Tačiau specialiomis medicininėmis priemonėmis ar gydytojų pagalba metantieji dūmą nelinkę itin pasikliauti.

Europos Sąjungos auka

Apie 12 metų su pertrauka rūkęs regioninės televizijos „Balticum TV“ programų direktorius Vladas Straupas tabako dūmo atsisakė Naujųjų išvakarėse.

„Esu Europos Sąjungos normų auka“, - juokėsi V.Straupas.

Nors atsisakyti rūkalų vyras ruošėsi jau kurį laiką, tačiau neneigė, kad draudimas rūkyti viešojo maitinimo vietose šį žingsnį tik paspartino.

Anot V.Straupo, traukti cigaretę už kavinės durų it mokinukui - neviliojanti perspektyva.

„Balticum TV“ programų direktorius neslėpė, jog rūkorių teises apkarpęs draudimas jį piktina.

„Yra žymiai daugiau blogybių nei rūkymas. Kodėl niekas nekovoja prieš nekokybiškus maisto produktus?“ - retoriškai klausė V.Straupas.

„Balticum TV“ programų direktorius skeptiškai vertina ir specialias priemones, skirtas rūkoriams.

„Pleistrai, tabletės yra biznio objektas ir žmonių maustymas. Jei nori rūkyti, gali apsivynioti pleistru rankas kojas, čiulpti tabletes po maišą, niekas nepadės. Reikia nusiteikti psichologiškai“, - įsitikinęs pašnekovas.

Rūkalių gretos retėja

Vienos uostamiesčio išperkamosios nuomos kompanijos darbuotoja Diana Jokubaitytė juokavo, kad su amžiumi ateina suvokimas, jog rūkymas nėra geras dalykas.

Tačiau bene 12 metų rūkymo „stažą“ turinti klaipėdietė patikino tabako atsisakiusi ne dėl sveikatos sutrikimų.

Nuo sausio 1-osios įsigaliojęs įstatymas svariu akstinu mesti rūkyti ir būtent nuo šios dienos tapo ne tik moteriai, bet ir jos draugui.

D.Jokubaitytė teigė pastebinti tendenciją, jog traukti dūmą tampa nebemadinga, rūkalių gretos pamažu retėja.

Nors moteris neigiamai vertina draudimą rūkyti viešojo maitinimo patalpose, tačiau mano, kad atsisakančiajam rūkalų šis sprendimas padeda lengviau jaustis psichologiškai.

Nikotino pakaitalų nevartojanti klaipėdietė teigė net nemąsčiusi apie medikų pagalbą - ji pasikliaujanti savo užsispyrimu.

Padeda ir beviltiškiems

Klaipėdos psichikos sveikatos centro vyriausiasis gydytojas Aleksandras Slatvickis aiškino, jog padedami psichiatrų, psichoterapeutų, psichologų nuo priklausomybės tabakui gali išsivaduoti ir užkietėję rūkaliai.

„Buvo atvejis, kai padėjau atsisakyti rūkymo vienam užkietėjusiam rūkoriui. Žmogus surūkydavo po 60 cigarečių per parą. Kai jis pas mane atėjo pagalbos, atvirai kalbant, nelabai tikėjau, kad aš jam padėsiu. Mes pradėjome dirbti, ir žmogus liovėsi rūkęs. Labai didžiuojuosi šiuo atveju“, - prisiminė A.Slatvickis.

Pasak mediko, žmonės, kurie rūko, turi aiškiai suvokti, kad jie yra priklausomi, o priklausomybė yra liga. Tačiau, gydytojo teigimu, pas specialistus rūkaliai nesiveržia - praėjusiais metais pagalbos kreipėsi vos keli žmonės.

Gydytojai irgi žmonės

A.Slatvickis teigė esant įvairių psichoterapinių metodų, padedančių atsisakyti tabako vartojimo, - pokalbiai, hipnozė ar vadinamasis kodavimas. Tačiau jie veiksmingi tik tada, jei žmogus turi motyvaciją. Tas pats pasakytina ir apie nikotino pakaitalus.

A.Slatvickis neslėpė, kad buvusio rūkoriaus patirtis šiandien jam padeda bent jau darbe.

„Esu priklausomas nuo tabako - niekada to neslėpiau, bet ir nesigyriau. Rūkiau daugiau nei 20 metų. Dabar neberūkau daugiau nei 12 metų. Suvokimas, kad esu priklausomas, atėjo po poros metų nuo rūkymo pradžios, o po to vyko motyvacijos formavimas“, - juokėsi gydytojas.

A.Slatvickis teigė, jog suvaržymus rūkaliams jis palaiko ir kaip medikas, ir kaip žmogus.

Asmeninė patirtis gydytojui jau leidžia daryti prielaidas, kad ilgainiui dalis rūkalių sumažins rūkymą arba iš viso jo atsisakys.

Populiaresnė - guma

Priemonių, lengvinančių rūkorių dalią, visoje šalyje pastaruoju metu parduodama daugiau, pripažino bendrovės „Eurovaistinė“ komunikacijos vadybininkė Lina Liepytė.

Palyginti praėjusių ir šių metų sausį pardavimai išaugo net 43 proc.

Tačiau bent jau didžiausioje uostamiesčio „Eurovaistinėje“ nikotino pakaitalų daugiau nenuperkama.

Pasak L.Liepytės, Lietuvoje šiuo metu rūkaliai gali įsigyti tik pleistrų arba kramtomosios gumos. Pastaroji yra pigesnė ir keliskart populiaresnė.

Naudoti nikotino pakaitalus - brangus malonumas. Pleistrų, kurių kainos pagal stiprumą svyruoja maždaug nuo 49 iki 55 litų, užtenka vos savaitei.

Kramtomoji guma, kurios viename įpakavime yra 30 vienetų, kainuoja nuo 16 iki 24 litų.

Anot L.Liepytės, egzistuoja ir kitokių nikotino pakaitalų: inhaliatorių, purškiklių į nosį, čiulpiamų tablečių arba labai mažų piliulių, dedamų po liežuviu.