Juokas juokais, tačiau dėl „Medicinos centrų tinklo“ (MCT) vardu siuntinėjamų melagingų pranešimų šiai įmonei prieš metus teko pakeisti pavadinimą. „Tai mums kainavo krūvą pinigų“, - DELFI teigė „Medea diagnostikos“ centro direktorius Vitalijus Orlovas.

Grandininis laiškas, kuriame minimi užsikrėtimo ŽIV pavyzdžiai Prancūzijos ir Peterburgo viešosiose erdvėse elektroniniu paštu pradėtas siuntinėti prieš pusantrų metų. Pasak V.Orlovo, jį „pasirašęs“ žmogus iš tiesų yra dirbęs MCT, tačiau jo kolegos mano, kad piktavaliai tik pasinaudojo jo vardu ir pavarde.

„Prieš porą savaičių viename Paryžiaus kino teatre moteris atsisėdo ant krėslo ir pajuto adatą. Ji atsistojo pažiūrėti, kas ten yra, ir pamatė adatą įsmeigtą kėdėn ir raštelį su užrašu "jūs ką tik buvote užkrėstas ŽIV". ŽIV kontrolės centras praneša apie daug panašių atsitikimų, atsitikusių neseniai kituose miestuose“, - rašome vėl platinamame grandininiame laiške.

Apie tai DELFI informavę skaitytojai prašė išsiaiškinti, ar laiške minimais būdais įmanoma užsikrėsti pavojinga infekcine liga.

„Manau, kad tai – žmonių gąsdinimas. Negirdėjau niekur pasaulyje, kad ŽIV užkrėstos adatos būtų dedamos į bankomatus, ant turėklų ir panašiai. Galima visko prigalvoti, tačiau tokiais būdais tikimybė užsikrėsti labai nedidelė“, - teigė Lietuvos AIDS centro vadovas.

S.Čaplinsko nuomone, gąsdinančius laiškus siuntinėja „švelniai tariant, proto negalią turintys žmonės, nes teigti, kad kas nors užsikrėstų per bankomatą – daugiau negu kvaila“.

„Pasitikėti viskuo, kas atsiunčiama elektroniniu paštu, nederėtų. Situaciją reikia priimti realiai, tokią, kokia yra. O čia – tik gąsdinimas, ir galbūt kažkam viena iš pramogų rūšių“, - pridūrė specialistas.

Objektyvios informacijos apie ŽIV viruso plitimo būdus galima rasti Lietuvos AIDS centro tinklalapyje ir kitose patikimose svetainėse į kurias centras pateikia daug nuorodų.

2005 metų vasarį dėl „MTC“ vardu siuntinėjamų grandininių laiškų apie tariamą ŽIV užsikrėtimo grėsmę viešose erdvėse minėta bendrovė kreipėsi į Lietuvos kriminalinės policijos biuro nusikaltimų tyrimo vyriausiąją valdybą. Tačiau pareigūnai tuomet atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą.

„Iš prašyme pateiktų aplinkybių negalime teigti, kad laiškuose išdėstyti faktai melagingi. Gresiantis pavojus yra menamas, laiške nurodyti įvykiai vyko užsienio šalyse ir negali būti tiesiogiai sietini su Lietuva“, - teigė atsakymą pasirašęs tyrėjas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)