Rusijos medicinos akademijos Gripo instituto direktorius, akademikas Olegas Kiseliovas pareiškė, kad paukščių gripo profilaktikai padėtų leukocitinis interferonas, kuris itin aukštos kokybės kažkada buvo gaminamas "kažkur Pabaltijyje".

Patikslinkime. Kauno bakterinių preparatų įmonė buvo vienintelė anuomet tokio pobūdžio įmonė sovietų okupuotose Baltijos šalyse. Leukocitinis interferonas ten buvo pradėtas gaminti 1988 metais. Kasdienėje akistatoje su Sibiro juodlige, cholera, juoduoju maru, sifiliu ir kitomis mirties "kultūromis" Kaune buvo sukurta ir kitų unikalių preparatų.

Bet nepriklausomoje Lietuvoje atsitiko, atrodytų, neįsivaizduojamas dalykas. Prieš keletą metų akcinės bendrovės "Kausta" buldozeriai neįtikimai spėriai su žeme sulygino Kauno Savanorių prospekte esantį įmonės septynių aukštų pastatą, rašo „Lietuvos rytas”.

Buvo išdraskytas dešimtmečius telktas aukščiausios kvalifikacijos bakteriologų kolektyvas, nežinia kur iškeliavo unikalūs įrenginiai. Bet valdžios koridoriuose niekas nė nemirktelėjo. Kaip galėjo be pėdsakų išnykti strateginės reikšmės įmonė? Ar tai buvo dar viena nevykusio privatizavimo grimasa?

Korumpuotos valdžios netoliaregiškumas? O gal verteivų, veikusių kaip užsienio specialiųjų tarnybų priedanga, avantiūra? Aferoje - užsienio slaptųjų agentų pėdsakai. "Lietuvos rytas" tiria, kaip Kaune galėjo dingti strateginės reikšmės įmonė.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)