2007 metais 4 paukščių gripo atvejai žmonėms nustatyti Egipte, 6 Indonezijoje.

„Pasirengimas gripo pandemijai – tęstinis ir nuolat atsinaujinantis procesas. Tai akcentuojama ir Europos Komisijoje ir Pasaulio sveikatos organizacijoje, todėl šalys skatinamos nuolat peržiūrėti savo pasirengimo planus, kaupti antivirusinių vaistų atsargas, vykdytų sezoninę gripo priežiūrą, stengtis kaip įmanoma didinti skiepijimosi sezonine gripo vakcina apimtis, stebėti paukščius“, - sakė N.Kuprevičienė.

Skiepijimasis sezonine gripo vakcina – viena iš pasirengimo pandeminiam gripui sudedamųjų dalių.

„Viena vertus, niekas nežino, kiek tas pandeminio gripo virusas pakis, tad sakyti, kad sezoninė vakcina visiškai nuo jo apsaugos, jokiu būdu negalima. Kita vertus, taip rengiantis pandemijai visa sveikatos priežiūros sistema ir gamintojai prisitaiko prie kiek įmanoma didesnių skiepijimo apimčių ir vakcinų gamybos“, - pabrėžė Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro direktoriaus pavaduotoja.

Paukščių gripo situacija nuolat stebima visoje ES, jo prevencijos priemonės – unifikuotos.

Medikai žmonėms primena vykstant į egzotiškas šalis, ypač tas, kur registruoti paukščių gripo atvejai, vengti paukščių turgų, neliesti sergančių, nugaišusių sparnuočių, jei valgo paukštieną – įsitikinti, ar ji gerai termiškai apdorota.

„Tie patys patarimai galioja ir dėl kitų užkrečiamųjų ligų, ne tik dėl paukščių gripo“, - pabrėžė DELFI pašnekovė.

Pastebėję, kad dėl neaiškios priežasties krito paukščiai, Lietuvos gyventojai įspėjami apie tai informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą ir tiesiog paisyti sveiko proto – visų pirma, neliesti sergančių, nugaišusių gyvūnų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją