Už mokyklos kampo besibūriuojantys mokiniai su cigaretėmis rankose – daugumos nestebinantis vaizdas. Pedagogai sako, kad bandymas juos tramdyti – it kova su vėjo malūnais.

„Mokyklos teritorijoje yra draudžiama rūkyti. O taip pat yra mokytojų, kurie aktyviai kovoja. Jie nufotografuoja vaiką rūkantį ir paskui tokią nuotrauką nusiunčia tėveliams“, – pasakojo Švietimo ir mokslo ministerijos specialistė Emilija Bugailiškienė.

Statistika rodo, kad nuo nepriklausomybės atkūrimo daugiausiai rūkančių nepilnamečių buvo 2002 m. Tuomet nereguliariai rūkė net kas antras penkiolikmetis.

Pasak specialistų, tik per pastaruosius dvejus metus stebima nežymi rūkančiųjų mažėjimo tendencija. Šiemet nuolat rūko kas dešimtas paauglys.

Medikai tikina, kad rūkymo sukeliamas plaučių vėžys, kvėpavimo takų, širdies ir kraujagyslių ligos vaikus pažeidžia greičiau nei suaugusius.

Kaip teigia Kauno medicinos universiteto lektorius Aurelijus Veryga, vaiko organizmas yra pilnai nesusiformavęs, imuninė sistema nesubrendusi, todėl pažeidimai yra greitesni. Be to, vaikams priklausomybė vystosi greičiau.

Valdininkai pripažįsta, kad su rūkymu kovojama tik akcijomis. Tačiau medikai teigia, kad didžiausia problema, jog vaikams neretai parduodami rūkalai, nors įstatymai juos parduoti leidžia tik asmenims nuo 18 metų.

Sveikatos apsaugos ministerija jau antrus metus siūlo Tabako kontrolės pataisą, kad cigaretėmis būtų prekiaujama ne prie kasų prekybos centruose, o atskiruose skyriuose.

„Tai turi būti specializuoti skyriai, kaip atskiros parduotuvėlės, o ne cigaretės prie pačių kasų. Tada negalėtų nusipirkti bet kas ar nupirkti vaikams“, – pasiūlymą dėstė Sveikatos apsaugos ministerijos sekretorius Romualdas Sabaliauskas.

Tačiau šis siūlymas, sveikatos apsaugos specialistų teigimu, Vyriausybės dėmesio nesulaukia.

Valdininkų teigimu, nors ir nežymus rūkančių nepilnamečių mažėjimas – tai pastaraisiais metais aktyvių prevencinių akcijų pasekmė. Viena iš jų – teatralizuotos eitynės Vilniaus gatvėmis – buvo rengiama ketvirtadienį. Ji skirta paminėti pasaulinę dieną be tabako.