O.Pligina yra užsiregistravusi Klaipėdos pirminiame sveikatos priežiūros centre (PSPC).

Problemų kilo dėl to, kad moteris su šeima neseniai persikėlė gyventi į kitą vietą, o ji jau nebepatenka į šeimos gydytojos aptarnaujamą zoną.

Vyko sava mašina

Klaipėdos PSPC vyriausioji gydytoja Loreta Jankauskienė sakė, kad nesusipratimų dėl gydytojo iškvietimo pasitaiko vis dažniau.

„Sekmadienį vykome apžiūrėti du smarkiai karščiuojančius vaikus į Kretingalę. Nors šeima prisiregistravusi privačioje klinikoje, esame sudarę sutartį, kad jų nedarbo metu iškvietimus priimame mes. Pagal išankstinį susitarimą šeima turėjo nuvežti vaikus į mūsų polikliniką. Tačiau teko važiuoti patiems privačiu automobiliu, nes namie laukė mama su dviem sergančiais vaikais“, - pasakojo L.Jankauskienė.

Ji tikino, kad problemų kyla ir dėl to, kad ne visi pasirūpina pranešti savo šeimos gydytojui, jog pakeitė gyvenamąją vietą.

Kaltina nepagrįstai?

„Paprastai prisimenama tada, kai ištinka bėda. Prasidėjus gripo protrūkiui paaiškėja, kad daugelis klaipėdiečių iš viso nėra prisiregistravę jokioje poliklinikoje. Tada jie ima kaltinti medikus, jog šie neatvažiuoja“, - stebėjosi pašnekovė.

Klaipėdos гreitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiasis gydytojas Rimvydas Juodviršis tvirtino, kad būtinoji pagalba teikiama nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos.

„Jei iškvietimą registruojantis dispečeris išsiaiškina, kad ligonis smarkiai karščiuoja, į vietą vyksta mūsų medikai. Važiuojame ir tada, kai kyla neaiškumų dėl paciento būklės. Jei ji nėra labai rimta, rekomenduojame kreiptis į ligoninės priėmimo skyrių“, - sakė R.Juodviršis.

Klaipėdos universitetinės ligoninės Priėmimo skyriaus vedėjas Stanislovas Petreikis teigė, kad tokių besikreipiančiųjų vis daugėja.

„Kartais esame priversti atlikti pirminės sveikatos priežiūros centro funkcijas, nes atsiranda piktnaudžiaujančiųjų. Vos apsirgę žmonės iš karto kreipiasi į mus motyvuodami tuo, kad poliklinikose didelės eilės“, - piktinosi gydytojas.

Gripas atsėlina

Išsikviesti gydytoją į namus gali tapti dar sunkiau, jei prasidėtų gripo epidemija.

Praėjusią savaitę Klaipėdoje užregistruotas 61 gripo atvejis. Sergančiųjų gripu per savaitę padaugėjo tris kartus.

Po šventinio savaitgalio medikai sulaukė maždaug trečdaliu daugiau iškvietimų.

Gripo epidemija jau paskelbta Panevėžyje, Šiauliuose, Kėdainių ir Šalčininkų rajonuose. Epideminį lygį viršijantis sergamumas užfiksuotas Švenčionių, Širvintų, Rokiškio rajonuose. Čia serga daugiau nei 100 iš 10 tūkst. gyventojų.