Atakuos Seimą

Apskrities valdžią pedagogai prispaudė prie sienos. Dar 2003-iaisiais, neatsiklausus bendruomenės nuomonės, tuomečio apskrities viršininko Rimanto Sankausko patvirtintas apskrities sveikatos priežiūros įstaigų restruktūrizavimo planas, švietimo įstaigų iniciatyva, gali žlugti.

Dėl tuberkulioze sergančių ligonių perkėlimo į miesto centre esančią Infekcinę ligoninę ažiotažą sukėlusios Panevėžio „Vilties“ vidurinės mokyklos bei „Varpelio“ lopšelio-darželio bendruomenės problema išsiplėtė jau už Panevėžio ribų.

Švietimo įstaigos yra surinkusios apie 300 parašų ir kitą savaitę ketina kreiptis į Seimo pirmininką Viktorą Muntianą, ministrą pirmininką Gediminą Kirkilą, sveikatos apsaugos ministrą Rimvydą Turčinską, švietimo ministrę Romą Žakaitienę, vaiko teisių apsaugos kontrolierę Rimantę Šalaševičiūtę prašydami sustabdyti pulmonologijos skyriaus, kuriame bus gydomi sergantieji tuberkulioze, perkėlimą į renovuojamą Infekcinę ligoninę.

Prieš vaikus neprotestuoja

Nors pedagogus, mokinių tėvus pakraupinęs sprendimas buvo priimtas prieš trejetą metų, tačiau apskrities valdžia vakar pirmą kartą su švietimo įstaigų bendruomenių atstovais problemą ryžosi aptarti Seimo nario Gintaro Šileikio iniciatyva surengtame susitikime.

„Esame pakankamai raštingi, kad suvoktume, kokia pavojinga liga yra tuberkuliozė. Mokinių tėvai eina pas mane ir klausia, ką mes, pedagogai, darome, kad greta mokyklos esančioje Infekcinėje ligoninėje nebūtų gydomi tuberkulioze sergantieji“, – pabrėžė D.Iljinienė. Mokyklos atliktos apklausos rezultatai yra iškalbingi: iš 253 apklaustų tėvų tuberkuliozės ligonių perkėlimui į miesto centrą nepritaria 243, kad jų vaikams grėstų pavojus, įsitikinę 234.

Ir „Vilties“ vidurinės mokyklos, ir „Varpelio“ lopšelio-darželio bendruomenės, nesutinkančios su tuberkulioze sergančiųjų kaimynyste, vis dėlto neprieštarauja, kad Infekcinėje ligoninėje būtų gydomi vaikai. Jų nuomonei pritaria ir Vilniaus universiteto vaikų ligų klinikos gydytojas profesorius Arūnas Valiulis.

„Jo požiūris kategoriškas: suaugusieji miesto centre šalia ugdymo įstaigų neturėtų būti gydomi. Tokia vieta tinkama tik vaikams, nes juos dar galima kontroliuoti“, – pabrėžė mokyklos direktorė. Šiuo metu JAV viešintis profesorius tokią poziciją ketina raštu oficialiai pareikšti jau kitą savaitę grįžęs į Lietuvą.

Susitikime apskrities atstovams savo nuomonę pareiškė ir patys „Vilties“ vidurinės mokyklos mokiniai – viršininkei jie įteikė laiškus ir piešinius, išreiškiančius jų protestą prieš suaugusiųjų gydymą šalia mokyklos.

Švietimo įstaigų vadovai neabejoja: Infekcinėje pradėjus gydyti tuberkulioze sergančius suaugusiuosius, ir mokykla, ir darželis pasmerkti uždarymui. Pasak „Varpelio“ direktorės Danutės Strazdienės, jau dabar tėvai atvirai kalba, kad vaikų nebeves.

Pažeidžiamos ir pacientų teisės

Į kovą prieš tuberkuliozės ligonių kaimynystę stojusius pedagogus stebina dar ir tai, kad pateikiama skirtinga informacija, koks privalo būti atstumas tarp ligoninės ir švietimo įstaigų.

Panevėžio visuomenės sveikatos centro vyriausiojo epidemiologo Alfonso Žobako teigimu, tokio pobūdžio gydymo įstaigą nuo aplinkinių pastatų turėtų skirti bent 50 metrų. Be to, mediko nuomone, į Infekcinę ligoninę perkėlus ligonius iš šiuo metu Elektronikos gatvėje esančio jos Tuberkuliozės skyriaus, būtų pažeidžiamos ne tik švietimo įstaigų bendruomenių ar aplinkinių gyventojų, bet ir pacientų teisės. Anot A.Žobako, tokio pobūdžio ligoninei miesto centre trūksta apie hektaro žemės.

„Tuberkuliozės gydymas susideda iš keturių dalių: tinkamo režimo, racionalios mitybos, vaistų vartojimo bei 4-5 valandų buvimo lauke. Pacientas privalo turėti teritoriją gryname ore, kurioje kasdien galėtų praleisti kelias valandas. Net sovietiniais laikais tuberkuliozės ligoninės buvo statomos pamiškėse. Miesto centras tam visiškai netinka“, – pažymėjo epidemiologas.

Investuoti neapsimoka

A.Žobakas įsitikinęs: projekte numatytas pulmonologijos skyriaus perkėlimas į Infekcinę ligoninę tėra priedanga. „Nereikia vadinti daiktų ne savais vardais. Pulmonologija – tai visos plaučių ligos. Tuberkuliozė tesudaro mažą jų procentą. Skyriuje nebus daugiau pulmonologijos ligonių“, – mano medikas.

Šiuo metu Infekcinės ligoninės Tuberkuliozės skyriuje Elektronikos gatvėje gydosi 48 sergantieji. Pasak ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojos tuberkuliozei Nijolės Bareišienės, įstaigos būklė kritiška – žiemą patalpų temperatūra tesiekia vos 10 laipsnių šilumos. Tačiau ieškoti lėšų patalpų renovacijai Apskrities viršininko administracijai atrodo beprasmiška.

„Pasaulyje tuberkuliozės ligoninių nebėra – tokie pacientai gydomi bendro profilio ligoninėse. Aišku, ten tuberkuliozės mastai dešimt kartų mažesni nei Lietuvoje, bet ir pas mus jie mažėja. Po 20 metų tokių plotų nebereikės, todėl į tą pastatą nebeinvestuojame“, – aiškino apskrities gydytoja Raimonda Ulianskienė.

Medikė nesutiko, kad sergantiesiems tuberkulioze miesto centre neužtektų vietos. „Šiuo metu naudojamos bakteriocidinės lempos patalpose sterilizuoja orą ir pušynų nebereikia“, – tikina gydytoja.

Planus koreguos

Projekte numatyta, jog pulmonologijos skyriaus įrengimas Infekcinėje ligoninėje, kitaip tariant, dabartinės tuberkuliozės ligoninės perkėlimas iš Elektronikos gatvės į ją, atsieis 3 milijonus litų. Darbų jau atlikta už 2 mln. litų. Švietimo įstaigų protestams augant, apskrities viršininkė Gema Umbrasienė vakar susitikime pripažino, kad tokią pertvarką numatanti sveikatos priežiūros įstaigų restruktūrizavimo programa – ne šventoji karvė ir ją vis dėlto galima koreguoti.

„2007 metų pabaigoje Alytuje turėtų pradėti veikti tuberkuliozės ligoninė, joje būtų priverstinai gydomi specialios priežiūros reikalaujantys ligoniai. Tai mums būtų didelis palengvinimas. O Infekcinėje ligoninėje ir toliau bus rengiamas skyrius, bet jame gydomi tik tuberkulioze sergantys vaikai“, – patikino G.Umbrasienė.

Iš 48 besigydančiųjų Tuberkuliozės skyriuje Elektronikos gatvėje, pasak N.Bareišienės, gydyti būsimojoje Alytaus ligoninėje tiktų vos 5-6.

Nors apskrities vadovai jau dalija pažadus suaugusių tuberkulioze sergančių pacientų neguldyti į Infekcinę ligoninę miesto centre, tačiau kol kas projektas nepakeistas ir oficialiai galioja ankstesnis sprendimas. Šiuo metu 100 tūkst. gyventojų apskrityje tenka 68 ligoniai, mieste – 59. Per šių metų pirmąjį pusmetį apskrityje išaiškinti 88 tuberkuliozės atvejai.