėja iki 20 kartų, insulto – iki 7.

Lankytis teks dažniau?

Pasak G. Drąsutienės, kai kuriomis ligomis sergančioms moterims apskritai negalima vartoti kontraceptikų. Tik gydytojas, gerai išsiklausinėjęs pacientę, gali įvertinti, koks kontraceptikas jai tinka. Be to, net tuomet vaistas gali sukelti komplikacijų, todėl bent pirmaisiais mėnesiais kontraceptikus vartojančią moterį būtina stebėti. „Deja, šiuo metu moterys kontraceptikus dažniau renkasi pačios arba patartos draugių“, - apgailestavo ginekologė.

Vilniaus Antakalnio poliklinikoje moteris konsultuojanti Regina Giliasevičienė jau dabar pastebi, kad kai kuriose vaistinėse kontraceptinės tabletės be recepto neparduodamos. „Pacienčių, kurios dėl to skundžiasi, tikrai sulaukiu. Moterys baiminasi, kad dabar pas gydytoją joms teks lankytis dažniau“, - neslepia medikė. Šiuo metu ginekologo konsultacijos šioje poliklinikoje tenka laukti apie tris savaites, o norint pasirinkti tinkamą laiką – ir mėnesį.

„Pacienčių srautas tikrai padidės. Tai mums papildomas krūvis, - sutiko R. Giliasevičienė. – Tačiau iš esmės šiai tvarkai pritariu. Pats blogiausias dalykas, kuris gali nutikti, vyksta dabar, kai pacientė hormonus renkasi be profesionalo konsultacijos. Vargu, ar draugė apie juos išmano geriau nei gydytojas. Iki šiol yra moterų, kurios mano, kad kontraceptikus užtenka pavartoti tik po lytinių santykių, ir taip diskredituoja hormoninę kontracepciją“.

Priklausys nuo gydytojo valios

Kita vertus, gydytojai išrašyti receptą kontraceptikams gali net ir metams. Mat kol kas jie nepriskiriami prie apskaitinių preparatų, todėl moterys su tuo pačiu receptu juos galės pirktis kas mėnesį.

Tiesa, G. Drąsutienė išrašyti recepto metams nebūtų linkusi. „Ir labai gerai, kad moterims dažniau teks apsilankyti pas gydytoją. Dabar kaip išeina pagimdžiusios, taip ateina senatvėje, jau ligų prispirtos. Tegu pasirodo bent kartą per pusmetį. Sumažėtų onkologinių ligų, pagal kurias dabar pirmaujame Europoje“, - tikino pašnekovė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)