Ieškojimai buvo ilgi. Iki šiol buvo manoma, kad oraliniu būdu gali užsikrėsti tik žmogus, kurio dantenos stipriai pažeistos. Tačiau šis paaiškinimas tenkino ne visus, juolab kad buvo nustatyta, kad seilės turi stiprų antivirusinį poveikį. ŽIV nepersiduoda geriančiam iš to paties puodelio, valgančiam tais pačiais stalo įrankiais ar bučiuojantis. Todėl žmonės ir daugelis gyvūnų instinktyviai laižo žaizdas, siekdami jas dezinfekuoti.

Naujas atradimas pateikia pirmą priimtiną paaiškinimą dėl ŽIV perdavimo. Anot JAV nacionalinio sveikatos apsaugos instituto mokslininkų, tonzilių paviršiuje yra receptorius CXCR4, per kurį virusas susijungia užkrečiančiom ląstelėm ir perduoda savo genetinę informaciją. Ši molekulė – viena pirmųjų, kuri buvo išbandyta naujoje infekcijos gydymo terapijoje. Dantenų paviršiuje yra visai kitokio tipo molekulės, vadinamos keratinais, kurie storina dantenų sieneles ir atlieka barjero funkciją. Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale ”American Journal of Pathology“.

Šis atradimas tapo priežastimi priminti, kad prezervatyvais reikia naudotis ne tik vaginalinių ar analinių lytinių santykių metu, bet ir užsiimant oraliniu seksu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)