Spalio 25-osios vakarą į "Villon" viešbutį bendrovės "Boehringer Ingelheim" sukviesti neurologai konferencijų salėje, kur buvo supažindinami su Parkinsono ligos gydymo naujovėmis, užtruko vos pusantros valandos. Po to skambant gyvai muzikai dar pusantros valandos vakarieniauta.

Gydytojai, organizuojant konferenciją, buvo kviečiami į renginį primenant, kad nepamirštų pirties reikmenų, nors programoje apie tai - jokios užuominos. "Ekstra" pasmalsavo: valanda, praleista "Oasis" centre, vienam žmogui kainuoja 100 litų. Ar tokius pinigus į reklaminį farmacinės bendrovės renginį atvykęs gydytojas ryžtųsi pakloti iš savo kišenės? Vargu.

Šiuo metu jau ne tik Vaistų rinkodaros kodeksas (VRK), bet ir birželį įsigaliojęs Farmacinės veiklos įstatymas farmacijos bendrovėms draudžia organizuoti ar finansuoti medikams skirtas laisvalaikio, sporto ar kitokias pramogas. Neleistinos ir prabangios vaišės, užgožiančios informacinį renginio tikslą. Bet teisės aktai - sau, verslas - sau: vaistų rinkoje gydytojų papirkinėjimo tendencijos išlieka.

Bendrovės "Boehringer Ingelheim" vadybininkė Daiva Balbierienė patikino, kad gydytojams pirtis nebuvo užsakyta: jie pavakarieniavę išsiskirstė. "Vakarienė? Tai normalu. Visos bendrovės po paskaitų gydytojus vaišina", - jokio VRK pažeidimo neįžvelgė D.Balbierienė.

"Boehringer Ingelheim" yra Etinių farmacijos kompanijų atstovybių asociacijos (EFA) narė, tad, atrodytų, kaip niekas kitas turėtų paisyti VRK nuostatų. Bet jei VRK nepaiso EFA nariai, ką kalbėti apie jų konkurentus - Vaistų gamintojų asociacijos narius.

Prieš porą savaičių VRK Etikos pažeidimų nagrinėjimo komisija apie neetiškus pastarajai asociacijai priklausančios bendrovės "KRKA" veiksmus informavo įvairias sveikatos sistemos institucijas. Komisija kreipėsi ir į Specialiųjų tyrimų tarnybą bei Generalinę prokuratūrą prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą "dėl galimo materialinio atlyginimo gydytojams už farmacijos bendrovės "KRKA" vaistų išrašymą".

Juk versle niekas nedalijama veltui: už viską, ką gydytojai gauna "nemokamai", vėliau sumoka pacientai pirkdami ar primokėdami už vaišingiausių bendrovių gaminamus, bet vargu ar jiems tinkančius vaistus.