„Ilgiausiai onkologo konsultacijų - 21 kalendorinę dieną - tenka laukti moterims, kurioms įtariamas krūties vėžys, urologo konsultacijos laukimas sutrumpėjo nuo 41 iki 14 dienų, dermatovenerologo – nuo 30 iki 12 dienų, chemoterapeuto - nuo 17 iki vienos dienos, ginekologo – nuo 14 iki 3 dienų, ausų, nosies gerklės specialisto – nuo 28 iki 2 dienų“, - antradienį sveikatos pusryčiuose teigė sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas.

Siuntimus onkologo konsultacijai turintiems pacientams pilvo chirurgo, pulmonologo, radioterapeuto konsultacijų iš viso nebereikia laukti, nors anksčiau tą pačią dieną pacientai pas specialistus nepapuldavo.

Nuo lapkričio 1 dienos institutui finansavimas padidintas 1,2 mln. litų. Už tai jo vadovybė įsipareigojo organizuoti darbą taip, kad eilės pas specialistus sutrumpėtų iki 2 savaičių.

Kaip DELFI informavo instituto direktoriaus pirmasis pavaduotojas klinikai Jonas Veseliūnas, lapkričio viduryje pradėjus dirbti dviem pamainom, konsultacinė poliklinika priėmėm 3 naujus specialistus.

„Dabar į konsultacijas kviečiame ir tuos pacientus, kurie užrašyti, ir naujus, tačiau į eiles neberašome. Dirbame ne tik iki 14 valandos, bet ir po pietų, iki 17 valandos, tad kviečiame ateiti iškart. Tik tiek, kad dauguma nori iš ryto“, - sakė Onkologijos instituto direktoriaus pavaduotojas.

Onkologijos specialistų institutui pakanka. J.Veseliūno teigimu, eilės susidarydavo tik dėl apmokėjimo už darbą problemos. „Nepripažįstama, bet kvotos buvo. Už daugiau paslaugų, negu buvo numatyta sutartyse, Ligonių kasos nemokėdavo ir viskas, o mes negalėdavome dirbti už dyka“, - sakė gydytojas.

Sveikatos apsaugos ministras pripažino, kad Vilniaus universiteto onkologijos instituto konsultacinėje poliklinikoje tirpstančios eilės visų piktybinėmis ligomis sergančių žmonių problemų neišsprendė. Ligonių, kuriems diagnozuotas vėžys, laukia dar viena eilė – gydytis stacionare.

„Šią problemą žinome, jai irgi atgeis eilė, nes onkologija – vienas iš Sveikatos apsaugos ministerijos prioritetų. Vis dėlto, visų pirma siekėme sumažinti laukimą onkologo konsultacijoms, nes vėžio diagnozė patvirtinama ir stacionarinio gydymo prireikia tik daliai visų pacientų.

Onkologijos instituto direktorius Konstantinas Valuckas nepateikė duomenų, kiek onkologinėmis ligomis sergančių pacientų laukia stacionarinio gydymo institute.

Pasak įstaigos vadovo, dienos stacionare chemoterapijos procedūros pacientams atliekamos tą pačią dieną. Anksčiau jų tekdavo laukti iki 5 dienų.

Padidinus finansavimą, trijų lovų dienos chirurgijos skyriuje onkodermatologijos procedūrų tenka laukti 3 dienas – 41 diena mažiau, nei iki lapkričio. Onkourologijos procedūrų laukimas sutrumpėjo 39 dienomis ir atliekamos po dienos.

Tiek pat tenka laukti ir intervencinės echoskopijos procedūrų, kurių eilė per kelias savaites sutrumpėji 29 dienomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją