Kasmet gripu suserga 5-10 proc. gyventojų. Gripas labiausiai pavojingas dėl savo sukeliamų komplikacijų, tokių kaip pneumonija, bronchitas, sinusitas, miokarditas, meningitas ir mirtis. Skiepai – pati efektyviausia ir moksliškai pagrįsta priemonė kovojant su gripu ir jo sukeliamomis komplikacijomis.

Lietuvoje ir kitose Europos Sąjungos šalyse naudojamos saugios ir efektyvios vakcinos.

Pasaulio sveikatos organizacija ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras ragina pasiskiepyti kuo daugiau žmonių, o ypač rizikos grupių asmenis, kuriems gresia sunkiausios komplikacijos:

- 65 m. ir vyresniems asmenims;

- asmenims sergantiems lėtinėmis širdies kraujagyslių, plaučių ir inkstų ligomis;

- vyresniems nei 6 mėn. vaikams, nuolat vartojantiems aspiriną;

- moterims, kurios gripo sezono metu bus 3-9 nėštumo mėn.;

- asmens sveikatos priežiūros įstaigų ir globos institucijų darbuotojams;

- rizikos grupių asmenų šeimų nariams bei kitiems sąlytį turintiems asmenims;

- kūdikių iki 6 mėn. tėvams ir kitiems namiškiams, turintiems su jais sąlytį;

- slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninių arba skyrių, globos institucijų pacientams.

Atliktų tyrimų duomenimis skiepijimai nuo gripo sumažina tiesiogines sveikatos priežiūrai (vizitai pas gydytojus, hospitalizacija, gydymas ir vaistų vartojimas) ir netiesiogines išlaidas dėl nedarbingumo (prarastos darbingos dienos).

Skiepai nuo gripo gali apsaugoti nuo ligos, o senyvo amžiaus ir sergančius lėtinėmis ligomis – nuo sunkių komplikacijų ir mirties.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją