Taip samprotauja vienuoliktokas kaunietis, jau du mėnesius besigydantis ligoninėje. Jis serga tuberkulioze. Kauno 2-osios klinikinės ligoninės Vaikų infekcinių ligų skyriuje berniukui teks sulaukti vasaros, o gal dar ir ilgiau.

Tampa namais

Šiam vaikinukui, galima sakyti, pasisekė - jis serga lokalia tuberkuliozės forma ir gali nevaržomai bendrauti su likimo draugais ir lankytojais, išeiti į lauką.

Skyriuje šiuo metu gydomi dar keli paaugliai, kurie nesunkiai galėtų užkrėsti aplinkinius, todėl jiems reikia mažiausiai kelis mėnesius praleisti visiškai izoliuotiems.

Visi nuo tuberkuliozės gydomi vaikai gyvena lyg akvariume. Jų palatose dveji langai: pro vienus iš jų ligoniukai ilgesingai žvelgia į išorinį pasaulį, kuriame jie paliko savo namus, draugus, artimus žmones. Priešingoje pusėje - langai į koridorių. Jie neleidžia nė akimirkai pasislėpti nuo medicinos personalo, ligonių ar lankytojų akių.

Pro langą matyti, kaip vienui viena palatoje dienas leidžianti nuo kitų atskirta ligonė neišleidžia iš rankų mobiliojo ryšio telefono aparato. Merginos liūdnos akys nušvito, kai prie jos lango priėjo šiame skyriuje besigydanti jauna mama su metukų sūneliu ant rankų. Iš anapus stiklo mergina pakalbina mažylį akimis ir šypsena, prideda ranką prie stiklo. Vieninteliai žmonės, su kuriais atskirtajai ligonei šiuo metu tenka bendrauti be užtvarų - respiratoriais ir specialia apranga vilkintys medikai, mokytojai bei artimieji. Jai pačiai tenka pridengti burną ir nosį respiratoriumi, kai eina įkvėpti gryno oro į lauką.

Devynis mėnesius ligoninėje besigydanti 17-metė mergina iš Kelmės savo palatą jau vadina namais. Iš pradžių ir jai teko gydytis izoliuotai, dabar ji jau gyvena su dviem likimo draugėmis. “Kai išeisiu iš ligoninės, per atostogas čia atvažiuosiu aplankyti gydytojų”, - juokavo mergina, kuriai, kaip žada medikai, ligoninėje beliko praleisti apie mėnesį.

Vaikai neslepia, kad gyvenimas ligoninėje nuobodokas, bet ilgiau pabuvę - pripranta. Čia jie ne tik gydosi, bet ir mokosi, bendrauja tarpusavyje. Skyriuje yra žaidimų kambarys, kuriame stovi vienintelis visiems prieinamas televizorius. Kai kurie ligoniukai televizorius ar kompiuterius turi savo palatose, bet toli gražu ne visų jų tėvai išgali bent tokią paguodą suteikti savo atžaloms.

Trūksta lovų

Vaikų infekcinių ligų skyriuje sergantiesiems tuberkulioze skirta 13 lovų. Šiuo metu čia gydosi 26 tuberkulioze sergantys vaikai, iš jų apie 20 - mokyklinio amžiaus. Jauniausiajai ligoniukei - 7 mėnesiai. Pasak gydytojų, tuberkulioze sergantys kūdikiai - jau ne naujovė. Ne vienas vaikas čia išmoko vaikščioti ir kalbėti.

Tuberkulioze užsikrečiančių vaikų vis daugėja. Vien šiais metais per tris mėnesius į šią ligoninę pateko trys vaikai, sergantys atvira, tai yra aplinkiniams pavojinga tuberkuliozės forma. Vienas iš jų serga ypač sunkia - vaistams atsparia tuberkulioze.

“Situacija darosi katastrofiška. 2003 metais mūsų skyriuje gydėsi 56 vaikai, sirgę aktyvia tuberkulioze. Dar 6 sirgo atvira, 1 - vaistams atsparia tuberkulioze. Pernai sergančiųjų aktyvia tuberkulioze skaičius išaugo iki 84. Atvira forma nustatyta 14 ligonių, 5 vaikams nebeužteko įprastinių vaistų”, - komentavo Kauno 2-osios klinikinės ligoninės administratorius pediatrijai Algimantas Andriuška.

Pasak jo, sovietmečiu tiek sergančiųjų tuberkulioze nebuvo, nes buvo vykdoma efektyvi profilaktika - kiekvienais metais mokyklose vaikams buvo atliekami šia ligą nustatantys tyrimai. Šiuo metu, vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro įsakymu, ištirti privalu tik mokyklą pradedančių lankyti vaikų sveikatą, visa atsakomybė bei finansinė našta užkrauta pirminės sveikatos priežiūros centrams.

Vieno vaiko ištyrimas įstaigai atsieina apie 3-4 litus. Sergančiojo vaistams atsparia tuberkuliozės forma gydymas per mėnesį kainuoja apie 4500 litų. Toks vaikas gydomas mažiausiai pusę metų. Suskaičiavus, kiek kainuoja šių vaikų gydymas, tampa akivaizdu, kad gerokai pigiau valstybei kainuotų finansuoti profilaktines šios ligos priemones.

Medikų perspėjimų negirdi

Matydami tokią grėsmingą situaciją, Kauno 2-osios klinikinės ligoninės medikai nebijo Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų, kurie teigia, kad esą problemos nėra.

“Specialistai apie tai nekalba. Jie sako: “Tylėkit, viskas pas mus gerai”, - teigia A.Andriuška. Kodėl Lietuvoje kuriama tokia tuberkuliozės politika, jis negali paaiškinti neironizuodamas: “Kaipgi mes atrodysime Europos Sąjungoje su tokiu skaičiumi sergančiųjų tuberkulioze? Juk negražu. Jie netgi drįsta teigti, kad vaikai apskritai neserga atvira, tai yra užkrečiama tuberkuliozės forma.”

Kauno 2-osios klinikinės ligoninės vaikų gydytoja pulmonologė Edita Tamulaitienė atkreipia dėmesį, kad ligoninė siunčia duomenis apie sunkiomis tuberkuliozės formomis sergančius vaikus į valstybinį registrą, tačiau jų kažkodėl nenorima matyti.

Kovo 24-ąją paminėta Pasaulinė tuberkuliozės diena. Šia proga Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje paskelbta, kad tuberkuliozės epidemiologinė situacija Lietuvoje 1998-2006 metais stabilizuojasi. Esą labiausiai nerimą kelia gydymui atsparios tuberkuliozės ligonių skaičiaus didėjimas, bet nė vienu žodžiu neužsimenama apie vaikų sergamumą šia liga. “Remiantis mūsų šalies tuberkuliozės registro teikiamais palyginamaisiais 1998 ir 2006 metų statistiniais duomenimis, bendras sergamumas tuberkulioze sumažėjo 18,9 proc. (811 atvejų), naujų atvejų užregistruota 19,2 proc. (729 atvejais) mažiau”, - skelbia Sveikatos apsaugos ministerija.

Pavojinga bakterija gali tykoti kiekvieno

E.Tamulaitienė sako, kad sergančiųjų tuberkulioze suaugusiųjų taip pat gana daug. Dauguma vaikų užsikrėtė nuo asocialių savo šeimos narių ar kaimynų, kurių niekas negali priversti gydytis. Kai liga paūmėja, jie atsigula į ligoninę. Pasigydę kelis mėnesius ir pasijutę geriau, jie dažnai pasprunka iš ligoninės nebaigę gydymo ir toliau platina ligą, kuri plinta oro lašeliniu keliu. Medikai sako, kad visiškai pasveikti asocialiems asmenims neaktualu ir dėl to, kad sirgdami jie gauna invalidumo pašalpas.

Beje, saugodami paciento privatumą, kaip to reikalauja įstatymai, medikai neturi teisės informuoti mokyklos ar ugdymo įstaigos, kad jų auklėtiniui nustatyta tuberkuliozė ir kad kitiems auklėtiniams reikėtų pasitikrinti.