Savo straipsnyje „Nacionalinio vėžio instituto žurnale“ mokslininkai nurodo, kad brokoliai ir žiediniai kopūstai turi priešvėžinių medžiagų.

Geriausia priemonė sumažinti vėžio riziką, anot ekspertų, yra subalansuota mityba, kurioje būtų daug daržovių ir vaisių.

Tyrimais jau anksčiau nustatyta, kad daržovių valgymas mažina riziką susirgti prostatos vėžiu, tačiau rezultatai nebuvo nuoseklūs.

Mokslininkų komanda iš JAV nacionalinio vėžio instituto ir iš „Cancer Care Ontario“ Toronte atliko išsamią maitinimosi apklausą tarp pacientų, kuriems diagnozuotas prostatos vėžys. Buvo nustatyta, kad bendrai vaisių ir daržovių valgymas nesusijęs su mažesne prostatos vėžio rizika.

Tačiau didesnis tamsiai žalių ir kopūstinių daržovių vartojimas, o ypač brokolių ir žiedinių kopūstų, susijęs su mažesne agresyvaus prostatos vėžio rizika.

Bent kartą per savaitę valgant žiedinį kopūstą ligos rizika sumažėja 52 proc., brokoliai šią riziką mažina 45 proc.

Sveika dieta

Špinatai taip pat mažina prostatos vėžio riziką, bet ne taip akivaizdžiai. Tyrimo vadovė dr. Victoria Kirsch iš „Cancer Care Ontario“ sakė: „Agresyvus prostatos vėžys yra biologiškai virulentinis ir sunkiai gydomas. Jei ryšys, kurį pastebėjome, pasirodys esantis priežastinis, galbūt ateityje vėžio prevencija bus vykdoma padidinant brokolių, žiedinių kopūstų ir galbūt špinatų vartojimą.“

Be to, ji pastebėjo, kad vyrai, valgantys daugiau brokolių ir žiedinių kopūstų, apskritai yra sveikesni.

Nuo prostatos vėžio Jungtinėje Karalystėje kas valandą miršta po vyrą. Kasmet ši liga JK diagnozuojama 32 tūkstančiams.

Dr. Kat Arney, JK vėžio tyrimų vyresnioji mokslinė darbuotoja, teigia, kad „kalbant apie maistą, nėra jokio super vaisiaus ar daržovės, kuri apsaugotų jus nuo vėžio. Ekspertų įrodyta, kad geriausiai apsisaugoti nuo vėžio tiesiog sveikai maitinantis. O tai reiškia, jog daržoves reikia valgyti kasdien, įskaitant brokolius ir žiedinius kopūstus.“

Chrisas Hiley, prostatos vėžio fondo vadovas sakė: „Nustatyta, kad brokoliai ir žiediniai kopūstai yra potencialiai svarbūs siekiant apsisaugoti nuo prostatos vėžio. Įtraukti daržoves, o ypač brokolius ir žiedinius kopūstus į savo kasdienį racioną vyrai turėtų nelaukdami tolesnių šių tyrimų patvirtinimų.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją