A.Butkevičius greitosios medicinos pagalbos tarnybą įsivaizduoja kaip statutinę organizaciją, o jos darbuotojus - turinčius išskirtines saugumo, socialines, didesnio užmokesčio garantijas.

„Gydytojų saugumo problemą padėtų spręsti bendros dispečerinės įsteigimas, kuri jungtų ir kitas specialiąsias tarnybos. Pagalbos kvietimo atveju dispečerinė matytų, kur vyksta automobilis, ir teiktų pradinę informaciją, su kuo gali susidurti į įvykio vietą vykstantis ekipažas“, - sakė sostinės savivaldybės Sveikatos ir aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas.

Tikimasi, jog saugumo padaugės GMP sistemai pradėjus rengti efektyvaus reagavimo paramedikus. Tuomet, A.Butkevičiaus žodžiais, į nelaimės vietą nevyktų tik damų ekipažai.

Dėl GMP tarnybos prilyginimo kitoms specialiosioms tarnyboms į Seimo sveikatos reikalų komitetą jau kreipėsi Vilniaus greitosios medicinos pagalbos profesinė sąjunga.

„Padorios valstybės GMP darbą įformina įstatymu. Aš, žinoma, sieksiu, kad taip ir būtų“, - pabrėžė A.Butkevičius, pridurdamas, jog sostinės GMP dirbantiems žmonėms tenka didesnis krūvis, nes jie aptarnauja ne tik vietinius gyventojus, bet ir užsieniečius, miesto svečius, budi per renginius. Tai - padidinta rizika, už kurią darbuotojams turi būti atlyginta.

Pasitinka kumščiais

Eksministro žodžius patvirtino ir 11 metų Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stotyje dirbantis bendruomenės slaugytojas Sigitas Jankauskas.

„Moterims, kurių pas mus daugiausia, palankyti savigynos kursus būtų ne pro šalį“, - pripažino Grigiškių pastotėje dirbantis felčeris. Pasak jo, sunkiausi pacientai – girti, kvaišalų perdozavę žmonės, ypač „kai užveža neaiškių narkotikų“, psichikos ligoniai

S.Jankauskas pasakojo į pacientų namus einantis drauge su vairuotoju, nes vienam gali būti nesaugu.

„Būna, kad iškart pasitinka kumščiais“, - DELFI sakė 32 metų vyras. Paklaustas, ar dažnai tenka raminti įsišėlusius ligonius, slaugytojas sakė, kad net savigynai neturi teisės naudoti smurto.

Dienomis, kai daugiausia iškvietimų, tolimiausios Grigiškių pastotės darbuotojams per pamainą tenka nuvažiuoti iki 500 kilometrų.

Sudėtingiausios kelionės - per transporto grūstis. „Vieną dieną vairuotojai praleidžia garsinius signalus įsijungusius GMP automobilius, kitą - nepraleidžia. Kartais atrodo, kad akli ir kurti važiuoja, nei mato, nei girdi, kad veži ekstrinį ligonį, kuriam būtina skubi pagalba“, - sakė bendruomenės slaugytojas.

Netenkina paslaugų įkainiai

Laikinojo Vilniaus GMP direktoriaus Justino Augustinavičius teigimu, greitojoje pagalboje kaip niekur kitur reikalinga fizinės jėga, tačiau dėl žemų GMP paslaugų įkainių ir medicinos darbuotojų stygiaus sunku suformuoti keturių žmonių brigadą.

Atskirais atvejais į įvykio vietą turėtų skubėti ne mažiau kaip keturi darbuotojai: gydytojas, slaugos specialistas, pagalbinis darbuotojas ir vairuotojas, o ateityje - paramedikas. Tačiau dabar į iškvietimus dažniausiai važinėja po du.

Anot J.Augustinavičiaus, medicina – labiau moteriška profesija, tačiau būtų gerai, kad ateityje tarp vairuotojų ir paramedikų būtų daugiau vyrų, kurie vyktų į autoįvykius, gelbėti skendusių žmonių, reaguotų į kitus ekstremalius įvykius.

„Kol bus parengti specialiai tam skirti paramedikai, bandysime performuoti brigadas, kad, priklausomai nuo atvejo sunkumo, į iškvietimus vyktų skirtingi sąstatai“, - DELFI sakė laikinasis Vilniaus GMP vadovas.

Stringa kamščiuose

Dažniausiai gyventojų skundai, kad greitąją pagalbą sunku prisikviesti arba jos tenka labai ilgai laukti buvo kartojami prieš kelis dešimtmečius, ne mažiau aktualūs ir dabar.

Pasak A.Butkevičiaus, šios problemos nei Vilniaus, nei kitų miestų GMP neišspręs.

„Tai ir kamščių, ir greitosios medicinos pagalbos pastočių išdėstymo klausimas. Galiu pasakyti, kad tokios šalys, kaip Norvegija, jas sprendžia laikydamos greitosios pagalbos automobilius didžiosiose sankryžoje, kad ekstra atvejais būtų arčiau iki vietų“, - sakė buvęs krašto apsaugos ministras.

A.Butkevičiaus nuomone, panašiai teks elgtis ir Vilniuje, nes pati miesto situacija privers tai daryti.

„Tačiau visų pirma turi būti suformuota Greitosios pagalbos paslaugos norma kaip tokia. Iki šio laiko jos nėra, daugelis GMP darbo klausimų labai prastai teisiškai įnorminti“, - konstatavo politikas.

Siūlymus, kaip būtų galima užpildyti šias spragas, Vilniaus miesto savivaldybė planuoja parengti per du mėnesius. Šis darbas patikėtas Vilniaus GMP koncepcijos kūrėjams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją