Tiksli jauno vyro mirties priežastis liko neįvardyta. Įtariama, kad jaunas vyras mirė dėl komplikacijų, kurias sukėlė ūmus kasos uždegimas. V.Kaulakio artimieji supranta, kad sūnaus nesugrąžins, tačiau medikų netaktiško elgesio jie niekada neužmirš.

Tiksli mirties priežastis nežinoma

Rokiškio rajono ligonius dealizės procedūroms vežiojusio linksmo būdo, visų mėgstamo, daug draugų turėjusio baikerio V.Kaulakio mirtis sukrėtė Rokiškio visuomenę. Ne vienas V.Kaulakio draugų ir pažįstamų suabejojo, ar rajono medikai padarė viską, kad išgelbėtų jo gyvybę. V.Kaulakio motina Irena ir sesuo Aušra to vertinti nesiėmė, nors prisipažino, kad buvo kilusi mintis rajono ligoninę paduoti į teismą.

Vaido šeima atsisakė skrodimo, nes silpnos širdies motinai kelių dienų laukimas būtų tapęs nepakeliamas. I.Kaulakienė sakė suvokianti, kad sūnui diagnozuoto ūmaus kasos uždegimo galėjo nepavykti išgydyti. Tačiau ją nustebino sūnaus mirties liudijimas, į kurį medikai įrašė daugelį kitų mirties priežasčių. “Kodėl medikai to nesakė, kol buvo Vaidas gyvas?” - retoriškai klausė motina. Juolab kad Reanimacijos skyriaus vedėjas Viačeslavas Kotlerovas jai buvo prasitaręs, kad kasos darbas normalizavosi, pridūrė I.Kaulakienė.

Vaikino artimieji neslėpė, kad Vaidas virškinamojo trakto sutrikimais skundėsi ir anksčiau. Prieš metus jis kreipėsi į medikus. “Sūnui buvo išrašyta vaistų. Juos gerdavo, kai kildavo virškinimo problemų. Tačiau jis, kaip ir visi vyrai, nesiskundė, pas gydytojus nelakstė”, - pasakojo motina.

Įžeidė ir gydytojos, ir slaugytojų elgesys

V.Kaulakį tėvai į rajono ligoninę atvežė sausio 3 dieną (trečiadienį) ryte, nes sūnus visą naktį vėmė. Ketvirtadienį jo būklė, anot artimųjų, stabilizavosi, medikai sakė, kad iš Reanimacijos skyriaus po pietų jis bus perkeltas į Chirurgijos skyrių. Tačiau įvykiai pasisuko kita linkme. Ketvirtadienį vėlai vakare V.Kaulakys reanimacijos palatoje mirė.

Vaido motina ir sesuo neslėpė, kad labiausiai įžeidė skyriaus gydytojos Natalijos Golub žodžiai, esą „Vaidui - alkoholinė karštinė ir jis mato „baltuosius arklius“. “Tik tuomet, kai pasakėme, jog sūnus vakar dirbo, gydytoja pritilo”, - pastebėjo I.Kaulakienė.

„Mačiau, kad brolis išsigandęs, nesupranta, kodėl jį apraizgė laidais ir dar pririšo prie lovos. Tokiu atveju turėtų ateiti psichologas ir pabendrauti su ligoniu, nes brolis buvo sąmoningas, viską suprato. Tačiau jis nesulaukė net Reanimacijos skyriaus bendrosios praktikos slaugytojų dėmesio. Jos ramiai sėdėjo savo kambarėlyje, - pasakojo Aušra. - Supratome, kad Vaidas laikomas tiesiog alkoholiku”. “Kai suleido vaistų, Vaidas pradėjo garsiai šaukti. Tuomet priėjo bendrosios praktikos slaugytoja ir tėškė: “Ko čia staugi?” Sūnus prisipažino, kad nežmoniškai pradėjo skaudėti visą kūną”, - išgyveno motina.

Vietą susirasti liepė patiems

Vaido tėvai, pamatę, kad sūnaus būklė prastėja, prašė medikų vežti jį į Vilniaus ligoninę, kur geresnė aparatūra, dirba tokių ligų specialistai. “Vaidas buvo netekęs daug skysčių, jam sulašino 16 litrų lašelinių, ištino, beveik nesišlapino. Kai prašėme vežti į Vilnių, gydytoja liepė patiems susirasti vietą ligoninėje, nes ji atsiras tik penktadienį”, - piktinosi artimieji.

Kaulakiai per Vilniuje gyvenančius Vaido draugus pradėjo ieškoti vietos sostinės ligoninėje. Nepavyko. Galiausiai buvo iškviestas reanimobilis iš Panevėžio. “Tačiau Vaido niekur nevežė. Už palatos durų nežinioje sėdėjome valandą, kol pamatėme išstumiant tuščius ratelius. Supratome, kad Vaido nebėra. Gydytoja pasakė, kad padarė viską, ką galėjo”, - pasakojo motina. V.Kaulakio artimieji stebisi, kad net prieš sūnaus mirtį niekas jų nepakvietė į palatą ir neleido atsisveikinti.

Nemokėjo lietuviškai išsireikšti?

Rokiškio rajono ligoninės direktorius Raimundas Martinėlis sutiko, kad vidurinės grandies personalas ne visada taktiškai ir tolerantiškai pasielgia, nors apie tai susirinkimuose primenama ne kartą. Ir direktorius, ir jo pavaduotoja Marija Čeponytė supranta ir pateisina artimųjų pretenzijas. Pasakyti tikslios V.Kaulakio mirties priežasties gydytojai negali, nes artimieji atsisakė daryti skrodimą. Beje, pasak chirurgo Antano Zadorožno, kartais ir per skrodimą sunku nustatyti tikslią mirties priežastį.

R.Martinėlis patvirtino, kad į Reanimacijos skyrių slaugyti ligonių artimieji neįleidžiami. Tokios ligoninės taisyklės. Čia ligoniai prižiūrimi pagal visus reikalavimus. Pasak A.Zadorožno, skyriaus palatoje prie pulto budi ir ligonių būklę stebi bendrosios praktikos slaugytoja. Ji bet kuriuo metu gali prieiti prie ligonio ir jam padėti. Tačiau sėdėti prie vieno paciento ji negali, turi rūpintis visais. “Paskutinė valanda buvo lemtinga. Tuo metu V.Kaulakį ištiko klinikinė mirtis ir vietos bei Panevėžio gydytojai dėjo visas pastangas, kad jį reanimuotų. Tokiais atvejais svarbiau išgelbėti žmogaus gyvybę. Pakviesti prie lovos artimieji tik trukdytų”, - paaiškino A.Zadorožnas.

Rajono ligoninės gydytojai sakė, kad prie lovos fiksuojama daug neramių ligonių. Anot A.Zadorožno, tai daroma jų pačių labui, kad nenuplėštų aparatūros laidų, kateterių. Į Reanimacijos skyrių atvežti ligoniai dažnai būna susijaudinimo būsenos, kurią sukelia organizme vykstantys cheminiai procesai. Todėl psichologas jiems, gydytojų teigimu, nepadėtų. Ligoninės vadovybė mano, kad gydytoja N.Golub dėl nemokėjimo gerai išsireikšti lietuvių kalba paciento susijaudinimo būseną galėjo pavadinti alkoholine karštine.

Į ligoninę per pažintis

M.Čeponytė informavo, kad pacientų artimieji ieškoti vietų trečiosios grandies ligoninėse neverčiamai. Tai prašoma daryti geranoriškai, kai rajono ligoninės medikams trečiosios grandies ligoninės atsisako padėti dėl vietos stokos. Pasak direktoriaus pavaduotojos, jiems patiems būtų ramiau išvežti sunkiai sergantį pacientą į aukštesnio lygio ligoninę, kur yra labiau kvalifikuotų specialistų, diagnostinė aparatūra.

Tačiau rajono medikai patys to padaryti negali, nes neturi reanimobilio. Tik juo galima vežti sunkų ligonį. “Būna, kai mums liepia laukti 3-4 dienas. Tik tuomet priimamas ligonis. Kartais paciento artimieji turi draugų, kuriems per pažintis pavyksta surasti laisvą vietą vienoje ar kitoje ligoninėje. Šiuo atveju panevėžiečius išsikvietėme per didelius triukšmus”, - pasakojo M.Čeponytė.

Pankreatitas – uždelsto veikimo bomba

Pankreatitas –dėl įvairių priežasčių atsiradęs ūminis ar lėtinis kasos uždegimas. A.Zadorožno teigimu, ūminis kasos uždegimas gali kilti ir jaunam, ir vyresniam asmeniui dėl įvairių priežasčių. Nors pagrindinė lėtinio kasos uždegimo priežastis yra ilgalaikis alkoholio vartojimas (stiprus apsinuodijimas alkoholiu sukelia ūminį kasos uždegimą), ūminio kasos uždegimo priežastimi gali būti ir tulžies latakų akmenligė. Taip pat jis gali išsivystyti po pilvo traumų, operacijų, sergant opalige nuo kai kurių virusinių ligų, vartojant kai kuriuos vaistus.

Kartais kasos uždegimą išprovokuoja labai padidėjęs kraujo riebalų (lipidų) kiekis, suleista vakcina, maistas, net įvairios mechaninės priežastys. Ūminis kasos uždegimas, chirurgo A.Zadorožno teigimu, yra sunki liga, kurios metu gali būti pažeisti ir kiti organai. Gali labai sumažėti kraujospūdis, vystytis šokas, sutrikti krešėjimas, atsirasti kvėpavimo organų, inkstų nepakankamumas, kraujavimas iš žarnyno. Susirgus sunkiu kasos ūminiu uždegimu, išgelbėti pavyksta tik kelis procentus ligonių.

Pernai rajono ligoninėje dėl pankreatito buvo gydomi 53 ligoniai. Mirties atvejų nebuvo. “Gimtojo...” žiniomis, vienas rokiškėnas dėl šios ligos pernai mirė tretinio lygio ligoninėje.