„Žolė”, heroinas, amfetaminas. Tai pirmoji vaikų narkomanų pakopa. Antroji – Vilniaus čigonų taboras. Kai narkotikų reikia vis daugiau, pradeda trūkti pinigų. Trečioji pakopa – gydymas arba kapinės.

Milda (vardas pakeistas – red. past.) jau buvo pasiekusi antrą pakopą. Dešimties pradėjusi vartoti narkotikus po poros metų ji jau ėmė kasdien „badytis”.

Visai dar vaikas iš Ukmergės ji važiuodavo į Vilniaus čigonų taborą pirkti kvaišalų.

Lėne įsikūrusiame bendruomenės „Apsisprendimas” narkomanų vaikų reabilitacijos centre – 14 gyventojų. Oficialiai Lietuvoje registruoti 43 narkomanai vaikai.

Stažas - ketveri metai

Jauniausią Lietuvoje narkomanę Mildą į reabilitacijos centrą Lėne atvežė Ukmergės gydytojas psichiatras. Tuo metu paauglei buvo keturiolika, narkotikus ji vartojo jau ketverius metus.

„Apsisprendimo” vadovas Dalius Ruika sakė negalįs mergaitės šeimos pavadinti visiškai asocialia – jos motina dirba. Tik tėvas nėra sveikos gyvensenos šalininkas, o jaunosios narkomanės pusseserė svaiginasi kvaišalais.

Mergaitė jau buvo vartojusi opiatus. D.Ruika prisipažino, kad anksčiau jo sutiktam jauniausiam narkomanui buvo trylika. Jis vartojo amfetaminą.

Kaip du vandens lašai panašios ir kitų Lėne įsikūrusių bendruomenės „Apsisprendimas” narkomanų vaikų reabilitacijos centro gyvenimo istorijos.

Ir kiti reabilitacijos centro Lėne gyventojai jau yra bandę stiprių narkotikų. Jiems jau buvo diagnozuotas kraujo užkrėtimas, todėl vaikai – dažni Taujėnų ambulatorijos pacientai.

Sigitas (vardas pakeistas – red. past.) – iš Vilkaviškio. Kol vartojo narkotikus, jis nedideliame gimtajame mieste pažinojo apie dvidešimt narkomanų.

Sigitas pradėjo svaigintis 12 metų. Kaip pats sako, iš pradžių buvo žaidimai su alkoholiu. Bet trys litrai alaus prieš šokius greitai atsibodo. Vėliau atsirado vaistai, netrukus – „žolė”. Kad amfetaminas būtų veiksmingesnis, užgerdavo alkoholiu.

Tėvai manė, kad paauglys po šokių grįžta girtas, bet kažkas pasakė, kad Sigitas vartoja narkotikus.

Pinigus Sigitas iš pradžių vogdavo iš tėvų, po to prasidėjo vagystės iš parduotuvių, nuolatiniai priverstiniai vizitai į policiją. „Amfos” nedideliame Vilkaviškyje pakakdavo, Kaunas aprūpindavo kvaišalais.

„Paskutinį pusmetį viskas buvo „da lampočki”. Išmetė iš mokyklos, iš namų nešdavau kas tik pakliūdavo po ranka. „Apsikaifuodavau”, ir tiek”, – pasakojo Sigitas.

Ankstyvas seksas

Iš kur vaikai gauna pinigų narkotikams? Į šį klausimą socialinių programų koordinatorė Svetlana Zaivej gali atsakyti trumpai – vagystės ir prostitucija. Mergaitės pradeda draugauti su narkotikų prekeiviais. Taip atsiranda narkomanų poros.

Vaikai anksti pradeda lytinius santykius. Todėl ne veltui reabilitacijos centre kaba ranka piešti plakatai prieš seksą.

Iš reabilitacijos centro išmetama ne tik už narkotikų, alkoholio vartojimą, bet ir už lytinius santykius. Reabilitacijos centre gydomų merginų amžius dar vaikiškas, tačiau jos jau brandžios, daug ko gyvenime patyrusios. Bet ugdyti ir jas, ir vaikinus reikia nuo pat pradžios. Nes vaikystėje narkotikus pradėję vartoti vaikai neturi jokių vertybių.