Specialistai baiminasi, kad uždarius šiuos punktus uostamiestyje galimas ŽIV protrūkis.

Atleido žmones

Vakar uostamiestyje neveikė nė vienas iš dviejų anoniminių konsultacinių kabinetų su švirkštų ir adatų keitimu.

Išvakarėse Priklausomybės ligų centro vyriausiasis gydytojas Linas Slušnys nutarė šiuos kabinetus uždaryti ir atleido ten dirbusius žmones.

Vadovas „Klaipėdai“ pasakojo, jog taip elgtis jį privertė pinigų stygius.

Abiejų kabinetų veiklai savivaldybė per metus skirdavo 120 tūkst. litų. Pasibaigus trejus metus trukusiai sutarčiai, savivaldybė vėl paskelbė konkursą.

Paprašė dvigubai

L.Slušnys šių kabinetų veiklai finansuoti paprašė du kartus daugiau lėšų nei iki šiol. Įstaigos vadovas tikino, jog per trejetą metų pasikeitė tokiems kabinetams keliami reikalavimai ir atlyginimai.

Ypač pabrango surinktų naudotų adatų ir švirkštų utilizavimas, medikų ir socialinių darbuotojų algos taip pat turėtų būti keliamos.

Kabinetai be finansavimo liko nuo sausio pradžios. Tačiau mėnesį jų darbuotojai dirbo, dalijo narkomanams iš anksčiau likusius švirkštus ir laukė, kad finansavimo problemos bus išspręstos.

Veiktų 7 mėnesius

Savivaldybė neturi per 200 tūkst. litų dviejų kabinetų išlaikymui.

L.Slušnys tikino, jog už 120 tūkst. litų, kuriuos gali skirti savivaldybė, abu kabinetai galėtų veikti 7 mėnesius. Paskui juos vis tiek reikėtų uždaryti.

Savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė „Klaipėdai“ sakė, jog bandys ieškoti išeities ir prašys, kad dalį trūkstamų lėšų padėtų atrasti Narkotikų kontrolės departamentas.

Žada vėl atidaryti

Ji taip pat žadėjo iš naujo paskelbti konkursą anoniminėms konsultacinėms paslaugoms su švirkštų ir adatų keitimu, tačiau sumažins jiems keliamų darbų apimtis. Jei kabinetai atliks mažiau darbo, galbūt pakaks ir turimų savivaldybės lėšų.

Girdėdamas tokias prognozes L.Slušnys tvirtino, jog artimiausiomis dienomis ir vėl atvers švirkštų keitimo punktus. Tačiau tik šiam mėnesiui. Jei finansavimo klausimas nebus išspręstas iki galo, kabinetus teks uždaryti visam laikui.

Gresia ŽIV

Švirkštus ir adatas keičiančių anoniminių konsultacinių kabinetų steigimo pradininkas Lietuvoje ir Klaipėdoje Aleksandras Slatvickis įsitikinęs, kad tai būtų pražūtinga.

Buvęs Priklausomybės ligų centro vadovas sakė, kad panaikinus kabinetus uostamiestyje, o kartu ir šalyje, staigiai šoktelėtų ŽIV infekuotų žmonių skaičius.

Klaipėda yra didžiausias ŽIV paplitimo Lietuvoje taškas, o daugiausiai infekuotųjų mirtinu virusu vienas nuo kito užsikrėtė per švirkščiamus narkotikus.

Pasak A.Slatvickio, konsultacinių kabinetų su švirkštų ir adatų keitimu esmė ir buvo, suteikti narkomanams švarius švirkštus, kad tarp jų žaibo greitumu neplistų ŽIV.

Išdavė 50 tūkst. švirkštų

Uostamiestyje pirmasis švirkštų keitimo punktas buvo atidarytas prieš 10 metų. Pastaruoju metu tokie konsultaciniai kabinetai buvo įsteigti Žardės prekybos komplekse ir Puodžių gatvėje.

Pernai ten suteikta 13 tūkst. konsultacijų, išduota apie 50 tūkst. švarių ir surinkta per 51 tūkst. narkomanų naudotų adatų ir švirkštų.

Panašūs punktai veikia Kaune, Mažeikiuose, Alytuje ir Vilniuje.