„Šita idėja pacientui lyg ir būtų naudinga, tačiau dėl kintančių šildymo, dujų kainų ar konkurencijos įstaigos kas ketvirtį ar pusmetį jas peržiūri, todėl VLK skelbiami kainynai greit pasentų ir klaidintų“, - DELFI sakė asociacijos prezidentas Laimutis Paškevičius.

Sveikatos apsaugos ministro Rimvydo Turčinsko nuomone, pacientams būtų patogu matyti, kiek kokioje klinikoje kainuoja sveikatos paslaugos, kiek reikia laukti specialisto konsultacijų, ir pagal tai rinktis gydymo įstaigą. Anot L.Paškevičiaus, tai - nerealu.

„Nėra srities, kurioje būtų skelbiamos konkuruojančių įstaigų kainos. Aišku, būtų gerai: paieškoje įvedi žodį „duona“ - ir išmeta, kiek visose parduotuvėse ji kainuoja. Tačiau kažin ar tai įmanoma. Be to, abejoju, ar privačios klinikos su tuo sutiktų, nes kainynai – nėra statiški“, - pakartojo L.Paškevičius.

Apie privačių klinikų teikiamas sveikatos priežiūros paslaugas, iš PSDF kompensuojamą jų kainos dalį ir priemokos dydį pacientai gali sužinoti paskambinę telefonu arba apsilankę klinikų internetinėse svetainėse.

„Asociacija skatins, kad kuo daugiau įstaigų į tinklalapius dėtų kainoraščius. Tačiau ne visada ne visas kainas be komentarų galima į juos įtraukti. Pavyzdžiui, viena tyrimo kaina, kai magnetinio rezonanso tyrimas atliekamas be kontrasto, ir visiškai kita, jei gydytojui kyla neaiškumų ir reikia daryti pakartotinį tyrimą su kontrastine medžiaga“, - aiškino Medicinos diagnostikos centro vadovas.

Pirmadienį apie baigtą LVK ir privačių gydymo įstaigų sutarčių pasirašymo etapą DELFI informavęs ministras R.Turčinskas teigė, jog artimiausiu metu VLK tinkalapyje atsiras informacija apie privačias sveikatos priežiūros įstaigas, sudariusias sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis.

Pasiteiravus, ar privatininkai nesipriešins siūlymui viešinti priemokų dydžius, ministras teigė, jog klinikos pačios tuo suinteresuotos.

„Asociacijos vadovas pažadėjo, kad paragins ambulatorinių ir dienos chirurgijos paslaugų teikėjus informuoti pacientus apie kainų pokyčius, kokia dalis paslaugos kainos pagal sutartis su ligonių kasa finansuojama valstybės lėšomis, kiek reikės sumokėti papildomai“, - sakė R.Turčinskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją