Laparoskopinę operaciją atlikęs Urologijos klinikos gydytojas urologas Daimantas Milonas sako, kad inkstų rezekcijos priežastis yra tam tikro diametro inkstų vėžys. Pagal Europos urologų normatyvus, jeigu inkstų darinys yra ne didesnis nei 4cm, rekomenduojama šalinti ne visą, o tik dalį inksto, kad likusioji dalis galėtų atlikti savo funkciją. Atlikus tokią operaciją ir žmogui išsaugojus dalį inksto, veikia ne vienas, bet „pusantro inksto".

Pasaulio praktikoje laparoskopinės inkstų rezekcijos jau yra atliekamos ketverius – penkerius metus ir atsirandant patyrimui taip operuojami vis didesnio, bet neviršijantys 7 cm dydžio navikai. Lietuvoje iki šiol jos buvo daromos tik atviru būdu. Pirmą kartą buvo ryžtasi atlikti laparoskopiniu būdu ir operacija pavyko sėkmingai. Per tris kelių centimetrų pjūvius buvo atlikta operacija ir pašalinta naviko pažeista inksto dalis.

Gydytojas D. Milonas sako, kad laparoskopinė inksto rezekcija yra viena iš pačių sudėtingiausių operacijų urologijoje, trunkanti apie 3-4 valandas ir reikalaujanti chirurgo drąsos, įgūdžių ir patirties – reikia kontroliuoti pagrindines inksto kraujagysles, taip pat sudėtinga susiūti inksto kraštus.

Prieš keturis metus KMUK buvo atlikta pirmoji šalyje viso inksto pašalinimo laparoskopinė operacija – dabar tokio pobūdžio operacijos KMUK Urologijos klinikoje tapo įprastinėmis. Taip pat laparoskopiškai atliekamos inksto geldelės plastinės operacijos, esant onkologiniams susirgimams šalinama prostata bei atliekamos kitos operacijos. Šiuo metu KMUK Urologijos klinikoje dirbančių gydytojų patirtis atliekant laparaskopines operacijas yra didžiausia Lietuvoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją