Norinčios pasiekia savo

“Aš pasakiau gydytojui, kad noriu cezario pjūvio operacijos. Iš pradžių jis pareiškė, kad yra už natūralų gimdymą. Kai pažadėjau, kad skolinga neliksiu, paaiškino, kad paguldys į ligoninę, o kitą dieną atliks operaciją.” “Derinu su gydytoju, kad man darytų planinę cezario pjūvio operaciją. Aš dantistų bijau be proto, ką jau kalbėti apie gimdymą. Gydytojas ragina, kad pati gimdyčiau, bet aš net pagalvoti apie tai negaliu.” “Gamta sutvėrė moterį, kad ji gimdytų vaikus. Žmogus sukūrė mediciną, kad palengvintų sau gyvenimą. Toks mano požiūris, ir nemanau, kad kas nors galėtų jį pakeisti”. “Man darė cezario pjūvį ir labai džiaugiuosi, kad neteko pačiai vargti, net nekalbu apie plyšimus. Kam kentėti, jei galima nekentėti? Mažylis taip pat kankinasi, kol slenka gimdymo takais.” Tokių pasakojimų ir nuomonių galima perskaityti interneto forumuose, kuriuos mėgsta būsimos ir esamos jaunos mamos. Likimo draugių nuomonės kai kurioms daro didesnę įtaką nei specialistų patarimai.

Sėkmingai perkalbėjo

Medikai sako, kad vis dažniau pasitaiko moterų, kurios vien iš baimės nenori pačios gimdyti. “Cezario pjūvis yra labai gerai. Juk spaudoje rašoma, kad ir Holivudo žvaigždės taip gimdo. Jei turi pinigų ir gali viską sau leisti - kam kentėti?” Su tokia nuostata prieš tris mėnesius gimdyti į Kauno medicinos universiteto klinikas atvyko 29 metų vilnietė Eglė. Netikėtai nutekėjus vaisiaus vandenims, moteris sužinojo, kad jai bus suleisti skatinamieji vaistai ir netrukus teks gimdyti.

“Buvau nepasirengusi psichologiškai ir primygtinai reikalavau daryti man cezario pjūvio operaciją. Gydytojas pasakė, kad atlikti operaciją jam visai nesunku, tai būtų trukę tik pusvalandį. Kai išvardijo visas galimas man komplikacijas, persigalvojau”, - pasakojo vilnietė. Sūnų auginanti mama sako, kad nebuvo taip baisu gimdyti pačiai, ateityje ji rinktųsi tik natūralų gimdymą.

“Gimdymas - tai toks jausmas, kurį reikia patirti kiekvienai moteriai”, - įsitikinusi 28 metų kaunietė Vilija, kuriai prieš ketverius metus operaciniu būdu gimė mergaitė, o prieš mėnesį ji pati pagimdė berniuką. “Nors man ir pirmasis gimdymas praėjo labai sklandžiai, natūralus man labiau priimtinas tiek mano pačios, tiek vaiko atžvilgiu. Po kelių dienų jaučiausi sveikas žmogus, nebereikėjo gydyti rando”, - aiškino dviejų vaikų mama. Pasak jos, skirtingu būdu gimę vaikai labai skirtingi. Pirmoji gimusi dukrelė buvo rėksniukė, o sūnus - visiška priešingybė.

Nepasirengusios motinystei

Šiuo metu Lietuvoje maždaug kas penktas naujagimis gimsta ne natūraliai, o atliekant vadinamąjį cezario pjūvį. Tokių operacijų kasmet daugėja maždaug 2 procentais, tačiau kūdikių mirtingumo ar sergamumo rodikliai negerėja.

Dažniausiai cezario pjūvio operacijos neišvengiamos dėl mamos ar vaisiaus medicininių indikacijų. Neneigiama, kad šią statistiką papildo ir dalies moterų užgaida naują gyvybę į pasaulį atvesti be jokių kančių.

“Gimdymas - ne užtrauktuko atitraukimas ir vaikelio išėmimas. Visa, kas vyksta gamtoje, turi savo prasmę. Taip ir gimdymas, jo trukmė, jausmai, tėvo ryšys su gimstančiu kūdikiu yra labai svarbūs. Gal ateityje šios prasmės nesuvokimas atsilieps vaiko susvetimėjimu, nepaklusnumu. Atitolę nuo to, kas mums duota gamtos, vienaip ar kitaip kenčiame”, - aiškina Kauno medicinos universiteto Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė profesorė Rūta Nadišauskienė.

Profesorė apgailestauja, kad vartotojiškoje visuomenėje moterys nori iš gyvenimo daug paimti ir nedaug atiduoti. Kai kurios įsivaizduoja, kad gimdymas - tai trumpalaikis pabuvimas ligoninėje, kur suteikiamas visiškas nuskausminimas, atliekama operacija, ir viskas baigiasi.

“Toks gimdymo prasmės sumenkinimas, nepasiruošimas vienam svarbiausių gyvenimo įvykių rodo nepasirengimą motinystei apskritai”, - teigia medikė. Jos įsitikinimu, manantieji, kad už pinigus galima nusipirkti viską, taip pat ir komfortabilų gimdymą, ateityje vis tiek pajunta ir kitą lazdos galą. Tiesa, jie ne visada atseka užgriuvusių problemų priežastis.

Psichologai yra atlikę tyrimus, kurie parodė, kad cezario pjūvio operacijos būdu gimę naujagimiai ateityje jie turi mažiau valios, sunkiau susidoroja su iškilusiomis problemomis. “Dar neturime taip toli siekiančių tyrimų, bet net neabejoju, kad ateityje jie parodys, jog cezario pjūvio operacijų epidemija turi pasekmes”, - mano R.Nadišauskienė.

Šiais laikais cezario pjūvio operacija yra pakankamai saugi. Tačiau po to moteriai komplikacijų pasitaiko dažniau nei po natūralaus gimdymo.

Medikai linkę apsidrausti

Pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus, cezario pjūvio operacijos atlikimui nėra indikacijos “moters pageidavimu”. Jei gydytojas tam ir pasiryžta, jis nurodo kokią nors kitą priežastį. Kadangi “užsakomosios” cezario pjūvio operacijos Lietuvoje yra daromos neoficialiai, jų mastas nėra žinomas. Tiesa, pasitaiko medikų, kurie linkę apsidrausti nuo menkiausių klaidų.

“Dar nenubaustas nė vienas gydytojas, kuris be reikalo atliko cezario pjūvio operaciją. Tačiau jei atsitiko kas negera natūralaus gimdymo metu, medikas visada lieka kaltas”, - sako KMU Akušerijos ir ginekologijos klinikos Gimdymo skyriaus vadovas dr. Mindaugas Kliučinskas.

R.Nadišauskienė taip pat pripažįsta, kad kai kurie medikai nueina lengvesniu keliu. “Nuolat šį darbą dirbančiam medikui atlikti cezario pjūvio operaciją yra žymiai paprasčiau, negu stebėti natūralų gimdymą, trunkantį daugiau kaip 10 valandų”, - aiškina profesorė.

Cezario pjūvio operacijų skaičiaus didėjimas visame pasaulyje netgi buvo prilygintas epidemijai. Prieš 30 metų daugelyje pasaulio šalių tokios operacijos sudarė tik apie 5 proc. ar dar mažiau visų gimdymų.

Lietuvoje šiuo metu cezario pjūvio operacijų būdu pasaulį išvysta apie 20 procentų naujagimių. Į KMUK gimdyti važiuoja moterys su įvairiomis patologijomis iš Kauno regiono ir Vakarų Lietuvos, todėl šioje ligoninėje cezario pjūviai dažnesni nei kitur. Pernai tokios operacijos sudarė 30,9 proc. visų gimdymų. Jų skaičius auga daugumoje šalių, o Skandinavijoje, Airijoje pastaruoju metu šių operacijų skaičius stabilizavosi ar net mažėja.

Nepaisant, kad šiais laikais būsimiesiems tėvams prieinama daug informacijos, organizuojami mokymai, nemažai porų į pasirengimą nėštumui bei gimdymui dar žiūri labai paviršutiniškai. “Pastebime, kad tos šeimos, kurios labai sąmoningai rengiasi gimdymui nėštumo metu, paprastai gimdo be didelių komplikacijų ir natūraliai. Žinios, supratimas, kas vyksta, turi labai daug reikšmės sėkmingai gimdymo baigčiai”, - tvirtina R.Nadišauskienė.