Daugelis žmonių tvirtino, kad augaliniai maisto papildai gali apsaugoti nuo paprastos slogos, tačiau buvo ir nemažai oponentų, kurie teigė, jog tam patvirtinti reikalingi moksliniai įrodymai, rašo newscientist.com.

Norėdamas išsamiai išnagrinėti šį klausimą, Konektikuto universiteto (JAV) Farmacijos mmokyklos atstovas Craigas Colemanas su kolegomis apžvelgė 14 ežiuolės tyrimų, kuriuose dalyvavo daugiau nei 1600 tiriamųjų, rezultatus.

Vidutiniškai tyrimų dalyviai vartojo po 300 miligramus papildo tris kartus per dieną. Pagal tai, kaip dažnai žmonės sirgo paprastąja sloga, C.Colemanas su kolegomis apskaičiavo, kad ežiuolė susirgimo sloga tikimybę sumažina 60 procentų.

Be to, jei žmonės visgi susirgdavo sloga, tai vartojantieji ežiuolės papildus sirgdavo trumpiau. Nustatyta, kad augalinis papildas sirgimo trukmę sumažino vidutiniškai 1,4 diena. Vidutinė sirgimo sloga trukmė yra 5 dienos, sakė C.Colemanas.

Kardifo universiteto (D.Britanija) Paprastosios slogos centro direktorius Ronaldas Ecclesas komentavo, kad naujoji analizė padeda atsakyti į kai kuriuos neatsakytus klausimus apie ežiuolę. „Mūsų pačių imuninės sistemos, sustiprintos tokiais augaliniais vaistais, kaip ežiuolė, jėgos panaudojimas kovai su įprastomis infekcijomis dabar yra labiau moksliškai patvirtintas šiuo įdomiu moksliniu ankstesnių klinikinių tyrimų rezultatų įvertinimu“.

Mokslininkai mano, kad veiklieji ežiuolės junginiai, vadinami fenoliais, nuo peršalimą sukeliančių viusų apsaugo stiprindami imuninę sistemą.

Pasak C.Colemano, manoma, kad tam tikri fenoliniai ežiuolės junginiai skatina signalinio cheminio junginio, citokino, vadinamo auglių nekrozės faktoriumi-alfa, gamybą organizme.

Kai kurie mokslininkai teigia, kad dėl šios priežasties ežiuolės preparatus derėtų vartoti tik kai kuriems žmonėms. „Žmonėms, kurių imuninė sistema pažeista, ežiuolės preparatų vartojimas žiemos mėnesiais būtų naudingas siekiant apsisaugoti nuo slogos ir gripo, bet sveikiems žmonėms ilgalaikis profilaktinis gydymas ežiuole yra nereikalingas“, - sakė Rytų Londono universiteto (D.Britanija) atstovas Ronas Cutleris.

C.Colemanas pabrėžė, kad žmonės, kurių imuninė sistema nusilpusi dėl tokių priežasčių, kaip išsėtinė sklerozė, ŽIV ir reumatoidinis artritas, neturėtų vartoti ežiuolės papildų. „Jų imuninės sistemos galimybės ir taip maksimaliai išnaudotos. Tikriausiai nebūtų gera mintis jiems artintis prie ežiuolės“, - sakė C.Colemanas.

Tyrimą atlikęs mokslininkas pridūrė, kad jis pats neplanuoja pradėti vartoti ežiuolės pagrindų. „Sąžiningai, šiuo metu aš to nedaryčiau. Tikrai nesiskundžiu dažnais peršalimais“, - sakė mokslininkas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją