"Ši akcija skirta dviem adresatams: visuomenei, kad ji išgirstų apie šitą ligą ir sužinotų, kokia tai yra problema, ir Sveikatos apsaugos ministerijos ir Seimo valdininkams, kurie iki šiol šią ligą yra palikę tarsi našlaitę - nors vaistai šia liga sergantiems kompensuojami 80 proc., deguonis besigydantiems namuose nėra kompensuojamas", - spaudos konferencijoje pirmadienį sakė Lietuvos astmos ir LOPL klubų asociacijos prezidentė Eglė Kvedaraitė.

Pasak E.Kvedaraitės, beveik visoje Europos Sąjungoje deguonis yra kompensuojamas. Pagal ES sutartis, Lietuva yra įsipareigojusi nemokamą gydymą deguonimi tekti mūsų šalyje viešintiems užsieniečiams. Tuo tarpu savo šalies pacientams tokia nemokama paslauga nesuteikiama.

"Kitų ES valstybių ir JAV patirtis rodo, kad tinkama ambulatoriškai besigydančiųjų priežiūra dvigubai prailgina tokių pacientų gyvenimą", - konferencijoje teigė Lietuvos bendrosios praktikos gydytojų draugijos valdybos pirmininkas docentas Vytautas Kasiulevičius.

Lietuvoje šiuo metu yra apie 800 LOPL ligonių, kuriems reikalingas intensyvus gydymas deguonimi. V.Kasiulevičiaus teigimu, jų aprūpinimas deguonies koncentratoriais kainuotų apie 2 milijonus litų per metus.

Akcijos tikslas - ne tik atkreipti dėmesį į šią ligą, bet paskatinti gyventojus išsitirti dėl LOPL. Pasak E.Kvedaraitės, ankstyvas ligos diagnozavimas žymiai palengvina ligos gydymą.

"Šia liga susirgti pirmiausia rizikuoja vyresnio amžiaus žmonės, rūkantys ilgiau nei 10 metų, tačiau pasitaiko, kad ši liga diagnozuojama ir vaikams. Europos Sąjungos (ES) institucijų atliktas tyrimas parodė, jog 75 proc. sergančiųjų LOPL, kuri apima tris ligas - plaučių emfizemą, bronchitą ir bronchiolitą - net nenumano apie savo ligą", - įspėjo E.Kvedaraitė.

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, pasaulyje yra pusė milijardo žmonių, sergančių šia liga. Nuo 1984 metų sergamumas LOPL Lietuvos išaugo nuo 1,3 proc. iki 3,5 proc. - iš ES narių šis rodiklis didesnis tik Suomijoje ir Belgijoje.

Lietuvoje nuo šios ligos kasmet miršta apie tūkstantis žmonių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją