Negailestinga lemtis

“Pijus buvo ypatingas vaikas: mokė mus mylėti pats labai mylėdamas kitus. Jis vis kartojo, kol galėjo kartoti, kad myli, - sunkiai tramdydama ašaras vakar “Kauno dienai” sakė Lietuvos ambasados Japonijoje patarėja Lina Žukauskaitė. - Aš taip meldžiau, kad dar galėčiau jį pamatyti. Prieš dvi savaites jis sulaukė manęs, dar pabuvom kartu, paglosčiau jo randuotą galvytę, išskridau į Japoniją, ir jis išėjo. Antra diena verkiu. Pijaus verkia ir visi su juo draugavę vaikai, kurie taip pat serga onkologinėmis ligomis. Tokiomis akimirkomis suprantu, kad nenuleisiu rankų ir dar labiau kovosiu dėl kitų vaikų. Dabar turim dar vieną angeliuką - Pijų, kuris mums padės.”

Į onkologinių ligų gniaužtus patekusi ir Pijaus mama. Net ir sunkiausiomis akimirkomis tuos trejus kovos su Pijaus liga metus ir ji, ir tėtis stengėsi būti optimistais, tačiau lemtis jiems buvo negailestinga. Vėžys buvo stipresnis už Pijų, jo tėvų meilę, medikų pastangas.

Prieš parskrendant į Žemę

Skaudi žinia apie Pijaus mirtį Liną Žukauskaitę pavijo tik grįžusią iš Lietuvos į Japoniją, kur ji gyvena ir dirba. Lietuvoje L.Žukauskaitė kartu su kitais organizatoriais rengė Tekančios saulės šalies menininkų koncertus Vilniuje.

Už suaukotas lėšas bus perkama nuotolinio gyvybinių funkcijų sekimo įranga prie magnetinio rezonanso aparatūros Kauno medicinos universiteto klinikoms, kur gydomi centrinės nervų sistemos onkologinėmis ligomis sergantys vaikai iš visos Lietuvos. Ši įranga yra būtina, norint mažamečiams tiksliai atlikti diagnostinius tyrimus ir sekti gydymo eigą.

L.Žukauskaitė užsimojo padėti Pijui ir kitiems vėžiu sergantiems vaikams tuomet, kai vieno sirgusio berniuko tėtis kreipėsi į Lietuvos ambasadą Japonijoje, kad jos darbuotojai padėtų rasti medikų, galinčių pakonsultuoti sunkų ligonį.

“Nė vienas Japonijos gydytojas nebuvo susidūręs su panašiu ligos atveju. Tada radome specialistą Čikagoje. Taip gera buvo, kad bent tam vaikučiui suteikiau viltį. Tačiau kai trumpam grįžau į Lietuvą, sunkiai sergančio berniuko aplankyti neišdrįsau”, - prisipažino L.Žukauskaitė. Nėra lengva įžengti į nepažįstamo sunkiai sergančio žmogaus palatą. Atrodo, bus sunku rasti žodžių, temų pokalbiui.

Po to ji pamatė A.Matelio filmą “Prieš parskrendant į Žemę”. “Po šio filmo negali likti abejingas. Tik ne visi žiūrovai pagalvoja, kad yra būdų, kuriais jie galėtų tokiems vaikams padėti”, - sakė L.Žukauskaitė.

Kitą kartą besilankydama Lietuvoje Lina sužinojo, kad berniuko, kurio anksčiau nedrįso aplankyti, jau nebėra. “Manyje viskas persivertė. Padėti tikrai galime, tik tai reikia daryti šiandien, dabar, o ne rytoj ar kurią kitą dieną. Vaikui galima suteikti gerų emocijų, kad jis bent nusišypsotų”, - įsitikinusi moteris.

Berniukas sirgo reta liga

Pijui prieš trejus metus buvo diagnozuota itin reta ir sunki liga - kraujagyslinio rezginio karcinoma, kai jam tebuvo dveji.

“Gyvenam šia diena, apie ateitį negalvojame. Pijui skaitom pasakas. Jo mėgstamiausios yra apie dramblį, antytę, vištytę ir gaidelį”, - prieš porą savaičių slaugydama Pijų sakė jo mama.

Anksčiau gražesniu oru berniukas laiką leisdavo lauke, šeima sūnų vesdavosi pas draugus. Bet nuo liepos mėnesio jis nebegalėjo vaikščioti, po to - sėdėti, dar vėliau - ir ryti. Tėvai prie berniuko ligoninėje budėjo ištisą parą. Mažylio gyvybė užgeso.

“Pijus sirgo labai reta onkologine liga, tokių ligonių net pasaulyje pasitaiko labai mažai”, - apgailestaudamas dėl mažojo paciento mirties vakar sakė Kauno medicinos universiteto Vaikų ligų klinikos vadovas docentas Rimantas Kėvalas.

Pijus buvo gydomas pagal pasaulinę praktiką. “Jam buvo taikoma netgi nestandartinė terapija. Tėvai pasirūpino neįmanomu: per įvairius paramos fondus surinko lėšų labai brangiems vaistams - temodaliui. Deja, ir jie, patys efektyviausi vaistai pasaulyje galvos smegenų kraujagyslinio rezginio karcinomai gydyti, pasveikti nepadėjo”, - sako R.Kėvalas.

Temodalis Lietuvoje nekompensuojamas, nes iki šiol nebuvo sergančiųjų šia liga.

Mūsų šalyje įvairiomis onkologinėmis ligomis kasmet suserga apie 70 vaikų. Ankstyva diagnostika ir efektyvus, jau ir pas mus taikomas gydymas pagal pasaulinius standartus padeda pasveikti daugybei sunkia liga sergančių vaikų. “Per pastarąjį dešimtmetį vaikų mirtingumas nuo vėžio sumažėjo nuo 85 iki 15 procentų”, - viltingą statistiką skelbia R.Kėvalas.

“Pijui buvo padaryta viskas, kas įmanoma, ir dar daugiau”, - reziumavo gydytojas.

Aukojo japonai ir lietuviai

Praėjusią savaitę per labdaros akciją buvo surinkta nemažai pinigų. 16 tūkstančių litų paaukojo japonai, surengę Japonijos kultūros dienas Vilniuje. Tekančios saulės šalies atstovai ragino likti neabejingus ir padėti vėžiu sergantiems vaikams.

Sąskaita, kurią administruoja labdaros ir paramos fondas “Rugutė”, tebėra atidaryta. Fondo direktorė Edita Abrukauskienė ragina Lietuvos žmones aukoti, nes vėžio diagnostikos aparatūra, kurią planuojama pirkti, kainuoja 300 tūkstančių litų.

“Šiuo metu sąskaitoje yra 51 tūkst. litų. Artimiausiomis dienomis į akcijos sąskaitą pinigus perves telekomunikacijų bendrovės, kai bus suskaičiuoti pinigai, kuriuos žmonės aukojo siųsdami SMS žinutes ir skambindami telefonu”, - sakė E.Abrukauskienė.

Daugiau informacijos, kaip galima prisidėti prie šios labdaros akcijos, yra tinklalapyje http://www.rugile.com.