„Dėl siuntimų į sanatoriją egzistuoja nerašytas susitarimas. Kaip rodo patirtis, ne tik ligoniukų tėvai, bet ir kai kurie gydytojai nežino, kad vaikams negali būti kvotų reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui“, - DELFI sakė vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė.

Sveikatos apsaugos ministrui pristačiusi tyrimą, kontrolierė siūlė sumos dalį, skirtą reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui, nustatyti atskiru teisės aktu, ją padidinti nuo 20 iki 25 proc. ir aiškiai apibrėžiant, kad vaikų reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugos negali būti kvotuojamos, o vaikams skirtos lėšos - panaudojamos kitoms reikmėms.

Tyrimo duomenimis, 2005 metais minėtoms paslaugoms apmokėti buvo numatyta 19,2 mln. litų, tačiau vaikų reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui panaudota tik 17,3 mln. litų - 90,2 proc. šiam tikslui skirtų lėšų.

„2004-aisiais reabilitacijai panaudota dar mažiau – tik 86,5 proc. Taigi, galima sakyti, jog suaugusiųjų reabilitacijai vaikų sąskaita kasmet ,,sutaupoma“ po 2-3 mln. litų“, - konstatavo kontrolierė.

Daugelis atsakingų Sveikatos apsaugos ministerijos specialistų lėšų vaikų reabilitacijai nepanaudojimą sieja su ,,sezoniškumu“ ir neteisingu vaikų tėvų supratimu, jog reabilitacija – vaikų vasaros poilsis.

Tėvai neva nenori, kad reabilitacijos paslaugos būtų teikiamos per mokslo metus ir pageidauja siuntimų tik vasarą. Dėl to vasarą siuntimų trūksta, o žiemą jie lieka nepanaudoti.

Vaikų mažėja, invalidumas auga

Kontrolierės nuomone, tai tik dalis tiesos. „Iš kai kurių tyrimų ir mūsų turimos informacijos paaiškėjo, kad kai kurių pacientų pediatrai ir šeimos gydytojai tiesiog nesiunčia į sanatorijas, dėl kvotų“, - pabrėžė R.Šalavičiūtė.

Lėšos reabilitacijai sudaro tik 4,7 proc. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto. Specialistų-reabilitologų teigimu, Europos Sąjungos šalyse šių išlaidų suma prasideda nuo 11 proc.

Lietuvoje didžiausią PSDF biudžeto dalį sudaro kompensacijos už vaistus - dominuoja medikamentinis gydymas. Pripažinta, jog tai nėra efektyvus ir veiksmingas pagalbos pacientams būdas, kalbama apie tai, kad turi dominuoti ligų prevencija, tačiau statistika iškalbingesnė.

Pagal proporciją stebimas netolygumas tarp neįgalių vaikų skaičiaus ir reabilitacijos paslaugų vaikams suteikimo.

R.Šalaševičiūtė pabrėžė, jog Lietuvoje vaikų skaičius nuolat mažėja, tačiau neįgalimas – auga. 2001 metais sąrašuose buvo – 13 797 neįgalių vaikų, 2002 metais 13 824, 2003 metais – 13 852, 2004 metais net – 16 121.

Tuo tarpu reabilitacijos paslaugos 2003 metais suteiktos 10 257 vaikams, 2004 metais – 12 881, 2005 metais -13 158 vaikams, o per pirmąjį 2006 metų pusmetį – 6 179 vaikams.

Išanalizavusi vaikų reabilitacijos ir sanatorinio gydymo problemas, vaiko teisių apsaugos kontrolierė siūlo peržiūrint PSDF biudžetą didinti finansavimą vaikų sveikatos prevencijai, reabilitacijai ir palaipsniui mažinti kompensacijas už medikamentus.

R.Šalaševičiūtės nuomone, įvertinus prekių ir paslaugų kainų pokyčius taip pat būtina peržiūrėti vaikų reabilitacijos ir sanatorinio gydymo lovadienio bazines kainas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją