30 metų Virginijus A. ir 27 metų Rasa A. kreipėsi į Kauno apygardos teismą ir nurodė, kad dėl vienos Alytaus ligoninės medikės kaltės jiems gimė cerebriniu paralyžiumi sergantis sūnus. Berniuką sutuoktiniai pavadino šventojo Patriko vardu.

Mažylio patirtą žalą tėvai įvertino trim milijonais, o savo – po milijoną litų.

Tėvai teismui pateikė Valstybinės medicininio audito inspekcijos prie Sveikatos apsaugos ministerijos raštą, kuriame nurodoma, kad gimdymo skyriuje dirbanti gydytoja teikdama medicinines paslaugas nebuvo pareiginga, atidi ir rūpestinga.

Inspektoriai nustatė, kad medikė tinkamai nestebėjo gimdyvės būklės, nevertino galimų rizikos faktorių ir laiku jai neatliko Cezario pjūvio operacijos.

„Kadangi vaisiaus hipoksija, aspiracija mekonijumi truko ne mažiau kaip 12-16 val. iki užgimimo, vaisius pradėjo dusti“, - Valstybinė medicininio audito inspekcija nustatė, kad į vaisiaus kraujo apytaką pateko mažai deguonies.

Dėl laiku neatlikto Cezario pjūvio operacijos Patrikas gimė su ūmiu kvėpavimo nepakankamumu, vėliau išsivystė epilepsijos priepuoliai, trofiniai didžiųjų smegenų pusrutulių pokyčiai, sunki cerebrinio paralyžiaus forma.

Mažojo Patriko tėvai į teismą kreipėsi praėjus maždaug pustrečių metų po vaiko gimimo. Jie teigia, kad patyrė ir lig šiol jaučia didelį psichinį sukrėtimą, buvo priversti gydytis. Sunkiai sergančiam berniukui tėvų priežiūra bus reikalinga visą likusį gyvenimą.

Tačiau alytiškių ieškinio Kauno apygardos teismas kol kas nenagrinėjo (tokią pačią nutartį paliko ir Lietuvos apeliacinis teismas). Teisėjai nurodė, kad sutuoktiniai dėl žalos, atsiradusios dėl medikų kaltės, atlyginimo nesikreipė į Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją.

Teismas nurodė, kad prieš kreipdamiesi į teismą Patriko tėvai privalėjo pareikšti savo pretenzijas komisijai, o tik vėliau, jeigu nesutarė dėl kompensacijos, kreiptis į teismą. Tokia tvarka Lietuvoje taikoma jau daugiau kaip dvejus metus.

Alytiškiai į Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją nesikreipė, nes ji žalą gali atlyginti tik iki 50 minimalių mėnesių atlyginimų (30 tūkst. litų).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją