Narkomanijos prevencijos projektams kasmet pinigų skiriama vis daugiau, tačiau jų veiksmingumas - nevertinamas. Nėra pagrįstų duomenų, pagal kuriuos būtų nustatytas narkomanų gydymo poreikis šalyje. Priklausomybės ligų gydymo kokybė nekontroliuojama.

Priklausomybės ligų centruose vaikams teikiamos nelicencijuotos paslaugos. Nevertinami gydymo metadonu rezultatai. Tokių "ne" programą išnarstęs valstybės auditas suskaičiavo daugybę.

Anot auditorių, blogai, kad NKD apskritai iki šiol nesugebėjo įvertinti narkomanijos paplitimo masto.

"Departamentas naudoja neišsamius duomenis apie žmones, sergančius priklausomybe nuo narkotinių ir psichotropinių medžiagų, todėl yra rizika, kad ši institucija negali įgyvendinti narkotikų kontrolės politikos", - sakė vyriausioji valstybinė auditorė Rasa Baušienė.

Pasirodo, NKD, 2005 metais atlikdamas narkotikų vartojimo paplitimo tyrimą, skaičiavo amfetaminą, ekstazį, kokainą, heroiną, LSD vartojančius asmenis, bet už borto paliko opioidų derivato vartotojus. Esą jie - asocialūs, todėl nepasiekiami. Medikai tai kategoriškai neigia: opioidus vartoja 80 proc. narkotikų priklausomybe sergančių žmonių ir dauguma jų nėra visuomenės padugnės.

Slepiama ir tai, kiek miršta žmonių apsinuodiję narkotikais. Teigiama, kad per metus jų miršta apie 30-40, bet, anot toksikologų, tokių mirčių yra bent šešis kartus daugiau: ligoninės klastoja diagnozę, nurodo sepsį, už kurio gydymą mokama brangiau.

Anot Seimo Narkomanijos prevencijos komisijos pirmininkės Ramunės Visockytės, nerimą kelia tai, jog statistikos duomenys klastojami, kad būtų nuslėpta tikroji padėtis ir susidarytų įspūdis, esą milijonai litų panaudojami prasmingai. Kovą audito išvados bus pateiktos Seimui, o po to bus sprendžiama, ar reorganizuoti NKD, ar apskritai jį naikinti.