Mama su vaiku nuvyko į Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio kliniką, vienintelę dirbančią savaitgaliais ir švenčių dienomis. Tačiau ten eilėje prie odontologo durų lūkuriavo keliasdešimt skausmą kenčiančių žmonių.

"Švenčių dienomis klinikoje dirba tik vienas specialistas, atvykę pacientai rikiuojasi į eilę, vaikams - jokių išimčių. Tad nutarėme negaišti laiko ir pagalbos ieškoti kitur", - pasakojo berniuko motina.

"15min" kalbinta Žalgirio klinikos Priėmimo skyriaus vedėja Jūratė Martusevičiūtė teigė, jog darant išimtis pacientams, piktintųsi kiti laukiantys eilėje. "Per parą vidutiniškai priimame po 70 žmonių. Nors krūvis didelis, ligonių kasų mokami pinigai maži, tad priimti dar vieną specialistą būtų per didelė prabanga, juolab kad būna dienų, kai sulaukiame vos kelių pacientų", - pasakojo J.Martusevičiūtė.

Nesulaukę pagalbos Žalgirio klinikoje, Agnė su sūnumi keipėsi į visą parą dirbančią privačią Baltijos-Amerikos kliniką. "Budinčio dantų gydytojo klinikoje nebuvo, tačiau administratorė davė dviejų stomatologų numerius, pasiūlė patiems susisiekti ir susitarti dėl susitikimo. Tačiau nė vienas gydytojas telefonu neatsiliepė, mat jie neįpareigoti dirbti švenčių dienomis", - pasakojo 7-mečio mama. Tai patvirtino ir privačioje klinikoje dirbanti anesteziologė-reanimatologė Valdonė Bernatavičienė. Specialistės teigimu, dantų gydytojai, kaip ir visi žmonės, turi asmeninį gyvenimą ir nėra įpareigoti atsakinėti į skambučius laisvalaikiu. Paklausta, ką patartų daryti žmonėms nelaimės atveju, V.Bernatavičienė pasiūlė kreiptis į minėtą Žalgirio kliniką, o tiems, kurie nenori kentėti ilgoje eilėje prie budinčio odontologo durų, gydytoja neturėjo ką pasakyti.

Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos skyriaus vyriausiojo specialisto Arūno Anužio teigimu, Žalgirio klinikoje netinkamai organizuojamas darbas, todėl susidaro eilės, o pagalbos dažnai sulaukia tie, kuriems mažiausiai jos reikia. "Vaikai, kenčiantys skausmą, tikrai neturėtų laukti eilėje, juk vaiko skausmas negali prilygti suaugusiojo", - stebėjosi A.Anužis.

Pasak jo, iš visų besikreipiančių į Žalgirio kliniką, skubios pagalbos reikia tik trečdaliui. "Žmonės dažnai piktybiškai naudojasi klinikos teikiamomis paslaugomis, savaitgaliais tiesiog atvykdami susitvarkyti dantų", - aiškino ministerijos atstovas.

Neradusi pagalbos valstybinėje ir privačioje klinikoje, berniuko motina pasitelkusi į pagalbą artimuosius bei internetu ieškojo gydytojų, dirbančių sostinėje ne darbo dienomis. "Buvome pasirengę važiuoti net į Kauną, tačiau galiausiai radome dantų gydytoją, dirbantį švenčių dienomis", - pasakojo Agnė. Tėvai kreipėsi į odontologą Liudą Arbačiauską, padėjusį mažamečiui. L.Arbačiausko teigimu, jo praktikoje tokių skubių atvejų pasitaiko nedaug. Gydytojas atkreipė dėmesį, kad dažnai patys žmonės būna aplaidūs.

"Nedidelį, apie esančias problemas pranešantį skausmą, kenčia porą savaičių. Kaip tyčia, skausmas visai nepakenčiamas tampa savaitgaliais, kai kentėti nebegali, štai tada ir prasideda karštligiškos pagalbos paieškos", - teigė L.Arbačiauskas.

"Greitoji" neišgelbės

Vilniaus greitosios pagalbos universitetinė ligoninė odontologinės pagalbos neteikia, nes nėra šioje srityje dirbančių specialistų. "Jei ištiko bėda ir mirštate nuo skausmo, mes galime tik suleisti nuskausminamųjų vaistų ir patarti kuo greičiau kreiptis į specialistus", - teigė ligoninės Priėmimo-skubiosios pagalbos ir konsultacijų skyriaus vedėjas Michailas Bravermanas.